Fie că ești fată sau băiat, probabil ai văzut pe Tiktok videoclipurile acelea super cunoscute numite GRWM (get ready with me) în care, de regulă, fetele se pregătesc să iasă fie la o cafea cu prietenele, la un date sau la o plimbare prin parc. În conținutul videoclipului, ele își fac skincare-ul, machiajul, părul și își aleg un outfit for the day (nu neapărat în această ordine). Ei bine, acum că v-am explicat despre ce e vorba, am văzut recent un GRWM cu o femeie mai în vârstă, care avea în jur de 80 de ani. Mi-au plăcut extrem de mult atitudinea ei și entuziasmul pe care îl manifesta când se dădea cu un ruj și își punea niște cercei. Am fost lovită brusc de un amalgam de sentimente: de fericire pentru acea bătrânică și sufletul ei care va rămâne întotdeauna tânăr, pe de o parte, iar pe de altă parte, de tristețe că nu voi avea 16 ani pentru tot restul vieții. Astfel, am reușit să analizez această perioadă de girlhood și să v-o prezint și vouă, sub forma unei sinteze, prin intermediul acestui articol.
Pentru început, majoritatea activităților considerate girly sunt cele care sunt incluse în rutina noastră de îngrijire, însă nu doar ele în sine aduc satisfacția dorită, ci și felul în care le facem. Spre exemplu, e plictisitor să îți faci unghiile în liniște și pace, eu prefer să stau pe facetime cu prietena mea cea mai bună la o bârfă, sau mă machiez ascultând playlist-ul meu favorit, să aleg o ținută cu mama la telefon, să calc haine cât timp mă uit la Gossip Girl ș.a.m.d. Ideea e că lucrurile astea nu au la fel de mult farmec fără încă o altă activitate realizată simultan. De asemenea, aceste obiceiuri pot deveni foarte ușor hobby-uri. Shopping-ul sau aranjarea părului pot deveni hobby-uri. Cu toate acestea, dacă cineva mă întreabă ce pasiuni am, nu le spun că pasiunea mea este să fiu fată, ci o să spun ceva banal, cum ar fi că îmi place să citesc.
Haideți să ne întoarcem în trecut, cu câteva secole în urmă, când femeile nobile aveau înfățișări care mai de care mai sofisticate: cu crinoline, corsete minuscule, numeroase straturi de voal, coafuri îndrăznețe, materiale de rochii variate etc. După cum observăm și în ziua de astăzi, fiecare femeie își dorește să iasă în evidență cu ceva al ei. Stilul vestimentar ne definește și ne ajută să arătăm lumii cine suntem noi cu adevărat. De aceea, să ne ,,gătim” înainte să plecăm de acasă este un obicei care ne aduce satisfacție și ne induce o bună dispoziție (doar știți cum un outfit ne influențează ziua). Este felul nostru de a arăta că putem fi frumoase, atât pe interior, cât și pe exterior; ne putem afișa personalitatea în fața lumii în feluri creative.
Noi, ca femei în devenire, ne dorim să avem parte de libertate și să căpătăm independență precum străbunicile noastre și bunicile lor și tot așa. Dreptul la vot, dreptul de a purta pantaloni, de a avea un job, de a conduce o firmă, toate acestea sunt din meritul lor. În momentul în care ne aflăm acum, ne confruntăm cu un alt tip de probleme, cum ar fi părerea societății. Nu putem să ne astupăm urechile pentru totdeauna și să nu băgăm în seamă niciun comentariu despre greutatea noastră, acnee, cât machiaj folosim sau cât de ,,indecent” ne îmbrăcăm. Pentru că am vorbit despre femeile nobile, aș dori să fac referire la Prințesa Diana, un icon al feminismului și un model pentru fetele din toată lumea. Ea însăși nu dorea să fie tratată diferit doar pentru titlul pe care îl avea, iar în public se îmbrăca lejer (în ținuta ei cunoscută: bluză de trening, biker shorts și adidași). Prințesa Diana a spus odată ,,Only do what the heart tells you.” și îmi place să cred că se potrivește perfect acestei perioade de girlhood. Prin urmare, opinia celorlalți despre tine nu contează, cât timp TU ești împăcată cu imaginea ta.
În plus, comunitatea femeilor este una primitoare și mă bucur că fac parte din ea. Nu mi-aș putea imagina viața altfel. Nu știu dacă ați observat, dar de fiecare dată ne complimentăm, aproape că stă în natura noastră. E ca un reflex sau ca un act inconștient, dar voluntar. Un alt gest care mi se pare drăguț este împrumutatul lucrurilor, de la un gloss până la haine. Fetele se susțin unele pe altele și se ajută cu ce pot ele mai bine, iar ăsta mi se pare un lucru minunat. Câteodată mă gândesc că băieții nu vor avea parte de aceste experiențe, însă sunt sigură că și ei au poveștile lor care îi marchează în moduri la fel de pozitive.
Dacă tot am ajuns la finalul articolului, vreau să menționez că, deși câteodată pare totul roz, nu este întocmai așa. Vreau să închei într-o notă mai serioasă și să vă reamintesc de riscurile cu care ne confruntăm (ex. catcalling) și vă rog să aveți grijă de voi. Indiferent cât de precaută ești, este important ca măcar o persoană să știe unde te afli și încotro te îndrepți. Am ajuns în stadiul în care orice purtăm, orice spunem, oricum ne comportăm, toate acestea pot stârni atenție nedorită din partea celor din jur (mai ales din partea bărbaților), care au impresia că au dreptul să comenteze. Nu poți ști niciodată către ce pot duce acele comentarii… Din păcate, aceasta este realitatea, însă priviți și partea bună a lucrurilor evidențiată de-a lungul articolului. Stay safe!
Text: Nițu Irina Raluca
Vizual: Miruna Maria Sommer
DTP: Neagoe Bianca Andreea