Creativitatea – motivul pentru care lumea progresează. Îl ajută atât pe omul de știință care descoperă leacul pentru cancer, cât și pe scenaristul care scrie următorul tău serial preferat. Și chiar și pe tine.
Fie că te ridici din pat dimineața și, plin de entuziasm, apuci pensula și vopseaua, îți iei aparatul foto, ori deschizi jurnalul (mai degrabă documentul Word), creativitatea este cea care te motivează. Și parcă totul decurge perfect: fiecare moment din fiecare zi este o aventură, fiecare problemă pe care o întâmpini este un prilej de a învăța cum să o rezolvi, iar rezultatul muncii tale (care nici nu ți se pare a fi muncă) este tot ceea ce ți-ai dorit și mai mult.
Doar că, dintr-odată, becul pâlpâie și…se stinge. Și întrerupătorul nu mai merge, pentru că l-ai apăsat de prea multe ori. Nimeni nu-ți poate spune cum să-l repari, așa că îl scoți din perete și umbli la fire, nerealizând că faci mai mult rău decât bine. Te holbezi la el până înnebunești, pentru că nu știi dacă pana se va rezolva vreodată…
Ei bine, dacă scenariul de mai sus pare cunoscut, atunci înseamnă că suferi de “creative burnout”, adică de o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală când vine vorba de activitățile care necesită creativitate.
Simptomele includ, dar nu se limitează la: procrastinare (faptul că nu vrei să-ți faci tema la română nu se pune), oboseală constantă ce rezultă în dificultatea efectuării unor treburi simple și într-o iritabilitate neobișnuită, stres care pare a fi lipsit de o cauză (acesta amplifică obiceiurile dăunătoare), îndoiala de sine și consumul excesiv al materialelor de divertisment.
Este important de precizat că severitatea acestor simptome contează, întrucât multe dintre ele se regăsesc și la afecțiuni mai grave, precum depresia și anxietatea. În acest caz, o vizită la un psiholog ar fi recomandată.
Revenim, însă, la becul stricat. Sper că nu te-ai dat bătut încă! Este esențial să realizezi un lucru: acestă stare nu este permanentă. Sigur, nu e plăcut să stai într-o cameră întunecată care cândva era plină de lumini multicolore care dansau bucuroase sub comanda ta. Dar nu este ca și cum fiecare persoană are un număr limitat de zile bune, iar tu ți le-ai folosit pe toate. Ai o viață întreagă în față care așteaptă să fie umplută cu arta și proiectele tale.
Nu sunt electrician, dar îți pot sugera să încerci câteva lucruri care te-ar putea ajuta.
Poate doar s-a supra-încălzit și trebuie să îl lași să se răcească. Ia o pauză, dar trateaz-o ca atare! Scopul e să scapi de stres, așa că ocupă-ți timpul cu lucruri care îți plac. Vorbește cu persoane de încredere, gătește ceva, citește o carte, mergi într-o excursie, sau chiar nu face nimic!
De ce îți plăcea să lucrezi atunci când puteai? Când s-a schimbat situația? Cum crezi că ai putea să-ți readuci la viață pasiunea? Analizează perioada de succes și compar-o cu prezentul. Ce e diferit?
Ia-ți alt bec! Încearcă o altă modalitate de a te exprima. În cazul în care creația este o parte importantă a vieții tale, știi bine câtă serotonină produce actul în sine.
Revino asupra realizărilor din trecut. Cele de care ești mândru îți vor aminti de ce ești capabil să creezi, iar cele pe care nu le consideri atât de bune îți vor arăta progresul pe care l-ai făcut.
Totuși, poate becul tău încă mai merge, dar nu te-ai gândit niciodată cum să ai grijă de el. Până la urmă, este mai bine să previi decât să tratezi. Ia pauze regulate, nu trebuie să fii obsedat de muncă. Oprește-te ocazional și contemplează asupra activității creative. Fii atent la ce conținut consumi! Tratează-l ca pe mâncare: crezi că este sănătos? Te inspiră și este educațional? Sau te obosește? Calitatea și cantitatea sunt esențiale!
Metafora electrică pe care am folosit-o de-a lungul acestui articol își pierde sensul când realizez că, în viața reală, există mii de becuri exact la fel, care vin cu un manual de utilizare clar și concis. Fiecare dintre noi, însă, este diferit. Așadar, cel mai bine este să încerci să te cunoști pe tine, să ceri ajutor dacă ai nevoie și să nu te dai bătut, pentru că arta merită.
Text: Eva Grosaru
Grafică: Stefania Trandafir
DTP: Sara Andrei