
De-a lungul vieții, întâlnim persoane de la care avem ceva de învățat. De fapt, avem câte ceva de învățat de la majoritatea persoanelor cu care intrăm în contact, dar nu la asta mă refer aici. Ai întâlnit vreodată o persoană care a devenit un model de urmat pentru tine? Sunt convinsă că nu te-ai trezit așa, într-o dimineață, și ai spus: Da! De azi, „A” (nume fictiv) este modelul meu în viață! Probabil că totul a venit de la sine, la ceva timp după ce v-ați cunoscut. Sau poate că nici măcar nu ți-ai dat seama până acum de faptul că ai un model în viața ta. Oricum ar fi, acum ai ocazia de a afla ceva mai multe despre modelele sănătoase din jurul tău.
Dacă nu ți-a venit în minte niciun „A”, lasă-mă să te ajut. Poate că este vorba despre părinții tăi, niște afaceriști de succes și plini de bani, a căror firmă visezi să o conduci când vei fi mare. Sau poate că vrei să ai propria ta afacere și iei drept exemplu experiența lor. Sau poate că „A” e un profesor, genul acela de profesor despre care spui Când o să fiu mare, vreau să ajung ca omul ăla! E vorba despre profesorul amuzant, dar și serios, în același timp, cu care copiii glumesc, dar pe care îl și respectă foarte mult, căci te face să-i iubești materia doar pentru că o predă el. Sau poate că „A” este antrenorul tău de baschet (sau oricare alt sport), căci cine a practicat un sport la viața lui știe cum e cu antrenorii, care îți sunt ca niște mentori. Până acum am adus ca exemplu numai adulți, însă această persoană poate fi chiar și cu un an sau cu doi mai mare decât tine. Poate că este colega ta de clasă, care scrie cele mai frumoase poezii pe care le-ai citit. Poate că este un prieten care joacă foarte bine volei și care te inspiră să joci și tu mai bine. „A” poate fi oricine.
Să ai un „A” înseamnă să ai pe cineva pe care îl admiri foarte, foarte tare. „A” este modelul tău, exemplul tău, mentorul tău sau doar o persoană pe care o apreciezi la un nivel ceva mai înalt. Nu trebuie să fie vorba despre cine știe ce idolatrizare sau despre o obsesie nesănătoasă. E vorba despre o admirație ce te motivează să fii mai bun. Să ai o persoană la care „să te uiți în sus” și pentru care să nu simți nici cel mai mic gram de gelozie sau de invidie, înseamnă mult. „A” nu există pentru a te face gelos. Nu te face să spui: Eu de ce nu sunt ca el? Te face să spui: Vreau și pot să fiu mai mult ca el!Și nu mă refer la faptul că vrei să te transformi în el, efectiv, căci tu îți dorești în continuare să fii tu însuți cu propria ta personalitate, însă el este cel care te inspiră nu doar la nivel personal, ci mai ales în activitatea căreia vrei să i te dedici..
Așa cum am spus și la început, pe tot parcursul vieții vom întâlni persoane la care „ne vom uita în sus”. Doar că, în funcție de etapa la care ne aflăm, acest „A” poate varia puțin (puțin mai mult). Spre exemplu, atunci când erai la grădiniță, cel mai probabil modelele tale erau părinții, doar că atunci nu te gândeai la motivul pentru care îi admiri. Sunt ferm convinsă că habar n-aveai ce presupune job-ul lor, și totuși, ai zis și tu măcar o dată Vreau să devin (insert job), ca tati! sau Vreau să fiu (insert job), ca mami! Pe măsură ce ai mai crescut, dat fiind faptul că ți-a crescut și gradul de expunere la mediul înconjurător, e foarte posibil ca noul tău model să fi devenit un supererou sau un personaj dintr-un desen animat. Adică, sincer vorbind, ce copil nu a făcut ca Batman prin casă sau nu a operat păpuși ca Doctorița Plușica? Pe atunci probabil că nu te gândeai că ei erau modelele tale, însă, pe măsură ce ai mai crescut, le-ai tot schimbat… (sau cel puțin așa sper, că Batman n-a rămas modelul niciunuia dintre voi…).
N-aș ști să vă spun exact de ce admirăm pe cineva când suntem mici, dar totuși, de ce căutăm un „A” în viața noastră și atunci când creștem? Păi, în primul rând, nu căutăm chiar o persoană în sine, ci poate doar niște calități care nouă ne lipsesc și care ni se par mult mai impresionante atunci când le vedem la altcineva. Din experiență proprie, pot spune că tind să admir persoane care se pricep la lucruri la care mi-aș dori și eu să mă pricep, persoane cu anumite calități care, în viziunea mea, sunt valoroase. Să privești o persoană cu admirație înseamnă să îi apreciezi parcursul, munca și locul în care a reușit să ajungă. Să ai un astfel de exemplu, cineva care a trecut prin niște experiențe prin care urmează să treci și tu îți oferă o revelație. Realizezi lucrurile pe care le-a făcut bine, realizezi lucrurile pe care ar fi putut să le facă mai bine, dar, mai ales, realizezi greutățile cu care s-a confruntat și începi să asociezi parcursul lui cu al tău. Asta nuînseamnă neapărat că îți va fi mai ușor doar pentru că ai avut pe cineva de la care să înveți, dar te poate ambiționa și te poate motiva în domeniul respectiv. E vorba de o dorință de a face lucrurile cel puțin la fel de bine cum le-a făcut „A”, pentru că, în realitate, nu-ți dorești să-l dezamăgești nici pe el, dar nici pe tine. Îți dorești să le inspiri și tu celorlalți ceea ce ți-a inspirat el ție și, chiar mai mult de atât, îți dorești ca într-o zi oamenii să se uite la tine cu aceeași admirație cu care l-ai privit și îl vei privi tu întotdeauna pe „A”.
Deci, ce zici? Ai identificat un „A” în viața ta? A avea modele este inevitabil de-a lungul vieții. Cum am mai spus și la început, „A” poate să fie oricine. Atâta timp cât prezența lui în viața ta te ajută să te dezvolți, atâta timp cât ai ceva pozitiv de învățat de la el și atâta timp cât te face să devii o versiune mai bună a ta, „A” poate fi oricine vrei, oricine trebuie, oricine ai tu nevoie să fie. Și dacă nu crezi că există cineva în viața ta pe care să îl poți admira în acest fel, este perfect în regulă. Vei da peste el când te aștepți mai puțin, acolo unde te aștepți mai puțin, căci „A” nu trebuie căutat, ci doar găsit. Acest articol este pentru „A”.
Text: Silvia Bușcan
Foto: Maia Eșanu
DTP: Sofia Diana Călin