Sort out your priorities

„She needs to sort out her priorities.”

Mai știi scena din primul film Harry Potter în care Ron șoptește, despre Hermione, această replică memorabilă? Am citit de curând ceva ce m-a dus cu gândul la acea scenă și care m-a făcut să realizez ce rol important au prioritățile în viața noastră de zi cu zi. Cum timpul ne este limitat, nu putem da 100% din efortul nostru fiecărui lucru pe care-l facem, așa că suntem nevoiți să alegem – ce punem pe primul loc, care ne sunt prioritățile. În mare, acestea se împart în trei categorii: succesul academic, viața socială și sănătatea fizică. E clar că nu putem „excela” în toate trei, în același timp, și de aceea apare întrebarea: ce „sacrifici”, la care ești dispus să „renunți”?

Ca elevi, prioritatea noastră nr. 1 ar trebui să fie mereu școala. Aceasta e, într-un fel, „jobul” nostru. E ceea ce este așteptat de la noi, căci neavând serviciu sau o familie de care să ne îngrijim, toată atenția și tot efortul nostru ar trebui îndreptate spre activitatea școlară și reușitele noastre academice. Totuși, avem și alte preocupări. Să te dedici 100% școlii înseamnă să faci mai mult decât să fii atent la ore și să-ți faci temele – înseamnă ore de lucru suplimentar, timp petrecut la meditații sau cursuri, ore de nesomn în speranța că vei mai reține o lecție pe ultima sută de metri. Mai înseamnă să refuzi diverse invitații la petreceri sau ieșiri pentru a învăța sau să-ți anulezi antrenamentele pentru a termina un proiect. Mereu pe fugă între cele două destinații: acasă și școala. O astfel de rutină nu este deloc sustenabilă, fiindcă până la urmă, cât timp o poți ține așa? Abia stând cu prietenii, cu lipsa de somn care te seacă de energie și cu lungile ore de studiu solitar care parcă te „izolează” de lumea exterioară. Sună ca un one way ticket spre starea de burnout.

Ce se întâmplă însă când îți prioritizezi viața socială? Când ești cel care zice mereu da, primul dornic să iasă, să dea petreceri și să plece în excursii cu prietenii, altfel îți decurge ziua. Întâi e distractiv, bineînțeles, însă apoi petrecutul până-n zori începe să te obosească, iar după-amiezile vor fi petrecute în pat, recuperând somnul pierdut. Pe lângă asta, atunci când stai mult timp în preajma altor oameni, fără a-ți mai îngădui clipe de răgaz, poți simți cum „bateria ta socială” scade, parcă ai fi suprastimulat, extenuat mental. Momentele de liniște și de introspecție, când rămâi doar tu cu tine, sunt esențiale pentru a-ți pune, pur și simplu, gândurile în ordine. Când alergi între cafenea și mall sau vorbești pe trei conversații diferite ești mult mai agitat, mai distras, iar după ce trece entuziasmul și rush-ul de adrenalină, rămâi doar cu starea de moleșeală, de burnout. După un timp, probabil trebuie să te întrebi dacă distracția de acum merită oboseala de a doua zi.

Aș zice că subiectul sănătății fizice este cel care adesea „suferă” cel mai mult, după cum mulți oameni îl trec cu vederea sau nu-l iau în considerare decât atunci când e prea târziu. Dacă nu practici un sport de performanţă sau nu eşti „învățat” cu mișcarea, e mult mai ușor și mai convenabil să-ți găsești o altă treabă de făcut în loc să mergi la alergat. Tot așa, când te grăbești și nu ai timp, e mai ușor să comanzi ceva rapid sau să-ți iei un snack în loc să-ți gătești altceva mai sănătos sau să stai treaz, ocupat. Deși cu toții cunoaștem importanța mișcării și a somnului pentru sănătatea noastră fizică și mentală, adesea ajungem să „neglijăm” orele de dormit și cele dedicate sportului (nu doar din cadrul orarului), în favoarea altor activități care se află mai sus în lista cu priorități.

Chiar dacă aceste categorii rezumă cât de cât multitudinea de lucruri pe care le facem noi în fiecare zi, nu cred că trebuie să ne reducem la doar trei. Interesele noastre se extind și în afara școlii (care mai târziu va fi înlocuită de serviciu), a socializării și a îngrijirii de sine. Avem hobby-uri, activități extrașcolare, o familie alături de care să ne petrecem timpul etc. Ne trebuie acele momente de recreere în care facem lucruri pentru propria noastră plăcere: citim, pictăm, dansăm, facem teatru sau doar ne uităm la filme. Ne trebuie și clipele de introspecție și cele de creativitate. Toate sunt esențiale pentru găsirea echilibrului în rutină și între priorități.

Până la urmă, cred că nu trebuie să „renunți” la nimic. Este vorba de timpul nostru și trebuie să-l împărțim după cum credem că este corect și potrivit la momentul respectiv. Nu trebuie să alegem un singur lucru căruia să ne dedicăm toată atenția și atât. Prioritățile noastre se pot schimba de la lună la lună, de la săptămână la săptămână sau chiar de la zi la zi. Într-o perioadă cu teste, examene dificile, școala va fi cel mai probabil în centrul atenției tale, iar apoi, după presiunea și stresul simțit, vei vrea să socializezi și să te distrezi cu prietenii. Nimeni nu-ți poate dicta cum să-ți trăiești zilele, doar tu poți știi ce este cel mai important pentru tine la momentul dat. Cum nu există o rețetă perfectă, salvatoare, trebuie singur să încerci mai multe variante până găsești o rutină echilibrată pe placul tău, prin care să apuci să faci tot ce-ți dorești.

Sper că tu ți-ai găsit echilibrul, iar dacă nu, just keep looking!

Text: Clara Georgiță
Foto: Miruna Sommer
Grafică: Maria Baciu
DTP: Ioana Vlaston

Contact Us