Lasă, oricum nu se face carte acolo…

Mai devreme sau mai târziu, toți (sau, mă rog, majoritatea) trecem prin stresul Evaluării Naționale, sperând să intrăm într-unul dintre liceele de renume ale orașului nostru. Pe lângă sutele de ședințe de meditații, anxietatea și frica că nu vom reuși, nimic nu se compară cu ceea ce simțim atunci când aflăm nota pe care am luat-o în examen și liceul în care am fost repartizați. Dar, cu ocazia admiterii la liceu, auzi de la toți cei din jurul tău că școala la care vrei să aplici este, de fapt, un loc care te va trage în jos. „Am auzit de la vecina de lângă noi că nu prea își fac treaba profesorii din liceele astea de top.” „Ai grijă, mamaie, că am văzut la televizor că în școlile din București de la tine de acolo se droghează tot felul de copii d-ăștia… de bani gata! Să fii cuminte, măi nepoate, să nu dea necazu` peste tine!” „A, vezi că știu de la prietena mea cea mai bună, Mara, că nu fac nimic profesorii în liceul ăla de renume și că s-a apucat deja de meditații.” Pe lângă mama, care a auzit de la Nicoleta, vecina de vis-a-vis, că liceul „X” nu este bun, tata, bunicul și vărul de gradul al doilea au auzit și ei fix aceleași zvonuri de la prietenii lor de șpriț. Nu mai zic de foștii tăi colegi de clasă (care poate au luat o notă mult mai mică decât tine la examen) că te avertizează să nu mergi acolo, fiindcă au ei niște cunoștințe care le-au povestit că „nu se face carte”…

Cum anii de liceu sunt supranumiți „cea mai frumoasă perioadă din viața noastră”, școala în care studiem joacă acum un rol semnificativ în amintirile pe care urmează să le creăm și trebuie să ne alegem cu atenție anturajul. Astfel, apare întrebarea: trebuie sau nu să avem încredere în miturile despre liceele de prestigiu la care vrem să aplicăm?

Odată repartizați într-unul din aceste licee cunoscute, profesorii cred automat că suntem niște mici genii, pentru că am avut o notă mare la examen. Într-adevăr, unii sunt pricepuți la toate, n-ai ce zice, dar o mare parte dintre elevi n-au avut relații la fel de bune cu celelalte materii, cum ar fi: fizica, chimia sau informatica. Fie că ați schimbat patru profesori de fizică în trei ani, fie nu, este rolul cadrului didactic să predea în detaliu fiecare lecție chiar dacă a mai fost făcută în anii precedenți sau nu. „Vina” este împărțită în mod egal, atât la elevii care n-au învățat la anumite materii în gimnaziu, din mai multe motive, cât și la profesorii care trec prea repede peste lecții importante, considerând că elevii sunt „atotștiutori” sau că se descurcă să învețe singuri din manual. Așa că, atunci când aceștia nu pot ține pasul pentru că nivelul așteptărilor e prea ridicat și profesorii presupun că ai reținut toată materia din gimnaziu, apar notele mici, iar după aceea, meditațiile. Prin urmare, Mara, elevă în clasa a noua la un liceu de prestigiu, îi spune prietenei sale, elevă în clasa a opta, că nu înțelege nimic de la profesori și că trebuie să facă meditații dacă vrea să treacă clasa. Așa că vorba circulă, și uite așa, jumătate de clasă nu mai vrea să dea la acel liceu.

Pe lângă problema învățatului, ne lovim acum de o afirmație și mai controversată, ce reprezintă un pericol adevărat pentru noi, tinerii. Substanțele interzise sau drogurile par a deveni un risc din ce în ce mai ridicat pentru liceenii care sunt tentați să „experimenteze” diverse senzații sau simt nevoia să recurgă la metode de escapism pentru „a scăpa” de presiunea școlii. Recent, am urmărit un reportaj la televizor despre modul în care elevii pot face rost de aceste substanțe, odată ieșiți din incinta școlii, iar, sincer să fiu, aceste scenarii par aproape ireale. Cu toate că, într-adevăr, unii indivizi fumează sau vapează încă de la o vârstă fragedă, cazurile de consum al drogurilor sunt mai puțin întâlnite, adesea fiind ascunse sau mușamalizate. Cei mai implicați sunt părinții când vine vorba de acest subiect, iar ei încearcă să-și protejeze copiii, spunându-le cum să evite posibile interacțiuni cu diverse anturaje. Eu însumi am fost avertizat de nenumărate ori de familie să am grijă din ce colectiv fac parte, pentru a evita orice tentație la substanțele care provoacă dependență. Măsurile acestea și miturile despre drogurile din liceu nu au legătură neapărat cu școala, ci și cu lumea din jurul nostru în care, încet-încet, răspândirea substanțelor ilegale în rândul tinerilor devine un pericol iminent.

Deși ele există și circulă zilnic prin toată țara, pare puțin probabil ca un elev strălucit de liceu să cumpere, să consume sau să vândă asemenea lucruri, nu? Din păcate, unii adolescenți chiar au la îndemână astfel de substanțe, care le pot schimba tot cursul vieții dacă dezvoltă o adicție pentru ele. Zvonurile despre drogurile din mâinile liceenilor nu mai apar acum numai la colegiile de prestigiu, ci în aproape toate școlile din țară, fiind un pericol răspândit peste tot în lume. Așa că, pe lângă puținele cazuri extreme în care unii adolescenți au fost prinși vânzând substanțe altora, sau, mai tragic, au murit din cauza unei supradoze, nu ar trebui să fim supuși riscului de a lua contact cu asemenea droguri, mai ales în apropierea școlii.

Morala? Zvonurile au sâmburele lor de adevăr, însă nu ar trebui să ne schimbăm alegerea asupra liceului la care vrem să aplicăm doar pentru că am auzit părerea altcuiva. Indiferent de opiniile celor din jur, fiecare își alege liceul în funcție de propriile preferințe, de drumul pe care vrea să-l urmeze în continuare, dar și de media de la Evaluare Națională. Până la urmă, nu liceul ne definește ca persoană, ci cunoștiințele și caracterul pe care ni-l formăm în tot acest timp. Dar, ca să punem și un strop de sinceritate, puțin ne pasă de miturile colegiului nostru, atât timp cât școala în care studiem este cunoscută în toată țara pentru renumele său…

Text: Lugoj Andrei
Foto: Mihai Ana
DTP: Andrei Sara Andreea

Contact Us