Când vine vorba de cărți, toți devenim brusc experți. Însă ce facem când nu mai avem motivație? Cu toții am trecut măcar o dată printr-o perioadă în care pur și simplu nu aveam un strop de energie să citim, iar dacă tu ești o excepție, mi-e frică de tine. Fie că îți place să citești sau doar trebuie să termini cărțile pentru ora de română, ți se poate întâmpla să te târăști până la bibliotecă și să stai 5 ore cu gândul că poate o să și pui mâna pe cartea aceea. Iar acest fenomen se numește reading slump.
Există multe cauze, iar pentru fiecare dintre noi este diferit, evident. Însă ne putem gândi la câteva lucruri care ne pun piedici când ne e lumea mai dragă. Cărțile clasice sunt un exemplu. Uneori te pot stoarce de energie și simți că nu mai merg rotițele. Apoi doar scanezi paginile, fără să te mai gândești la tot felul de înțelesuri și interpretări. Dacă citești mai mult de trei clasice consecutive ești un supererou. Pentru că le parcurgi mai greu și te mai împotmolești din când în când, toată plăcerea de a citi poate dispărea și vei mai pune mâna pe carte doar din două în două zile. Sau, dacă ai multe cărți de citit pentru școală, nu prea mai ai timp să le începi pe cele care chiar îți plac și, după ce ajungi la finalul listei, simți nevoia de o pauză. Și din nou nu mai poți citi.
Te-ar putea ajuta să citești alături de alte persoane, fie că vorbim de prieteni sau de un club de lectură. Contează mediul, la fel și senzațiile pe care le ai când citești (poate asociezi cititul cu o cafea, cu ploaia, cu un miros anume, de cărți vechi, poate). Plus că este drăguț să ai un loc sigur în care să te relaxezi, să socializezi și să discuți despre carte. Descoperi mai multe perspective și înțelesuri la care poate nu te-ai gândit, înțelegi pur și simplu felul în care fiecare gândește și interpretează.
Ai putea să găsești cărți mai ușoare pe care să le termini mai repede și să nu te împotmolești ca în cazul celor clasice. Texte pe care chiar dorești să le citești și pe care le păstrezi acolo pe un raft, până va veni cel mai bun moment să te apuci de ele. Merge orice gen de carte, unul care chiar să te prindă. Dacă folosești clasicele pentru a ieși dintr-un reading slump, atunci chiar mi-e frică de tine. În caz că te-ai gândit, trebuie să îți spun că este riscant să recitești cartea preferată când te afli într-un astfel de moment lipsit de motivație. Ți se poate face silă până și de ea, iar atunci îți strici toată ideea de „carte preferată”.
Creează-ți un mediu plăcut, care să te motiveze, în care să te simți confortabil și care să te ajute să asociezi starea de relaxare cu cititul. Adună toate păturile din casă, fă-ți o ciocolată caldă, deschide geamul și ascultă ploaia sau pune-ți căștile (dacă ajută), ia și o lumânare et voilà! Mai trebuie să vină doar motivația. Poți urmări și content pe Youtube, Tik Tok sau Instagram, cu oameni care citesc și vorbesc despre cărți, fac recomandări sau liste cu lecturi potrivite pentru anumite perioade ale anului. Poate te inspiră, cine știe?
În același timp, ia-o mai ușor cu notițele pe care le scrii cu tot felul de comentarii și analize. Relaxează-te, nu trebuie să te gândești la idei filosofice, doar nu citești o carte pentru BAC. Poți nota și lucruri mai lejere, asocieri mai banale, fără să te chinui cu formulări prea sofisticate, pentru că aceste concepte simple te ajută să descoperi un sens de bază, ca mai apoi să înțelegi subiectul mai în detaliu.
Da, da, știu, nici eu nu am neapărat chef să citesc acum, așa că am zis să scriu acest articol în loc să pun mâna pe cartea de lângă mine. Însă cum am zis și mai sus, ia-o mai ușor. Și dacă nu ai chef să citești, ce contează? Dacă simți nevoia, ia o pauză și fă-ți o ciocolată caldă, pune o carte lângă tine și, la un moment dat, poate te vei apuca de citit.
Text: Alexia Voinea
Foto: Costea Miruna
DTP: Ionescu Silvia Elena