Ce este RAD Art Fair?
RAD Art Fair este primul târg de artă contemporană din România, în cadrul căruia vizitatorii se pot întâlni pentru a vizita numeroasele expoziții, dar și pentru a lua parte la dezbateri interesante, tururi private în galerii sau ateliere speciale pentru cei mici. Deși unele dintre lucrări provin de la artiști internaționali, vizitatorii RAD vor avea ocazia de a se întâlni cu operele a peste 200 de artiști români, ce sunt reprezentați de 20 dintre cele mai importante galerii din țară. Prețurile lucrărilor variază, însă sunt accesibile tuturor categoriilor de consumatori de artă, de la ediții de 100 euro, până la tablouri de 30.000 de euro.
Când și unde se va ține?
Târgul propriu-zis se va desfășura în perioada 4-7 mai în spațiile exterioare ale Complexului Caro din București, însă exponatele vor rămâne la dispoziția publicului chiar și după încheierea celor 4 zile până pe data de 28 mai, operele putând fi admirate în această perioadă în fiecare zi între orele 10.00 și 21.00. Activitățile puse la dispoziție în cele 4 zile se vor desfășura pe o suprafață de 5.000 de metri pătrați, iar unul dintre cele mai interesante punctele de atracție va fi o lucrare expusă chiar pe lac, aparținându-i cunoscutului artist Christian Jankowski.
Ce putem face în aceste 4 zile?
Atât programul, cât și numeroasele activități, variază de la zi la zi, astfel că oricine își propune să viziteze târgul RAD nu va avea ocazia de a se plictisi.
În prima zi, târgul își deschide porțile cu un vernisaj (între orele 18.00 și 21.00), la care vor lua parte cei mai importanți actori ai spațiului public, de la oameni de afaceri sau influenceri din diferite domenii, până la artiști sau colecționari pasionați de artă.
A doua zi vine cu dezbateri, ce își propun să abordeze peisajul artistic, reunind perspectivele colecționarilor, pe cele ale artiștilor, precum și viziunea galeriilor asupra pieței și a scenei de artă contemporană realizată de români în contextul internațional. Astfel, organizatorii încearcă să ofere publicului larg o perspectivă din interior asupra lumii artei, iar tot în aceeași zi și urmând aceeași temă, vizitatorii vor avea oportunitatea de a fi ghidați (începând cu ora 18.00) într-un tur al târgului de către Ovidiu Șandor, unul dintre cei mai activi colecționari pe scena de artă din România și fondatorul fundației Art Encounters din Timișoara.
În cea de a treia zi, Mihai Pop și Cosmin Costinaș, doi dintre cei mai apreciați curatori români, vor fi gazdele unei dezbateri sugestiv intitulate “Bucharest: The New Berlin?” (începând cu ora 13.00), invitații speciali ai acestui eveniment fiind Christian Jankowski și Xavier Robles de Medina, doi artiști internaționali care activează pe scena din Berlin și care expun și la RAD.
După-amiază, Daria Ghiu vă invită la o nouă dezbatere: “Coming out as art critic” (începând cu ora 16.00), iar pentru a încheia ziua de sâmbătă într-un mod distractiv și pentru a marca, într-o atmosferă de sărbătoare, prima ediție RAD Art Fair, toți vizitatorii sunt invitați la un DJ Party începând cu ora 22.00.
Însă asta nu este tot. Surprizele și momentele pregătite de organizatori sunt nenumărate. Nici copiii nu au fost lăsați deoparte, fiind așteptați la târg cu ateliere de artă, atât sâmbătă, cât și duminică (între orele 14.00 și 19.00), organizate în mijlocul parcului de sculpturi, unde familiile se vor putea bucura inclusiv de un picnic pe marginea lacului.
Acestea fiind spuse, vă invit să vă chemați prietenii și să descoperiți singuri toate surprizele pregătite de organizatorii târgului RAD Art Fair, iar dacă încă nu v-am convins să luați parte la această primă ediție, vă las mai jos și impresiile persoanelor din spatele acestei noi inițiative, care merită, după părerea mea, tot sprijinul nostru.
„RAD este un game-changer, și nu doar pentru cei ce participă la prima ediție, ci pentru întregul ecosistem artistic din România, de la artiști, galerii, curatori, colecționari, instituții. Am decis să construim RAD în mod colaborativ pentru că doar în această formulă târgul poate fi cu adevărat relevant, și am ales să facem asta acum pentru că este momentul ideal pentru o schimbare de perspectivă.”
(Daniela Pălimariu – Director Artistic RAD Art Fair)
„Ceea ce îi lipsea României era un târg anual de artă, cu putere de atracție națională și internațională, un eveniment care se distinge nu neapărat prin dimensiune sa, ci prin calitate.”
(Suzana Vasilescu – Galeria Suprainfinit)
„O astfel de inițiativă reprezintă o dovadă de maturitate a pieței de artă românești. (…) Am toată încrederea că RAD Art Fair va avea ecouri și peste hotare, iar Ministerul Culturii nu poate decât să susțină astfel de inițiative, care pun Bucureștiul, România pe harta evenimentelor de acest gen, pe care marile capitale ale Lumii le organizează de peste 70 de ani.”
(Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii)
Text: Silvia Bușcan
Vizual: RAD Art Fair
DTP: Teodora Neagoe