Explorare urbană și vânătoare de cafele

Bulevardul Regina Elisabeta este microcosmosul oricărui lăzărist: îi cunoaștem fiecare caracteristică, cotlon, scurtătură. Dacă în această galaxie sub formă de șosea, Lazărul este Soarele, atunci micile cafenele răspândite de-a dreapta și de-a stânga bulevardului sunt Planetele care gravitează în jurul lui. Luând-o de jos în sus, avem: Ted’s Kogă, Coffee Factory, Copt Cafe, Cafeteca, Ayo Cafe, Beans&Dots, Meron… până la Ted’s Univ și, în extrema nordică a galaxiei, Forma. Noi, ca niște tineri călători interplanetari, sărim de la o cafenea la alta în căutarea locului perfect în care să ne petrecem diminețile, după-amiezile, serile, eventual și weekendurile. Aria noastră de explorare cosmică cuprinde, în mare parte, doar zonele descrise mai sus. Parcă blocați de niște bariere magnetice, rareori ne părăsim microcosmosul, aria deja cunoscută, cu care ne-am familiarizat, pentru a explora meleaguri noi. Așa ajungem să frecventăm cu religiozitate aceleași localuri, până în punctul în care ne plictisim de tot și de toate…

Cu ocazia acestui articol am decis să-mi înfrunt frica de necunoscut și să pășesc în afara granițelor microcosmosului Elisabeta. Scopul călătoriei: găsirea și testarea altor cafenele, mai puțin cunoscute, dar care pot deveni noi locuri preferate de hangout.

Pentru început, nu m-am aventurat prea departe, ci doar la o stație de metrou an-lumină mai la dreapta, adică la Eroilor. În cartierul Cotroceni, pe străduțele întortocheate, cu case vechi și curți din care se revarsă caprifoiul, am descoperit două „hidden gems”. Prima cafenea se numește La Petite Bouffe și se află la doar 5 minute de mers pe jos de la stația de metrou, pe strada Doctor Louis Pasteur 38. Remarcându-se printr-un panou roșu cu o pisică, cafeneaua în aparență mică te surprinde, fiind și o brutărie, și o librărie. Cu o selecție variată de cafele, biscuiți vegani, croissante, lumânări parfumate și cărți (de la autori români și străini, pentru cititori de toate vârstele), La Petite Bouffe este visul oricărui bookworm introvertit. Pe vreme ploioasă, la subsol te poți bucura de muzică jazz printre rafturile cu cărți, iar când e cald și orașul te sufocă, umbra prelatelor din curte oferă exact răcoarea de care ai nevoie, alături de un Iced Latte (super bun!). Cafeneaua e frecventată de locuitorii cartierului, care se cunosc și discută prietenește cu barista, iar pisicile care trec pe sub picioarele oamenilor de la mese primesc exact doza de atenție pe care și-o doresc. Dacă îți plac cărțile, cafelele, pisicile și jazz-ul, e posibil ca La Petite Bouffe să fie locul perfect pentru tine.

Trei străzi mai departe, pe strada Doctor Petre Herescu 26, într-o clădire superb renovată, se găsește cafeneaua Throwback, „coffee & stories”. Venind spre ea, auzeam clinchetul ceștilor și râsetele oamenilor ce stăteau pe scaune și canapele la umbra unui copac uriaș. Interiorul era din păcate în renovare, însă curtea plină m-a atras imediat cu acea atmosferă relaxată și senină, de primăvară. Băuturile se vindeau la mini vanul din curte, păstrând selecția vastă de cafele. Locul era în sine foarte plăcut, așa în inima Cotroceniului, frecventat de studenți, însă din cauza renovărilor era gălăgie, iar spațiul limitat. După ce își amenajează și interiorul, Throwback coffee este cu siguranță o cafenea care merită vizitată.

Următoarea zi m-am îndepărtat puțin de liceu și am ajuns pe Dorobanți, la Institutul Goethe. La parterul marii clădiri de sticlă am descoperit cafeneaua Butter, recent deschisă. M-am așezat cu un Matcha Latte pe scaunele de afară și, încercând în zadar să lucrez la fizică, atenția îmi tot fugea către oamenii care treceau pe stradă. Așa am avut o sesiune de people watching foarte interesantă, privind cum vin și pleacă studenții de la cursurile de germană. Am fost totuși surprinsă de traficul intens de curieri care tot veneau să livreze colete, obscurându-mi priveliștea. Oamenii de la bar erau cei mai prietenoși, iar atmosfera dinăuntru – muzica, sunetele espressorului, conversațiile – se completau perfect cu esteticul minimalist al locației. Astfel, Butter e locul perfect pentru un brunch cu familia sau prietenii, pentru a face un proiect sau doar pentru „people watching”.

