„Hai mai devreme să prindem o bancă bună”

De câte ori nu s-a întâmplat să ne creăm un mini plan mental sau o strategie pentru prima zi de școală, ca să prindem o anumită bancă? Ei bine, se pare că există diverse tipuri de oameni care au tendința de a gravita către anumite zone ale clasei. Totuși, de ce e așa de mare bătaia pe bănci?

Cu toții știm deja că în fiecare an apar discuții despre cine ocupă, în special, ultimele bănci, din moment ce sunt în preferate de către elevi. Băncile din spate sunt adesea etichetate ca fiind cele în care oamenii sunt cei mai dezinteresați și dacă se ivește un moment bun la oră, cei mai mulți trag și un pui de somn. De altfel, de menționat este că poți să ai o discuție cinstită cu colegul de bancă, fără sa fii deranjat de profesor și, mai mult, să ai și un plus de confort care nu strică nimănui.

Dacă te numeri printre cei care stau la geam sau la perete, atunci probabil te mulțumești să stai pe margine, aproape ca o rezervă într-un meci de fotbal: ești dispus/ă să urmărești jocul, dar nu vrei cu adevărat să participi. Desigur, profii cu experiență știu acest lucru și oricum apelează la tine din când în când, în ciuda încercării tale de a te face cât mai mic atunci când se uită prin clasă după un elev dornic să răspundă. În orice caz, unele persoane chiar se pot concentra mai ușor din ipostaza de ascultător, privitor și se simt mai confortabil decât dacă ar fi fost în centrul clasei sau în primele bănci.

Persoanele din primele bănci au fost văzute dintotdeauna ca „tocilarii” clasei, dar cât de adevărat este acest stereotip? Pentru unii, singurul mod de a se putea concentra constă în a fi înconjuraţi de cât mai puțini stimuli externi, iar dacă ai tendința să ți se facă somn în timpul orelor, prima bancă te-ar ajuta să fii mai alert. Astfel, fiind mai puţin distrași, cei din primele bănci reușesc să absoarbă mai uşor informația și să pună întrebări când ceva e neclar. Mulți dintre ei vin la școală în forță, după ce beau două shot-uri de espresso, își iau cele 15 highlightere colorate și sunt gata să-și înceapă ziua și, să fiu sinceră, nu sună atât de rău.

Homer a povestit o situație similară în „Iliada”. Adresând asediului Troiei, el explică de ce liderii militari ai vremii plasau adesea soldați mai tineri și mai puțin experimentați în centrul formației, înconjurați de războinici mai în vârstă, trecuți prin viață. Liderii făceau acest lucru pentru că se temeau că, dacă soldații fără experiență erau poziționați pe marginile unității, ar fugi la primul semn de pericol, dar dacă ar ocupa un loc mai central, ar avea șanse mai mari să rămână și să lupte. Presupun că vezi deja unde bat cu asta. De ce să te chinui să fugi (mai mult sau mai puțin la propriu), ca să nu te întâlnești cu proful cu care ai următoarea oră, când poți să-ți faci viața mai ușoară? Așa că te întrebi, care este cel mai strategic loc din clasă de unde poți chiuli? Evident, banca cea mai apropiată de ușă. Astfel, persoanele care și-au ales acele bănci la început de an, știau că vor avea parte de cele mai multe beneficii, cel puțin din acest punct de vedere, sau au avut o intuiție bună.

Poate chiar ți s-a întâmplat să faci un anunț în timpul orelor de curs și, în timp ce profesorul vorbea, să observi un anumit aranjament al tipurilor de elevi în clasă. Ce ai văzut, mai exact? Niște elevi care lucrau și care chiar erau atenți la oră, unu-doi care dormeau, câțiva care dădeau scroll pe TikTok și alții care erau acolo doar ca să nu-și ia absență. Probabil îți poți imagina deja oglinda clasei, unde ar sta fiecare în bancă. Filmele de la Hollywood par să prezinte spectatorilor aceste stereotipuri de liceu, dar, în calitate de elevi, nu ne gândim că facem parte din anumite categorii de acest gen. În filmele ce întruchipează esența spiritului american, precum Mean Girls sau Highschool Musical, bisericuțele formate sunt bine definite și de cele mai multe ori ies în evidență în sala de mese. La noi, din moment ce puține instituții de învățământ oferă cantine, aceste legături și grupuri sociale formate se pot observa în mare parte în clasă. Grupurile mai largi de prieteni optează, de obicei, pentru băncile din mijloc pentru un bun echilibru între a asculta profesorul, nefiind chiar de tot deconectați, și fără a rata ultima bârfă din liceu. Sunt oameni versatili, care fac puntea din diferitele părți ale clasei și stau într-o zonă neutră când vine vorba de „luptele” pe bănci.

Disclaimer: aceste stereotipuri, ca oricare altul de altfel, sunt etichete generalizate pe care oamenii le pun pe baza unor observații, fără dovezi concrete, motiv pentru care nu te definesc în vreun fel. Poate te-ai gândit între timp aspectul propriei tale clase și ai observat că tabloul prezentat nu reflectă în totalitate realitatea, ceea ce era și de așteptat. Fiecare dintre noi avem o personalitate complexă, iar factorii sociali și metodele de învățare pot afecta, de asemenea, cum percepem locul pe care ni-l alegem. Și, cine știe, poate anul acesta îți vei schimba poziția clasică de pe front pentru a încerca ceva diferit!

Text: Iris Ionescu
Grafică: Dobrin Theodor
DTP: Ursu Mihaela

Contact Us