Crede și nu cerceta

De câte ori ți s-a întâmplat să ai o presimțire în legătură cu o anumită situație sau să anticipezi un eveniment care nu-și făcea sub nicio formă simțită apariția? În prima instanță, te-ai gândit că este doar norocul începătorului sau pur și simplu ai fost înzestrat cu o acuitate mentală ieșită din comun. Poate chiar ai presupus că bănuielile tale atât de precise și de exacte sugerează prezența supranaturalului și că ești în posesia unor puteri magice de neegalat. Când ai revenit cu picioarele pe pământ, ai înțeles, totuși, că ai de a face cu un fenomen cu o explicație mai logică. Pe cât de greu este de asimilat și de acceptat, intuiția este o senzație adevărată. Asemenea unei axiome, nu-ți poți explica de ce ea există și chiar funcționează, pentru că sfidează raționamentul uman.

Bănuielile sunt generate de mintea subconștientă care trece prin filtrul experiențelor anterioare și al cunoștințelor acumulate de-a lungul timpului faptele actuale, cele cu care se confruntă individul în prezent. Fiind considerat cel de-al șaselea simț al omului, se numără printre cele mai de preț abilități pe care le poate avea cineva, în special persoanele de sex feminin, deoarece, chiar și la cel mai mic semnal de alarmă, te anunță și te pregătește pentru viitorul apropiat.

De ce am simțit nevoia să subliniez ideea că fetele și femeile sunt cele mai competente când vine vorba de a-și asculta instinctul? Ei bine, acest fapt nu este de mirare, întrucât atât experiențele personale, cât și studiile atestă că cei doi cromozomi X cu care se mândresc, beneficiază de o clarviziune aparte, de o vigilență specifică genului. Nu degeaba există vorba “Mama le știe pe toate”, pentru că, uneori (adică în cele mai multe cazuri), persoana care te ceartă pentru că nu ți-ai strâns hainele de pe pat sau că nu ai spălat vasele este aceeași ființă care te-a cărat timp de 9 luni în burtă și care, în mod uluitor, are mereu dreptate când vine vorba de o presimțire. Această deplinătate se datorează profunzimii sexului feminin, întrucât suntem adevărații detectivi emoționali, care știu să interpreteze și să examineze și cel mai mic semn.

Știi acel moment când ghicești ceva, un detaliu infim și nesemnificativ, iar ulterior acesta se dovedește a fi util? La început poate ți s-a zis, sau chiar tu însuți ai considerat, că delirezi și că ar trebui să-i dai pace și să nu-i mai oferi atât de mult din timpul tău prețios unei particularități irelevante. Chiar și de la cea mai mică întâmplare până la lucruri care-ți pot impacta și schimba cursul vieții, toate aceste „sclipiri” efemere te fac să-ți dezvolți conștiința de sine și să-ți intelectualizezi și analizezi sentimentele, astfel încât să înțelegi care e cauza principala a problemei. Totul stă într-o clipă de claritate, când mintea conștientizează contextul în care se află și încearcă să te ferească de ce urmează, fără a-ți da însă mai multe amănunte sau ajutor în găsirea unei soluții. Te lasă în suspans, devenind confuz și curios legat de ce s-ar putea întâmplă în continuare.

În unele cazuri, intuiția reprezintă o modalitate care te salvează din situații neplăcute, uneori chiar periculoase. Poate că ai decis să-ți schimbi traseul pe care îl urmezi în fiecare zi spre casă pentru că ai avut o presimțire ciudată în legătură cu drumul parcurs. În alte circumstanțe neliniștitoare, este posibil ca subconștientul tău să te fi convins că o anumită persoană din viața ta nu-și manifestă adevăratele intenții sau gânduri față de ține, ba chiar mai mult și le exprimă în absența ta. Într-un mod mai puțin diplomat spus, intuiția este radarul perfect pentru a detecta prietenii false și lipsite de valoare.

Datorită intuiției noastre, latura fizică și cea psihică a corpului conlucrează astfel încât să ne înștiințeze de dezechilibrele din jurul nostru. Spre exemplu, să zicem că ai cunoscut o persoană nouă, iar prima reacție a corpului tău este să o respingă și să răspundă cu antipatie. Ce se întâmplă atunci și cum încearcă propriul tău corp să-ți indice că ceva e în neregulă? Ba începe să te doară burta, după aceea capul, mai vine și senzație de letargie și poate chiar și niște furnicături în tălpi și pe șira spinării. Dar stai, am uitat de pulsul scăzut și de atmosfera tensionată din cameră, care te face să te simți claustrofob, în ciuda faptului că nu te cunoști cu niciuna dintre afecțiunile menționate mai sus.

Până în acest punct al lecturii, cel mai probabil te-ai întrebat dacă și tu te deprinzi de acest talent înnăscut, de instinctul atotștiutor. Pentru a stăpâni puterea intuiției, trebuie mai întâi să înveți să profiți de beneficiile acesteia la maxim și cum să gestionezi o situație care ți-a declanșat un gând suspect. Fiecare dintre noi avem înăuntrul nostru această perspicacitate, contează doar să o cultivăm și să o punem în mișcare în momentele importante, să ne ne dezobișnuim din a despica firul în patru și din a ne cauza stres nejustificabil la orice mic impediment (nu generalizăm, desigur…).

În complexitatea sa, intuiția înseamnă, de fapt, echilibrul dintre un risc foarte bine calculat, curajul de a te lăsa ghidat de cel mai mic și mai subtil semn pe care îl remarci și de un pic de noroc, pentru că, să fim sinceri, nimic nu merge și iese fără un strop de spontaneitate și de impulsivitate. La finalul zilei, vocea noastră interioară este cea care ne veghează din umbră și ne observă fiecare mișcare, fără oprire, și de aceea ar trebui să avem încredere în ea, personajul nebănuit care ne îndrumă. Nu încerc să-ți sugerez că ar trebui să te lași purtat de acest instinct și să acționezi în acord cu el, dar, cumva, tocmai asta vreau să transmit!

Text: Sofia Nemțan
Foto: Stefania Trandafir
DTP: Maria Pavel

Contact Us