Apoi, Google Maps-ul m-a purtat tot destul de aproape de liceu, aproape de Lipscani, la Cafeneaua Veche 9, pe strada Covaci 16. Numele poate fi puțin înșelător, având în vedere că am descoperit un restaurant în toată regula, cu un meniu variat și ofertant, nu doar o simplă cafenea. Interiorul era elegant, poate chiar prea elegant pentru conversaţiile zgomotoase, pline de râsete, pe care le aveam cu niște colege. Băuturile erau în regulă, însă ne-am simțit un pic ciudat, comandând doar cafea și limonadă, și niciun fel de mâncare. Poate pentru o ocazie mai fancy, o întâlnire sau o ieșire seara în oraș, Cafeneaua 9 este mai potrivită. Însă pentru o bârfă după ore, not really.

La recomandarea mamei, am ajuns la Two by Two, posibil cea mai mișto locație de până acum. Aproape de bulevardul Dacia, pe strada Henri Coandă 13, Two by Two este și cafenea, și vintage shop, și loc superb de hangout, datorită platformelor uriașe din curtea interioară, folosite pe post de mese. La umbra unor brazi, pe platforme, m-am bucurat de cafeaua perfectă, ascultând muzica ce se revărsa din interiorul clădirii vechi (Sade, Amy Winehouse). Diverși oameni coborau de pe motociclete Vespa sau biciclete și veneau să-și savureze cafeaua și ţigara, vorbind cu barista. Vibe-ul era pur și simplu impecabil. Deși nu intenţionam, n-am putut să nu arunc un ochi și peste hainele vintage expuse. Am fost extrem de surprinsă: pulovere Ralph Lauren, sacouri Armani, bluze şi blugi Calvin Klein, Dolce&Gabbana, Moschino, Adidas vintage, toate în stare absolut perfectă, majoritatea sub 100 de lei. Câteva genţi în stil 2000s mi-au atras privirea, la fel și o pereche de Doc Martens vintage. Dacă eşti o fashion girlie dependentă de cafea bună şi Pinterest, crede-mă, trebuie să treci pe la Two by Two data viitoare când ieși în oraș.

În timp ce mă întorceam spre liceu, m-am mai oprit la o locație, una pe care recunosc că voiam să o încerc de ceva vreme: Bar Ton. În spatele Sălii Palatului, pe strada Ion Câmpineanu 24, aș putea spune că Bar Ton se află chiar în perimetrul cunoscut al microcosmosului nostru. Totuşi, am cam încălcat regulile jocului oprindu-mă aici, pentru că nu e cafenea, ci un listening bar, cu o colecție impresionantă de vinyl-uri expuse și un DJ booth. Interiorul era cumva retro și aerisit, din boxe răsuna muzică house, iar băieții de la bar stăteau pe trepte și se jucau cu o pisică (la prânz era foarte liber). Eu venisem cu caietele de chimie după mine, însă atmosfera din Bar Ton este cea mai vibrantă seara, când oamenii se adună pentru a se bucura de muzică bună, băuturi răcoritoare și socializare. Așa că, dacă într-o seară te întorci de la liceu, sau vrei să petreci timp în weekend cu prietenii, Bar Ton oferă tot, de la vibe la băutură, pentru o ieșire perfectă.

Această săptămână de explorare urbană și vânătoare de cafele m-a făcut să descopăr niște locații cu adevărat excelente. Two by Two, Bar Ton, Butter, La Petite Bouffe, Cafeneaua 9 și Throwback Coffee; aceasta e clasificarea mea finală. Au fost unele locuri overpriced? Poate. M-am distrat încercându-le pe toate? Clar da. Astfel, îndemn pe oricine dornic de ceva nou să se aventureze măcar pe la una dintre cafenelele de mai sus și, cine știe, poate să descopere un nou loc preferat.

Text: Clara Georgita
Foto: Ioana Mihailescu
DTP: Andrei Sara

Contact Us