Salutare dragi ascultători și bine v-am regăsit la Radioul LZR. După cum știți, data de azi este 4 mai 1963, iar vremea se anunță însorită cu puține șanse de ploaie. Numai bună pentru o călătorie în spațiu, nu-i așa? Doar imaginați-vă: stelele sclipitoare ale întregului Univers îți deschid ție calea, un simplu om curios, spre planete, asteroizi și alte mistere pregătite să fie deslușite. Desigur, până în acest moment, omul nu a pus piciorul pe creațiile Universului, dar asta cu siguranță se va întâmpla, cel mai probabil, în viitor. Dar ce se va mai întâmpla în următorii ani? Mașini zburătoare, roboți care ne vor face treaba și vor avea grijă de noi? Haideți să aflăm!
În ultimii ani, oamenii, doritori de cunoaștere, și-au imaginat în repetate rânduri, cum va fi viitorul și probabil că și tu ai făcut-o. Multe idei, care mai de care mai nebunești, și-au format un loc în reviste, ziare sau chiar în transmisiuni TV și radio, după cum puteți observa. Futurismul nu a apărut acum, ci probabil a existat dintotdeauna, oamenii punându-și întrebări despre ce îi așteaptă în viitor.
Astfel, să începem dezbaterea serios cu opera Fahrenheit 541. Dacă nu o aveți în bibliotecă, nu mergeți, ci fugiți până la cea mai apropiată librărie, deoarece autorul volumului, Ray Bradbury, așterne pe hârtie o lume extraordinară din viitor în care binecunoscutele cărți sunt interzise, iar societatea este controlată și mințită de tehnologia dezvoltată. Dacă îmi permiteți subiectivitatea, cartea ar trebui să ne atenționeze că viitorul nu va fi atât de prețios dacă nu suntem grijulii.
Dar să trecem la lucruri mai plăcute și să aducem în discuție un alt subiect, zic eu, în vogă în rândul tinerilor: moda viitorului. După cum spun specialiștii, oamenii viitorului vor purta materiale neobișnuite ca lemnul, plasticul. Acum cinci ani, spre exemplu, un designer de renume, André Courrèges, a creat o colecție dedicată viitorului, cu piese de un alb intens, confecționate din lycra, vinil (și nu, nu este vinilul pe care îl conectăm la gramofon). Piesele de rezistență ale colecției au fost fustele scurte, drepte, ce reprezintă un element nou, chiar rebelios, aș putea spune, și care transmit un mesaj simplu: schimbarea trebuie îmbrățișată cu brațe primitoare în viitor. Deci, sper că iubitorii de îmbrățișări se bucură de noua epocă.
Probabil ați observat că space-age este o tentație atât de mare încât și industria cinematografică s-a lăsat răpusă. Un exemplu bun în această categorie este serialul animat The Jetsons, care prezintă cu umor viața unei familii ce trăiește în anul 2062, peste aproape un secol. Oricum, aspectul meu preferat din această serie trebuie să fie cățelul familiei, Astro. Domnule, ce personalitate, ce personaj! Desigur, filmul meu preferat din această epocă, vă spun sincer, este 2001: O Odisee spațială, călătoria în spațiu a unui echipaj în căutarea răspunsurilor și a aventurilor. Odată ce vizionezi o asemenea peliculă, vei fi captivat de concept.
Și dacă tot vorbeam de spațiu, dragi ascultători, trebuie să menționăm Cursa Spațială. Nu aveți cum să nu știți de strădaniile Americii și Uniunii Sovietice de a câștiga competiția ce are la final ca mare premiu…tobe vă rog frumos…: Luna. Da, ați auzit bine, satelitul planetei Pământ. Ca doi copii ce se joacă cu rachete, cele două țări lucrează chiar acum la o soluție rapidă care să trimită în siguranță oameni pe Lună. Cursa nu se știe cine o va câștiga, dar odată cu rivalitatea, societatea a înflorit situația și idei despre tehnologii noi au apărut. Prieteni, specialiști, familia ta, poate, și-au exprimat fantezii despre necunoscutul îndepărtat. Peste un secol suntem siguri că vom conduce mașini zburătoare, vom trata bolile cu o singură pastilă (să sperăm că va avea un gust bun), femeile „minune” vor domina: fiecare având peste doi metri înălțime și mușchi de invidiat, laptele și corespondența vor fi aduse de rucsacuri zburătoare purtate de oameni. Ce să vedeți, chiar și planeta se va schimba.
Până la urmă, Pământul plictisit de pozitivitate va crea un aer toxic, de nerespirat, așa că ne vom muta pe Marte (da, da, roca roșie) unde vom trăi în capsule umplute cu oxigen. Dacă totuși Pământul va fi drăguț, există și alternativa ca locuințele să fie totuși păzite de stările rele ale Pământului, adică vremea rea, printr-o uriașă cupolă de sticlă. Orașele se vor transforma, de asemenea, clădirile vor avea structuri geometrice, regulate, iar deasupra orașului se vor afla niște „capsule” cu rol în transportul rapid al orășenilor. Sau, o altă alternativă este teleportarea cu ajutorul unei mașinării cu aspect de cutie (sau coșciug, depinde cum decurge operațiunea) și chiar și mai bine, dacă i-am greșit unei persoane în trecut și vrem să-i cerem scuze, nu-i nimic, tehnologia ne va ajuta să călătorim în timp și să oferim scuzele necesare.
Ce să mai, oameni buni, viitorul ne va aduce numai lucruri bune, ne va scăpa de probleme și va fi o epocă bună pentru ființa umană. Probabil vă întrebați de ce societatea este de-a dreptul obsedată de viitor, de necunoscut și de ce chiar voi ați ascultat până aici la povestirea mea lungă. Ei bine, cu toții suntem absorbiți de viitor pentru că ne lasă să fim creativi, indiferent unde lucrăm sau din ce mediu provenim, ne oferă siguranță și, mai important, cu toții sperăm la mai bine pentru generațiile viitoare (sau pur și simplu mașinile zburătoare sunt prea cool). Și, dacă nu sunteți deloc fermecați de futurism, nu uitați, în viitor, când Pământul se va supăra și ne va cataloga ca pe o specie pe cale de dispariție, puteți oricând să vă urcați în cea mai apropiată mașină de teleportare cu destinația: TRECUT.
Vă mulțumesc că ați rămas până la final, eu am fost gazda voastră (sau musafirul în casele voastre) și voi ați ascultat Radio LZR. O zi fantastică (futuristă?) vă doresc!
Text: Larisa Pîrvu
Foto: Jay Stăncescu
Grafică: Ștefania Trandafir
DTP: Smaranda Ciobanu