
Ți-a picat vreodată cu tronc vreo gagicuță sau vreun gagicuț și nu ai știut cum să îi abordezi? Dacă da, cel mai probabil nu ai știut fiindcă nu ai cantități nelimitate de ceea ce TikTok numește”rizz”. Știai că acest termen argotic a fost numit de Presa Universității Oxford cuvântul anului 2023? Pentru cei care nu știu, “rizz”-ul se referă la stilul, farmecul, capacitatea cuiva de a seduce sau de a atrage pe cineva și provine de la cuvântul “charisma”.
Ca să înțelegeți mai bine, rizz-ul e ceva vag, chiar abstract în teorie, dar ușor de recunoscut în practică. Cei ce dețin acest atuu pare că, în general, o duc bine cu stima de sine, prezența de spirit și sunt cool fără să încerce. Un adevărat rizzler, dacă îl putem numi așa, este personajul Donkey din filmul ,,Shrek”, care este atât de carismatic, încât reușește să combine un dragon măreț. Este Donkey doar un măgar chill, cu un nivel de confidence net superior și puțină prezență de spirit? Sau are acesta niște secrete de a fermeca pe oricine? Vreți să îi aflați secretele și să deveniți combinozauri veritabili? Atunci, citiți în continuare.
Primul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este ce fel de persoana e cea pe care doriți să o atrageți, și mai apoi, ce fel de persoană sunteți voi. Știu că sună derutant, dar promit că vă veți lămuri într-o clipită. ,,Rizz”-ul este de două feluri: cel spoken și, evident, cel unspoken. Primul se referă la acel șarm în vorbire, la capacitatea voastră de a sparge gheața prin a folosi replici îndrăznețe, amuzante sau creative, iar celălalt la aluzii paraverbale și la gesturi neașteptate. V-ați gândit dacă gagicuța voastră e o tipă oleacă mai extravertită, dezinvoltă și directă sau dacă e mai introvertită, retrasă și timidă? Probabil că deja intuiți ceea ce urmează să vă zic. Dacă ea aparține primei categorii, există o șansă mare să o impresioneze replicile bune de agățat sau o conversație tranșantă, iar dacă se încadrează în cea de-a doua tipologie, mergeți mai la sigur cu ,,rizz”-ul unspoken.
Cred că vă spuneți în sinea voastră: ,,Ce zice fetița asta? Dacă știu că băiatul visurilor mele e mai direct, evident că voi folosi un limbaj mai flirty. Iar dacă vreau să îi arăt băiatului timid de la cafeneaua la care merg doar pentru el ca sunt interesată, voi folosi un zâmbet timid sau îi voi face ochi dulci.”. Ei bine, drag cititor sau cititoare, înainte să-mi închizi articolul, permite-mi să-ți deslușesc marea taină a rizzler-ilor de pretutindeni. Și da, sunt convinsă ca voi părea o mamă milenială și că ceea ce vă voi spune este foarte siropos. Secretele carismei sunt autenticitatea, lipsa inhibițiilor și a limitelor autoimpuse prin a vă depăși frica de cringe și de penibil. Uitați de conceptul de a vă face de râs și amintiți-vă că trăim cu toții doar 100 de ani pe o rocă zburătoare care plutește în univers de mai bine de un miliard de ani! Încercați-vă norocul, pentru că orice ar fi, viața merge mai departe și orice experiență este utilă! Acesta este adevăratul rizz, nu ce vedeți voi pe Instagram reels-uri.
Deci, acum că ați înțeles concret ce este rizz-ul – atenția la detaliile mici ale personalității crush-ului vostru și căutarea unui mod ingenios și original prin care să flirtați – vă voi oferi și niște exemple, utilizând studii de caz.
Cazul 1
Marian a aflat din story-urile puse în multipli ani de 1 decembrie că Ileana, colega pe care vrea să o combine, este o adevărată patrioată. A mai aflat că dânsa, asemenea lui, are un umor negru, ușor ironic, așa că ,,s-a strecurat’’ în dm-urile acesteia și i-a lăsat mesajul: ,,Ești un portofel, frumoaso? :))”. Văzând că și-a luat un seen nesimțit, acesta a continuat în disperare, pregătit să șteargă mesajele și să îi dea block, cu: ,,Că aș cam vrea să te fur <<3”. Spre surprinderea lui și, sincer, și a mea, mesajul a funcționat și Ileana s-a lăsat rizz-uită.
Cazul 2
Cum a reușit Donkey să scape din ghearele dragonului înfometat și să o învăluie în mreaja iubirii lui? Ei bine, măgarul a intuit că aceasta a petrecut mult timp singură, zidurile castelului pe care îl veghea despărțind-o de restul lumii. Astfel, a mai intuit și că a trecut o groază de timp de când dânsa nu a mai auzit un compliment și, cunoscându-și firea vorbăreață, care de multe ori îl băga în încurcătură, a pus în aplicare o idee spontană. I-a complimentat ochii de o strălucire stranie. În mai puțin de câteva clipe, dragonul scotea aburi în formă de inimă pe nas și îi oferea un tur exclusiv al castelului de pe umăr, dovedindu-i că impulsivitatea și vorbitul lui excesiv sunt exact ceea ce o îmblânzesc.
Cazul 3
Dar cum rămâne cu tipologia epică a carismei, cea unspoken? Alin este prietenul Innei de câțiva ani, fiind în același grup de prieteni, dar de câteva luni încoace simte că între ei s-ar putea înfiripa ceva cu adevărat special. El realizează că Inna este de cele mai multe ori ignorată de restul prietenilor când vrea să spună ce are pe inimă. Băiatul se uită pe net la un videoclip care extrage citate din “The Concise 48 Laws Of Power“ despre cum să fii și cum să pari un ascultător bun. O invită să se plimbe doar ei doi, încurajând-o să-și deschidă inima. În timpul întâlnirii, Inna observă că Alin dă din cap și zâmbește ca un prostănac mereu când spune ceva și se apropie din ce în ce mai mult de ea. Deși e ușor amuzată de situație, nu poate să nu aprecieze faptul că are pe cineva căruia îi pasă de ea și care pare că o ascultă activ. Astfel, decide că Alin e un soft boy, un băiat sensibil și rafinat cu stofă de iubit și data următoare când ies împreună îl invită la o plimbare romantică cu barca prin Cișmigiu.
Dragii mei cititori și cititoare, sper că în urma lecturării acestui articol simțiți că sunteți măcar cu un pas mai aproape de a deveni adevărați maeștrii ai seducției. În orice caz, nu încercați să fiți carismatici, fiți autentici și dacă nu reușiți astfel să combinați, probabil, cealaltă persoană nu este potrivită pentru voi. Țineți minte, nu voi aveți rizz, rizz-ul vă are pe voi!
Text: Diana Căciulă
Foto: Mircea Rotaru
DTP: Rebeca Badea