Summer bucket list

Ah, 1 Iunie. De când n-am mai văzut data asta în calendar. Deja poți să simți gustul dulce al vacanței stându-ți pe buze. Deja auzi bâzâitul enervant al insectelor și chiar te gândești cu ce te poți îmbrăca pe așa căldură. Începi să scoți, din sertarul uitat de lume al dulapului, colecția aceea de pantaloni scurți. Găsești undeva, într-un buzunar al acestora, un bilet care îți amintește de distracția de vara trecută – un bilet de tren cu destinația pe litoral – și te lovește o subită nostalgie.

Mai ține cineva minte cum era să mergem la mare cu părinții în copilărie? Zi de zi de la 10 de dimineața până la 6 în amiază făceam concurs de cea mai bună sculptură în nisip. Eram atât de absorbiți de mare, încât nici nu știam când vine ora mesei sau când trebuia să plecăm. Apoi ne bucuram de ieșirea în oraș de seară, când era momentul oportun să-ți convingi părinții că o jucărie nouă nu ar fi de prisos. De la vârsta de 3 ani până undeva la 12 ani, o mare parte din experiențele verii erau trăite alături de familie. Însă atunci când, pe copilul de altădată îl lovește adolescența, vara este aspectul care se poate schimba cel mai drastic.

Înainte, vara era doar un prilej de a petrece mai mult timp cu familia sau o ocazie în plus de a te distra. Uitându-mă în prezent, la vara pe care urmează să o trăim, realizez că lucrurile nu puteau fi mai diferite. Ce era atunci doar o distragere în plus acum este o pauză de la tot, o gură de aer binemeritată. Ca adolescent, acest anotimp reprezintă momentul în care toată lumea se poate odihni cu adevărat în sfârșit, fără teste, teme, ascultări, proiecte și, ca să le rezumăm pe toate, stres. E perioada de rebeliune, poți să începi să călătorești prin țară singur, fără părinți, fără reguli. Simți mereu gustul libertății cand ești înconjurat de partenerii tăi de aventură.

Acum, la 17 ani, singura mea grijă, în momentul de față, este să se închidă paginile catalogului și să pot zbura, fără nici o grijă, pe Autostrada Soarelui și destinația să-mi fie un șezlong direct pe malul mării. Să stau pe plajă și sentimentul de vacanță să-mi fie transmis de melodiile remixate ce se aud în surdină, de limonada rece ce stă pe măsuța de lângă mine, de soarele care arde pe cer. Dar ce melodii inspiră cel mai mult vară? Conform liceenilor, acestea se pot identifica așa: piesele vechi ale lui Connect-r, clasica „Vara nu dorm”, „Ring the alarm” sau colaborările consacrate cu Alex Velea. Alte răspunsuri populare au fost INNA, Antonia și Vama Veche, care mențin încă un aer balcanic, iar în final faimoasele melodii din cadrul festivalurilor, cum ar fi „More than you know” sau „Stereo love”. Care este melodia care ție îți inspiră vară?

Să ne imaginăm, însă, că o escapadă pe litoral nu este încă realizabilă. Până și în capitală te poți bucura de o atmosferă de vacanță, alături de compania potrivită, bineînțeles. Poate o seară de Monopoly alături de grupul tău de prieteni ar suna ideal, dacă o să și rămâneți prieteni după. Să vă dedicați o zi unui campionat de jocuri de cărți, pe o păturică, la umbra unui copac bătrân, unde tot ce v-ar putea deranja ar fi zgomotul absolut insuportabil al muștelor și mirosul intens de Autan, pentru că țânțarii sunt cel mai urât aspect al verii.

Dacă totuși te plictisești de București și vrei puțină adrenalină, vara anului 2024 este foarte importantă pentru industria muzicală din România, întrucât în acest an vor avea loc, în toate colțurile țării, unele dintre cele mai mari concerte și festivaluri, cum ar fi concertul formației Korn de la Sibiu sau al formației Megadeth care va veni curând în București. În luna iunie există o mare varietate de genuri muzicale de la trap, în cadrul prea cunoscutului festival Beach, Please!, până la indie pop, în cadrul festivalului Summer Well.

Dar, la finalul zilei, distracția este un simplu concept relativ. Există oameni pentru care bucuria înseamnă să privești apusul soarelui alături de o persoană dragă, dar există și persoane care nu se vor despărți de grătar vara aceasta. Poate pentru unii, o pauză de la stres reprezintă doar statul în casă alături de un serial bun și o băutură răcoritoare, iar pentru alții un drum continuu cu trenul, naveta dintr-un colț al țării în celălalt. Anul acesta poate vom afla care variantă este mai bună – un drum mult prea lung prin munți, care, în teorie, durează 40 de minute, sau perpelitul ușor sub razele agresive ale sorealui, chiar dacă îți aplici constant protecție cu factor 50?

Text: Theodora Marin
Foto: Sorana Ilie
DTP: Mihaela Ursu

Contact Us