Îți aduci aminte ultima dată când ai realizat că îți place de cineva? Probabil că răspunsul este da, dar te-ai îndoit vreodată de sentimentele tale față de o persoană anume? Dar de sentimentele altcuiva față de tine? Nu știu câți dintre voi v-ați regăsit în întrebările anterioare, însă eu una m-am aflat atât în ipostaza în care nu realizam dacă mie chiar îmi place romantic de o persoană, cât și în situația în care nu-mi dădeam seama dacă o persoană simte ceva pentru mine sau doar îmi fac eu filme aiurea în cap. Așa că ce este de făcut când nu reușești să distingi sentimentele platonice de cele romantice?
Pentru cei ce nu știu, iubirea platonică se referă la genul acela de iubire pe care o simți față de prietenul tău cel mai bun, iar potrivit specialiștilor în domeniu, aceasta este cea mai pură formă de iubire, fiind lipsită de sexualitate. În mod contrar, iubirea romantică este asociată sentimentului de atracție și, în mod evident, o simțim față de persoana cu care ne dorim să avem o relație. Faptul că simțim iubire față de zeci de persoane diferite, de la părinți până la prieteni, ne determină să devenim confuzi câteodată și să nu mai distingem sentimentul de a iubi pe cineva de sentimentul de a fi îndrăgostit de cineva.
Dar haideți acum să vizualizăm următorul scenariu. Ai un prieten bun, numit Bob, cu care ai început să îți petreci din ce în ce mai mult timp. Până acum nu ți-ai pus deloc problema că relația ta cu el ar fi sau ar putea deveni ceva mai mult decât o frumoasă prietenie, dar în timp ai devenit confuz dacă nu cumva a început să-ți placă de Bob. Ce faci mai departe? Te întrebi. Evident că încerci să-ți dai seama dacă ceea ce simți față de prietenul tău e sentiment romantic sau platonic, dar cum faci mai exact acest lucru? Ei bine, răspunde la următoarele întrebări și află singur.
Te trezești că te apropii de Bob atunci când purtați o conversație? Adesea nu ne dăm seama că tindem să atingem chiar și în cele mai mici moduri persoana de care ne place, fie că îi punem o mână pe umăr sau ne lăsăm capul să cadă pe acesta, așa că fii atent la limbajul corpului tău, căci el poate spune mult mai multe decât crezi.
Se întâmplă să-i acorzi lui Bob toată atenția ta atunci când îți vorbește sau chiar și atunci când nu o face? Fie că ne referim la menținerea contactului vizual, fie la gesturi mici, precum că nu îți mai verifici telefonul atunci când ești cu el, acestea pot fi semne că ție chiar îți place de Bob. Poate că ți se întâmplă să-ți aduci aminte fiecare lucru despre el sau poate chiar să-ți amintești frânturi din conversațiile pe care le-ați purtat. Poate că ajungi să le povestești prietenilor tăi fiecare amănunt legat de Bob și să te trezești că își dau ăia ochii peste cap că nu te mai oprești din vorbit, așa că poate ar trebui să fii mai atent la gândurile tale dacă ești în căutarea unui răspuns.
Te simți mai fericit atunci când te afli în prezența lui Bob? Zâmbești atunci când îl vezi sau poate că zâmbești ca prostul atunci când îți dă mesaj și când îți aduci aminte de el fără să vrei (dacă ăsta ești tu, încă mai ai vreo nelămurire?). Totodată, simpla lui prezență te face fericit, chiar și atunci când nu faceți ceva interesant și nu mă face să vorbesc despre felul în care râzi la cele mai proaste glume dacă vin din partea lui Bob.
Bineînțeles că întrebările de mai sus merg în ambele direcții și aici mă refer la scenariul în care nu ești sigur dacă lui Bob îi place de tine. Poate că menține contactul vizual atunci când vorbiți sau poate că se dă peste cap să te atingă la orice pas, însă este foarte important să nu iei semnele acestea prea în serios, căci există și probabilitatea să fii delusional.
A fi ,,delusional”, așa cum îi spunem noi în limba engleză, se referă de fapt la o boală psihică gravă ce se manifestă la persoanele care nu pot distinge realitatea de imaginație, dar nu o să stau acum să vă povestesc fiecare dedesubt al acestei boli. În schimb, vă încurajez să căutați mai multe informații despre ea pe internet, dar nu vă panicați! Nici voi, nici eu, nu avem cine știe ce boală mintală (sper), deoarece însemnătatea pe care noi i-am atribuit-o acestui cuvânt (și totodată sensul în care mă refer eu aici la el) ar fi să îți faci filme aiurea în cap. Hai să fim sinceri, câți dintre noi ne-am văzut persoana de care ne place că s-a uitat în direcția noastră pentru 5 secunde și am asumat instant că ne place înapoi și că e nebună după noi? Bineînțeles că acesta este un exemplu ironic, dar sunt multe alte situații în care pur și simplu ne lăsăm duși de val, iar în aceste tipuri de situații este important să avem un prieten realist care să ne tragă o palmă (la figurat bineînțeles) și să ne mențină cu picioarele pe pământ.
Ideea e că tu îți poți da seama printr-un mod sau altul dacă sentimentele pe care le simți față de cineva sunt romantice sau platonice, dar când vine vorba de cealaltă persoană, lucrurile pot deveni confuze și pline de semnale mixte. E important să nu asumi că cineva te place doar pentru că face anumite gesturi pe care le-ai citit aici, dar e important și să nu îți pierzi speranța, căci poate cine știe, el/ea chiar te place. În schimb, dacă ai citit acest articol din ipostaza persoanei care nu e sigură dacă îi place de cineva într-un mod romantic, țin să cred că răspunsul este unul afirmativ, căci la urma urmei, la cine te-ai gândit când am spus numele lui Bob?
Text: Bușcan Silvia
Foto: Popescu David
Grafică: Petrescu Ioana
DTP: Eșanu Maia