,,La vară mă angajez într-o cafenea!” Ți se pare cunoscută această frază? Cu siguranță ai auzit măcar un prieten plângându-se că vrea să facă bani și că la vară o să se angajeze undeva part-time. Sau poate acel prieten ești chiar tu și ai accesat instant acest articol, când i-ai citit titlul. Cert este că din ce în ce mai mulți adolescenți se prezintă dornici de a avea un loc de muncă din diferite motive, principalul fiind, în mod evident, banii. Și totuși, câte persoane minore, dintre cele pe care le-ai auzit spunând că vor să se angajeze, chiar au ajuns să o și facă? Mulți se laudă că la vară o să-i găsești în spatele tejghelei de la 5ToGo, dar puțini sunt cei care chiar se țin de cuvânt. Dacă nici tu n-ai idee de unde să începi, nu te îngrijora, căci îți garantez că până la finalul articolului o să afli tot ce trebuie să știi pentru a te angaja ca minor în România.
În primul rând, să vorbim despre legile aferente acestui subiect. Conform art. 13 din Codul Muncii: „o persoană fizică dobândeşte capacitate de muncă la împlinirea vârstei de 16 ani”. Există cazuri în care minorul se poate angaja încă de la 15 ani, însă doar cu acordul tutorilor săi legali. Trebuie însă menționat faptul că nu te poți angaja chiar oriunde și că există anumite criterii speciale pentru persoanele minore. Locul de muncă trebuie să cuprindă activităţi potrivite cu dezvoltarea fizică, aptitudinile şi cunoştinţele tale și în niciun caz, să nu îți fie puse în pericol sănătatea, dezvoltarea sau frecvența școlară. Altfel spus, dacă ai împlinit vârsta de 16 ani, din punct de vedere legislativ, îți este permis să te angajezi în locuri precum cafenele, fast-food-uri, librării sau orice loc asemănător care nu presupune deținerea unor studii superioare și care este în conformitate cu cele spuse anterior.
În ceea ce privește programul de lucru, intervalul orar 22:00-06:00 este strict interzis minorilor, iar numărul maxim de ore raportat la o săptămână de lucru, este de 30, fără a depăși 6 pe zi (de notat faptul că și turele suplimentare sunt interzise). În ceea ce privește salariul, că doar pentru asta ați intrat pe acest articol, pentru 30 de ore pe săptămână nu puteți primi mai puțin de minimul pe economie. Bineînțeles că suma despre care vorbim se poate modifica foarte ușor, pe măsură ce orele petrecute la muncă scad. Așa că, dacă îți făcuseși planuri să iei două comenzi și să faci trei cafele, în speranța că vei fi plătit regește, îmi pare rău să te dezamăgesc. Însă vestea bună este că ai dreptul de a beneficia de o pauză de masă de cel puțin o jumătate de oră, dacă durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 4 ore și jumătate (pauza este considerată și ea timp de muncă).
Nu par așa de multe legi cu privire la angajarea minorilor în România, nu-i așa? Și totuși, de ce nu vedem mai mulți copii cum iau comenzi în restaurante sau cum te servesc cu o cafea dacă este atât de simplu să faci bani? Adevărul este că aici intervine partea dificilă și care necesită de fapt multă motivație și răbdare. Deși legile de mai sus sunt printre singurele reguli diferite care trebuie respectate atunci când o firmă angajează un minor, ele totuși există și nu multă lume le cunoaște. Astfel, mulți angajatori refuză să colaboreze cu persoane minore pentru că fie nu au încredere, fie nu cunosc demersurile necesare, fie le este frică de urmările nerespectării uneia dintre legi. Pe lângă amenzile ce variază între 1500 și 3000 de lei, altă sancțiune pentru nerespectarea legilor impuse este închisoarea, care începe de la trei luni și care poate dura până la doi ani.
Dacă ai totuși răbdarea necesară să contactezi diverse firme care se încadrează în criteriile spuse la început, felicitări. Tot ce trebuie să faci este să le lași un mesaj în care să îți precizezi vârsta și faptul că ai vrea să te angajezi la ei și să aștepți un răspuns cu demersul necesar. Dacă te acceptă la ei la firmă, sunt obligați să îți ofere un contract individual de muncă și să respecte legile enumerate anterior.
Dacă însă nu ai această motivație, nu te îngrijora, încă poți să faci bani ca minor, dar te avertizez că nu vorbim aici de banii pe care i-ai fi făcut dintr-un salariu (în cel mai bun caz îți vor ajunge pentru a ieși la un suc sau pentru un meniu KFC). De la 16 ani poți să urmezi cursuri de arbitraj pentru sporturi precum baschet sau volei, iar după terminarea acestora să arbitrezi săptămânal meciuri pentru imensa sumă de 50 de lei meciul. Dacă ai vreo înclinație aparte pentru un instrument sau poate chiar pentru o materie, poți fi tu cel care oferă cursuri sau meditații contracost, dar ține minte că nu poți să ceri aceeași sumă pe care ar cere-o persoanele atestate cu diplome în domeniu. Dacă îți plac animalele, poți oricând să lași un mesaj la avizierul blocului spunând că ești dispus să plimbi câini sau să hrănești pisici când stăpânii nu sunt acasă (sfatul meu ar fi să apelezi și la o poveste lacrimogenă cum că vrei să strângi bani pentru o culegere la matematică sau așa ceva).
Dacă îți dorești cu adevărat să câștigi un ban cinstit muncind sau poate doar îți dorești experiență pentru viitor, variante există cu vârf și îndesat, chiar daca nu sunt ele la fel de multe ca acelea pentru persoanele majore. Cert este că banii nu se fac atât de ușor precum pare și doar cei care își doresc cu adevărat o să reușească să își găsească o slujbă la 15 ani. Sper că ați găsit într-un final răspunsul la întrebarea din titlu și că acest articol a fost primul pas spre angajarea viitorilor minori pe care o să-i văd în vară la McDonald’s.
Text: Bușcan Silvia
Grafică: Larisa Sîrbu
DTP: Sara Andreea Andrei