Înainte de a începe acest articol, aș dori să te întreb un lucru: Când a fost ultima oară când ai „stalkerit” pe cineva? În caz că nu ești familiar cu acest termen, a „stalkeri” înseamnă să urmărești indirect o persoană cu scopul de a găsi informații despre aceasta. Acum, dacă răspunsul la întrebarea de mai de sus a fost „Recent/Chiar astăzi”, atunci…ești un stalker. Dacă răspunsul tău la întrebare a fost „Nu știu, nu urmăresc persoane în timpul liber”, mă bucur pentru tine…În acest articol, vei afla ce fac, mai exact, acești stalkeri și cum să NU devii și tu unul.
Fie că ai văzut o persoană atractivă în metrou, iar prietena ta vrea să-i dea mesaj pe Instagram (în speranța unei „combinații”), fie că vrei să aflii ce personalitate are băiatul cu care tocmai te-ai împrietenit pe holul liceului, poți afla foarte multe informații despre oameni numai cu ajutorul paginii lor de socializare. Nu, nu ai nevoie de facultate pentru a deveni stalker și nici nu trebuie să depui prea mult efort. Atât timp cât ai un telefon, internet și numele cuiva, poți afla cel puțin două informații despre acea persoană. Dacă stai să te gândești, este chiar îngrijorător fapul că aproape oricine poate găsi informații despre tine atât timp cât folosești zilnic social media-ul. Din fericire, stalkerii sunt, în majoritatea cazurilor, prietenii sau colegii tăi de clasă care se uită prin repost-urile tale de pe Tiktok…
Ca atare, am hotărât să fac un mic experiment pentru a demonstra cât de ușor este să „stalkerești” o persoană. Normal, am avut nevoie de un exemplu pentru acest „studiu”, așa că pe victima noastră o vom numi „Andreea”. Andreea este o fată simplă din liceul nostru despre care nu știam literalmente nimic. Asta până când, într-o seară, am intrat în rolul de Joe Goldberg și am început experimentul. Pornind de la numele ei, în aproximativ două minute i-am găsit contul de Instagram. După aceea, în lista de urmăritori, numele mamei ei. Mai departe, Facebook-ul și-a făcut treaba și, din fericire, tatăl Andreei a împărtășit mult mai multe poze și amintiri decât soția lui. A trebuit doar să admir câteva selfie-uri vechi de pe pagina de socializare a bărbatului și să citesc secțiunea de „prezentare” pentru a trage concluziile. Puteți ghici cât timp mi-a luat să aflu când s-a născut, câți frați are, unde lucrează părinții ei, cum arăta în copilărie și unde locuiește această fată? Dacă ați estimat 20 de minute – felicitări! Atât de puțin mi-a luat ca să aflu aceste date despre familia ei.
Cu toate acestea, în urma experimentului anterior, am realizat un lucru foarte important. Acum, odată ce am descoperit aceste informații, Andreea nu mai pare a fi o simplă fată care merge la același liceu ca mine. Știu că este scorpion, că are un frate mai mare și că, încă de mică, a fost foarte talentată. Mi se pare că o știu de o viață. Concluzia este, în mare parte, faptul că oamenii devin stalkeri din cauza curiozității și a dorinței lor de a se împrieteni/de a se apropia mai mult de o persoană. De câte ori nu vi s-a întâmplat, de exemplu, să vedeți pe cineva pe holul liceului sau în autobuz și să vă gândiți: „Wow, chiar aș vrea să mă împrietenesc cu fata/băiatul ăsta!”, iar după nici 5 minute să începeți să le căutați contul de Instagram? Mai bine lăsăm soarta să aleagă dacă persoana respectivă este menită să intre (sau nu) în viața noastră și să nu forțăm lucrurile prin stalking. Sau și mai bine, dacă ai curaj, vorbește direct cu persoana de care-ți place și nu mai aștepta! În cel mai rău caz, îți poate spune „nu”. Având în vedere că în zilele noastre este mai ușor să fii stalker, decât să nu fii, vă voi da câteva exemple pentru a vă convinge de ce nu merită să deveniți și voi astfel:
Adevărul crunt…
Imaginează-ți că ai ajuns acasă, după o zi banal de plictisitoare la școală. Totuși, pe parcursul întregii zile, gândul ți-a stat numai la pauza în care, pe holul liceului, te-ai întâlnit cu fata pe care o placi de câteva săptămâni. Numai că atunci când aceasta a trecut pe lângă tine, te-a salutat prima și, pe lângă asta, ți-a și zâmbit. Acum, ajuns în camera ta, deschizi laptop-ul și începi stalking-ul. Însă după 10 minute de căutări, care, din fericire, n-au fost în zadar, observi că la profil are o poză cu ea și iubitul ei, sărutându-se. Amăgit, închizi laptop-ul, oprești veioza și te bagi la somn, supărat că posibila „combinație” a eșuat. Morala? Din păcate, atunci când stalkărim este posibil să aflăm mai multe informații decât trebuie…Uneori este mai bine să ținem ochii închiși și să visăm în continuare, evitând total adevărul crunt.
5 ani?!
În timp ce stalkeream familia Andreei pentru a scrie experimentul de mai de sus, am mai realizat un lucru…Deși toate informațiile pe care le-am aflat au fost strict în scopul acestui articol, mi-am dat seama că, involuntar, m-am atașat de Andreea și îmi doresc să o cunosc în persoană. Așadar, oricât de tentat ai fi să stalkerești pe cineva, ar trebui să știi că, în majoritatea timpului, te vei atașa foarte tare de „victima” ta. NU vreți să fiți obsedați de aceeași persoană timp de aproape 2 sau 4…ba chiar 5 ani.
Pierdere de vreme?
Un alt dezavantaj al stalking-ului este că nu merge câteodată așa ușor. Deși mi-a luat numai 20 de minute să aflu informațiile esențiale despre Andreea, imaginați-vă cât de greu mi-ar fi fost dacă, să zicem, contul acesteia de Instagram ar fi fost privat. De fapt, mi-ar fi fost aproape imposibil să mai aflu vreo informație despre aceasta dacă n-aș fi avut acces la pagina ei de socializare. Câteodată, stalking-ul poate fi o pierdere de vreme…
Oricât de distractiv și sigur vi s-ar părea stalking-ul, cea mai bună alegere este să vorbiți direct cu persoana respectivă și să nu încercați să aflați informații pe ascuns despre el/ea. Data viitoare când vă aflați la răscrucea de drumuri stalking sau talking, gândiți-vă de două ori înainte să alegeți și nu vă sfiiți să optați pentru a doua variantă…
Text: Andrei Lugoj
Foto: Miruna Costea
DTP: Sofia Călin