Putem susține că fiecare individ din această lume, inclusiv tu, cititorul meu, dar și eu, redactorul acestui articol, suntem unici, ,,one of a kind”. Eu m-am întrebat cum poate fi acest lucru posibil și cum reacțiile noastre în anumite situații, mentalitatea și gusturile nu coincid exact cu ale altora. Mai târziu am realizat că mediul în care creștem, respectiv persoanele care sunt prin preajmă atunci când descoperim bucățică cu bucățică acest univers sunt factorii ce influențează major personalitatea unui om. În funcție de ei se modelează materialul din care suntem făuriți fiecare dintre noi. Doar că acest material este cârpit, este format din mii de frânturi din ceilalți. Sper că nu te-am pierdut! Permite-mi să-ți explic: toate obiceiurile tale, limbajul tău, ba chiar și fragmente din personalitatea ta sunt preluate într-un fel sau altul de la câte o persoană. Cu siguranță că avem și contribuția noastră, amprenta personală, însă astăzi vom vorbi de cealaltă categorie, de ,,furtul de personalitate” (știu, exagerez).
Aceste frânturi de suflet, căci așa le vom numi, pot fi clasificate astfel: bune sau rele (în funcție de modul în care te va afecta pe tine sau pe persoana de la care preiei sau în funcție de măsura în care preiei), conștiente sau inconștiente (poți face asta voluntar sau nu) și importante sau infime (în funcție de impactul major/minor pe care îl vor avea pe termen lung). Să luăm câteva modele: să spunem că o colegă se duce la alergat cel puțin o dată în fiecare săptămână, iar tu îi urmezi exemplul și realizezi o rutină de care te ții. Alergatul, fiind benefic organismului și oferindu-ți satisfacție pentru propria persoană, este un obicei bun, conștient și important, având loc pe o perioadă îndelungată. Un alt caz: încerci să te integrezi într-un grup de oameni de vârsta ta, însă, pentru că ești în afara zonei tale de confort, întâmpini obstacole. Observi că limbajul lor diferă de al tău într-un sens negativ și, fără să vrei, petrecând mult timp în acea sferă socială, te conformezi și introduci în vocabularul tău cuvinte pe care nu credeai că o să le pronunți vreodată. Acest obicei este unul rău, inconștient și poate fi infim dacă realizezi greșeală făcută și te oprești curând. Ai prins ideea! În acest fel putem încadra frânturile în categorii pe baza criteriilor de mai sus.
Nu numai că preluarea a fost făcută mai întâi de la persoanele apropiate din familie precum părinții și frații, modele prezente și acum în viața ta, dar de aici evoluează totul. Ei au fost urmați de prieteni, colegi, iar apoi de celebrități și influenceri. Relația pe care o avem cu persoana de la care alegem să ne ,,împrumutăm” pentru a ne forma, devine din ce în ce mai distantă, de parcă nu ar conta dacă o cunoaștem sau nu, precum în cazul celebrităților care nu sunt persoanele care credem că sunt. Aparențele pot fi înșelătoare, de aceea ar fi recomandat să aflăm dacă persoana respectivă merită admirația noastră. Există și varianta în care preiei cu scopul de a menține vie amintirea unei persoane dragi, ca un omagiu.
Să vorbim puțin și despre cele mai inofensive și, totuși, cele mai folositoare aspecte preluate de la alții precum: o rețetă (pe care acum o gătești des), o coafură (văzută poate la o fată random din autobuz), o expresie facială amuzantă pentru poze (,,furată” de la prietenul cel mai bun), un obiect vestimentar (de la cântăreața ta favorită) și multe altele. Ele îți provoacă o stare de bine, pentru că ți le însușești voluntar și, astfel, vei avea o părticică din oamenii din jurul tău, cu tine, tot timpul, oriunde. Oamenii sunt formați din alți oameni, sunt un amalgam de trăsături adunate laolaltă, motiv pentru care ne asemănăm, dar ne și deosebim unii de ceilalți.
Fie că ai aflat informații noi din acest articol, fie că le știai deja, sper că ți-am creionat o perspectivă asupra acestui subiect și că de acum încolo vei fi mai recunoscător/recunoscătoare pentru cine ești astăzi. Nu poți ști niciodată cum ar fi decurs lucrurile dacă nu te-ai fi întâlnit cu aceste persoane care ți-au schimbat traseul inițial, așa că zâmbește pentru că ești tu!
Text: Irina Nitu
Foto: Miruna Sommer
DTP: Ioana Tanase