Tu te simți bine în pielea ta?

,,În acele momente îmi doream doar să pot lua pielea de pe mine, cea care mi- a fost dată din naștere și să o pot da altcuiva, deoarece eu pur și simplu nu mi-o mai doream.”

M-am uitat în jur și am văzut piele scrijelită, ascunsă sub brățări sau mâneci largi, piele încorsetată, strânsă de curele, piele vizibilă sau invizibilă, sechestrată sub helănci ce se opresc la gât. Piele ce s-a săturat să poarte doar pantaloni, însă societatea i-a făcut semn să tacă. Piele, piele, piele. Dar care era povestea lor?

M-am gândit să-i întreb: ,,Tu te simți bine în pielea ta?”

Și răspunsurile nu au fost altele decât acestea:

,,Și le-am spus să se oprească, le-am spus de atâtea ori, însă ei tot au ales să învârtă cuțitul în rană!”

,,Încă de mic, de când m-am lăsat de sport, am avut o relație rece cu propriul meu corp din cauza greutății pe care am acumulat-o în scurt timp. Comentariile celorlalți față de corpul meu m-a făcut să dezvolt anorexie, având zile la rând când nu mâncam.”

,,O minciună, m-au hărțuit și evitat zile întregi pentru o minciună!”

,,Un moment în care m-am simțit stânjenită sau chiar umilită, a fost atunci când o profesoară a remarcat bluza pe care o purtam. Bluza mea nu permitea pielii să se vadă, era chiar la limita blugilor, dar mi-a spus că ținuta este potrivită pentru bar, iar noi suntem la școală.”

,,M-am săturat să merg pe stradă și bărbați cu vârsta de trei ori mai mare decât a mea să strige după mine. Sunt scârbită.”

,,De ce le pasă atât că mă machiez? Da, sunt băiat și o voi face în continuare!”

,,Eu am avut multe momente în care nu m-am simțit bine în pielea mea, momente în care nu-mi plăcea deloc ce vedeam în oglindă. De cele mai multe ori era din cauza faptului că nu-mi plăcea cum arată corpul meu, că aveam stomacul prea mare, pieptul prea lat; aproape totul de la gât în jos mi se părea greșit. Și asta nu-i tot: erau momente în care ce era de la gât în sus era problema, adică, pe scurt, doar nu-mi plăcea cum arăt. În acele momente îmi doream doar să pot lua pielea de pe mine, cea care mi-a fost dată din naștere și să o pot da altcuiva, deoarece eu pur și simplu nu mi-o mai doream.”

Toți cei întrebați au 15 ani. 15. Nici mai mult, nici mai puțin. