Ar merge o cafea acum!

Tocmai ai ieșit de la liceu, iar, distras de tot ce se întâmplă în ore și pauze, nu te-ai mai gândit la faptul că ți-e foame. Dispărându-ți din minte grijile de la școală, simți că doar un miracol îți poate potoli foamea. Acest miracol este acum fix în fața ta. Vitrina magazinului din fața liceului cu fel de fel de pateuri dulci sau sărate parcă îți strigă numele, iar banii parcă zboară din portofel fără să te mai întrebe încotro. Chiar dacă nu ai ajuns încă la liceu sau dacă l-ai terminat acum mult timp, pot spune că probabil ți s-a întâmplat ceva de genul.

Și chiar dacă mă refer la ce am zis mai sus ca fiind o „întâmplare”, nu este deloc întâmplător. Fiind o experiență universală să ți se facă foame în timpul orelor, magazinele alimentare au început să-și stabilească locația chiar lângă instituții de învățământ, cu scopul de a-l face pe elev sau student să cheltuie bani pe produsele lor, având, astfel, un profit imens. Totuși, foamea nu este singurul factor care contribuie la o clientelă predominant formată din elevi sau studenți, ci și faptul că adolescenții și tinerii sunt mai predispuși să cheltuiască bani pe gustări, cafele, fast food, etc. în comparație cu alte grupe de vârstă. Cu atât mai mult devine clar faptul că este vorba de o tactică de marketing, pentru a vinde produse cât mai eficient.

Este aceeași tactică care stă în spatele existenței unei cafenele lângă o clădire de birouri. Să zicem că te plimbi prin oraș, pe la Piața Victoriei spre exemplu, și dai peste un Starbucks mare și frumos de care tu nu știai. Te uiți un pic și te întrebi „De ce o fi așa de extravagant?”, iar apoi ridici un pic privirea și vezi în fața ta un zgârie-nori acoperit complet cu geamuri de la birourile unor persoane. Adică ți-ai primit răspunsul, motivul pentru care arată atât de ieșit din comun este pentru că de la acea cafenea își iau toți cei care lucrează acolo cafeaua de dimineață. Acum să zicem că în loc de un Starbucks mare și frumos treci pe lângă un 5 To Go sau Ted’s Coffee Co. Nu la fel de mare, dar foarte drăguț indiferent, iar în locul clădirii de birouri te uiți în jur și vezi că la mai puțin de 50 m de local se află un liceu sau o școală (poate chiar Lazăr). Cum noi, liceeni, nu ne simțim bine dacă nu bem o cafea cu gheață înainte de ore, chiar și dacă afară e ger, cafenelele sunt principalele locuri în care ne petrecem timpul dimineața înainte de începerea orelor.

Că tot vorbeam de liceul nostru, hai să ne gândim la noi, lăzăriștii, și cum cheltuim noi banii pe cafele și mâncăruri. În primul rând, automatele din liceu. Sigur, foarte convenabile când ți se face foame în timpul programului, însă gândește-te la suma de bani din acele automate la finalul unei singure zile; probabil nici pe departe puțin! Okay, ieșim din liceu, tot foame ne este. Nu vă alarmați, nici 5 minute nu te poți îndepărta de liceu că poți găsi orice de mâncare: pateuri de la Fornetti, mâncare chinezească, fast food de la McDonald’s, și aproape orice altceva de la Mega Image. Dar poate nu vrei de mâncare, poate doar vrei ceva de băut. Păi, desigur, te poți duce din nou la 5 To Go sau la Ted’s Coffee Co., dar dacă vrei o băutură mai inedită, lângă cei cu mâncare chinezească este magazinul cu Boba, băutura aceea care are la fundul paharului perle Tapioca.

După cum vezi, variante sunt multe pe lângă liceul nostru și e clar că nu e singurul care să aibă atâtea în vecinătate. Ca fapt divers, toate magazinele/localurile pe care le-am enumerat mai sus au fost din memorie, deci este clar că și eu sunt o „victimă” a acestei tactici de marketing. Pot spune că nu este nimic greșit în a face asta, în a achiziționa de mâncare sau de băut de la magazinele de lângă liceu, însă poate acest articol te va ajuta să-ți amintești că nu este întâmplător.

Text: Victor Iliescu
Foto: Ioana Mihai
Grafică: Theodor Dobrin
DTP: Andreea Stancu

Contact Us