Mai că m-ai prins de 9 Mai!

3…, 2…, 1…, START! Prezentatoarea are în mână microfonul, citește introducerea țării care urmează să fie reprezentată, ce pare a fi prea sumară pentru câte mai sunt de pregătit. Se aduce cât se poate de rapid decorul în față, ,,Castelul? Unde este castelul nostru?”, mâncarea tradițională este așezată pe măsuțe sau în brațele elevilor, ,,Nu, aia nu este mâncarea noastră!”. Voci se mai aud cât timp emoțiile te cuprind: ,,Am uitat toată coregrafia!”, ,,Sigur intrăm noi acum?”, ,,Prima parte a dansului durează două sau trei optimi?”, ,,Tra-di-ți-o-naaa-lul! Lipsesc persoane și ei trebuie să intre acum!”, ,,Costumul, costumul, s-a desprins asta de aici!”. Dar nu mai contează nimic, căci muzica deja a început, este acum ori niciodată (de preferat acum)!

Am început acest articol haotic, agitată, rapid, așa cum începe orice moment de 9 Mai, oricât de mult te-ai pregăti, oricât de sigur ai fi pe tine, pe reprezentație. 9 Mai, un eveniment unic și pentru noi, lăzăriștii, tocmai și-a reînceput activitatea! Aceasta fost întreruptă, din cauza pandemiei, însă a revenit în forță, cu momente nemaivăzute! Reprezentațiile au atras atenția juriului, alcătuit din diriginți ai claselor a XII-a (clase neparticipante) și nu numai! În premieră, au fost elevi ce au dansat pe picioroange (9H – Macedonia de Nord), elevi ce și-au făcut momentul pe role (7A – Spania), elevi ce au fost ,,ghilotinați” (9D – Franța), elevi ce au venit pe valuri, în bărci (11I – Norvegia), elevi ce și-au început momentul pe ritmuri balcanice (9C – Bulgaria) și elevi ce au reușit să creeze un moment haios Subway Surfers (10A – Danemarca). De asemenea, mascotele nu sunt de uitat, am putut vedea un iaurt Olympus (11H – Grecia), un kebab (11E – Turcia), o Škoda vintage (9G – Cehia), o felină aurie (9H – Macedonia de Nord) și chiar două mascote în sincron, spiriduși (10I – Irlanda). Desigur, acestea au fost doar câteva momente ce mi-au rămas mie întipărite în minte, însă toți participanții au lucrat, au avut emoții în timpul reprezentației și au adus tot sufletul pentru a realiza un moment special! Felicitări tuturor, dragilor!

Pentru acest articol, m-am gândit, pentru a vă aduce mai aproape de trăirile noastre, să introduc și câteva impresii ale elevilor claselor câștigătoare. Voi începe cu ultima clasă, însă nu cea din urmă. Din păcate, pentru clasele a XI-a, evenimentul de 9 Mai de anul acesta a fost primul și singurul la care vor participa:

,,Pentru generația mea, festivitatea de 9 Mai a acestui an a fost prima dar și, din păcate, ultima noastră participare în cadrul acestei tradiții lăzăriste. Momentul artistic al clasei mele a reprezentat un moment foarte important pentru coeziunea noastră în calitate de colegi întrucât, pe parcursul perioadei pandemiei, nu am avut posibilitatea de a acorda atenție acestui aspect. Mai mult decât atât, ne-am apropiat atât de ceilalți prin intermediul artei, factor care, din punctul meu de vedere, a contribuit la întărirea acestei legături. În ciuda faptului că mulți dintre noi nu suntem prin excelență „firi artistice”, festivitatea de 9 Mai ne aduce mereu mai aproape de spiritul artistic care consider că există în fiecare dintre noi într-o oarecare măsură.

