Pe lângă Eurovision, Met Gala este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului. Sunt convins că îmi dați dreptate atunci când spun că nimic nu se compară cu trezirea din dimineața evenimentului, atunci când știi că pur și simplu trebuie să te transformi în cel mai dur critic pentru a analiza toate ținutele de la eveniment. Indiferent de criteriile fiecăruia, totuși, de fiecare dată sunt câteva ținute despre care se vorbește peste tot pe rețelele de socializare. Anul acesta, spre exemplu, multă lume a apreciat ținuta vintage Chanel a lui Dua Lipa. Sau, dacă ar fi să ne uităm în anii trecuți, cum ar fi în 2019, toată lumea cred că își amintește ținuta roșie din pene a lui Cardi B sau a lui Kim Kardashian din cristale. Chiar dacă look-urile din unii ani sunt mai strălucite ca în alții, nimeni nu poate nega că Met Gala se remarcă mereu prin temele inedite, care lasă întotdeauna loc imaginației pentru a încuraja viziunea fiecăruia.
Anul acesta, totuși, evenimentul a stârnit diferite controverse în mediul online, datorită temei sale, și anume „Karl Lagerfeld: A Line of Beauty”. Celebritățile care au ales să participe la ediția de anul acesta trebuiau să-și inspire ținuta din creațiile „renumitului” creator de modă. Problema, însă, nu a fost execuția, ci tema în sine care, după părerea multora, a onorat o persoană care nu ar trebui să reprezinte valorile unui eveniment atât de mare cum este Met Gala…
Pentru cine nu știe, Karl Lagerfeld a fost unul dintre cei mai influenți designeri de modă ai secolului XX și XXI și un personaj complex și controversat. Cu un stil de viață extravagant și o prezență impresionantă, el a devenit unul dintre simbolurile modei și luxului. Ca orice figură cu adevărat remarcabilă, acesta avea o înfățișare care era instant ușor de recunoscut, fiind mereu îmbrăcat în costum negru, cu ochelari de soare și păr lung și alb.
Lagerfeld a devenit faimos pentru munca sa remarcabilă la casa de modă Chanel, unde a fost director creativ timp de peste trei decenii. Creativitatea și talentul său au contribuit în mod semnificativ la transformarea casei Chanel într-un imperiu global al modei. Cu toate acestea, Lagerfeld nu a scăpat de controverse. El a fost criticat pentru declarațiile și comentariile jignitoare, adesea privind aspectul fizic al altor persoane, cum ar fi body shaming Adele sau alte persoane celebre. Sau, spre exemplu, în 2006 când a fost întrebat de părerea sa în legătură cu Prințesa Diana, a spus pur și simplu că este „stupidă”. Pe lângă controversa sa verbală, Lagerfeld a fost și el subiectul dezbaterilor în legătură cu industria modei și standardele sale nerealiste de frumusețe. Unele persoane l-au criticat pentru promovarea unei imagini idealizate și subțiri a femeilor, care ar putea afecta negativ imaginea corpului și sănătatea psihologică a celor care încearcă să atingă aceste standarde ireale.
Multă lume a fost refractară când tema a fost anunțată pentru prima dată, deoarece, deși mulți admiteau faptul că influența lui Karl a fost incontestabilă, nu este un motiv destul de puternic pentru care ar trebui să reprezinte cel mai mare eveniment de modă al anului. Multă lume chiar a spus că nu vor discuta deloc despre tema de anul acesta, deoarece nu le reprezintă părerea lor. Pe lângă opinia publică, au fost chiar și câteva figuri publice care au susținut această părere, cum ar fi Jameela Jamil, pe care probabil o știți din serialul de pe Netflix „The Good Place”. Aceasta a spus: „Acest om… a fost într-adevăr extrem de talentat, dar și-a folosit platforma într-un mod profund plin de ură, în special împotriva femeilor, și a făcut-o în mod repetat până în ultimii ani ai vieții sale, fără niciun regret, fără nicio împăcare, fără scuze, fără a oferi ajutor grupurilor pe care le-a atacat… nu exista nicio explicație pentru scăpărările sale crude.” Ba chiar, aceasta a fost critică și către persoanele care au decis să se prezinte la eveniment, deoarece a zis că, deși acestea susțin că nu sunt de acord cu comportamentul acestuia, faptul că ar participa la ediția care îl onorează evidențiază valorile lor.
Astfel, de ce ar trebui ca o astfel de persoană să fie celebrată și onorată la unul dintre cele mai mari evenimente de modă din lume? Se tot susține că industria modei a evoluat până la punctul în care astfel de remarci nu ar mai trebui iertate și nici considerate ca fiind adevărate. Deși în ultima vreme marele case de modă au început să își reconsidere criteriile de alegere a modelelor, ca să poată include diferite rase și tipuri de corp în runway show-uri, se pare că tot există tratament preferențial pentru unele persoane… Toate aceste controverse ridică o singură întrebare: de ce, când avem atâtea teme și atâția designeri care ar putea beneficia de publicitatea oferită de Met Gala, noi alegem să celebrăm și să lăudăm niște oameni care au adus atât rău și viziuni demodate într-o industrie deja strictă și care nu se mai aplică deloc societății moderne, care își dorește să evolueze?
Text: Rareș Pătroi
Grafică: Theodor-Ștefan Dobrin
Foto: Teodora Sava
DTP: Mihaela Ursu