~ Bianca Constantin, 11I – Norvegia, locul II

Clasele a X-a s-au străduit pentru a duce la bun sfârșit niște momente unice, pline de energie și chiar dacă au avut emoții, acestea nu au fost vizibile publicului:

,,Fiind primul meu 9 Mai, am trăit momente de neuitat alături de colegii mei. Întregul eveniment mi s-a părut unul deosebit pentru că 9 Mai este una dintre zilele cele mai frumoase din experiența unui lăzărist dedicat „meseriei” de elev.
Bazându-se pe colaborare și muncă în echipă, ziua de spectacol mi-a rămas imprimată în minte ca fiind una dintre cele mai minunate zile din întregul an. După câteva luni de muncă și stres, reprezentația finală a fost cea mai distractivă parte, unde am putut, pe de o parte, prezenta rezultatul ostenelii noastre și, pe de altă parte, împărtăși cu întreg liceul cultura daneză pe care am încercat să o promovăm pe tot parcursul momentului.
În urma evenimentului, am simțit într-adevăr că aparțin unei comunități unite. Deși nu credeam că voi spune lucrul acesta, de abia aștept 9 Mai-ul de anul viitor!

~ Irina – Elena Rădulescu, 10A – Danemarca, locul I

De asemenea, în primul an de liceu, clasele a IX-a au depus eforturi pentru a avea momente memorabile, astfel pregătindu-se pentru următorii doi ani în care vor avea ocazia să participe:

,,9 Mai mi-a oferit ocazia de a-mi cunoaște colegii mai bine în afara școlii, ceea ce mi-a plăcut foarte mult, mai ales că este primul nostru an împreună! La repetiții ne distram întotdeauna chiar dacă munceam din greu. Toți ne-am implicat foarte mult și am depus sacrificii ca să fim toți la majoritatea repetițiilor. Momentul ne-a ieșit mai bine decât credeam că este posibil. Când am aflat că am câștigat, am țipat și am luat în brațe prima persoană de lângă mine (cred că i-am speriat un pic). Toată această experiență m-a făcut să-mi iubesc liceul și colegii și mai mult! Abia aștept 9 Mai 2024!

~ Christiana Dascălu, 9F – Marea Britanie, locul I

Însă clasa ce a fost declarată câștigătoarea ,,supremă” a ediției de 9 Mai de anul acesta a fost o clasă de a X-a, ce a livrat un moment de excepție și a reușit să câștige inimile juriului:

,,Nu am mai sărbătorit Ziua Europei până acum. Ni s-a spus că va fi greu, așa că am repetat din timp – și a ieșit ceva frumos. Până să ajungem la momentul nostru, am avut ocazia să urmărim și momentele colegilor. Am fost impresionat: să vezi istoria țărilor europene printr-un moment artistic de 5 minute.

~ Eduard – Teodor Constantinescu, 10D – Slovacia, locul I

Desigur, acest eveniment nu ar fi fost posibil dacă cei din clasa a XI-a A nu ar fi propus ideea ca festivitatea de 9 Mai să se realizeze și anul acesta, după o pauză lungă, fiind declarată clasa organizatoare a anului 2023, având onoarea să reprezinte România:

,,Pentru mine organizarea paradei de 9 Mai a fost o provocare. Chiar dacă sunt clasa a XI-a, nu mai participasem niciodată din cauza pandemiei, așa că nu știam deloc la ce să mă aștept. Am depus foarte mult efort pentru a face posibil acest lucru și am sacrificat alte activități. În final, totul a meritat, atmosfera de la paradă a fost absolut fantastică, nu cred ca am mai trăit așa ceva vreodată, iar faptul că a fost organizată de clasa mea și totul ne-a ieșit bine mi-a adus o bucurie și satisfacție foarte mare.

~ Alex Ciora, 11A – România

Toate acestea fiind spuse, mă rog, scrise, evenimentul de 9 Mai, organizat exclusiv de Colegiul Național ,,Gheorghe Lazăr”, a fost o festivitate plină de emoții, bucurie, râsete, chiar și plânsete! Un mod minunat de a îmbina istoria, învățând despre culturile altor țări, cu bucuria unui moment artistic constând în dans, cântec, teatru, costume, gastronomie – și cel mai important, în zâmbetele lăzăriștilor! Cum zice și sloganul nostru, ,,Pentru unii un liceu, pentru noi un stil de viață!”

Text: Daria-Cristiana Gheorghe
Foto: Maria Ioana Mihai
DTP: Ioana Vlaston

Contact Us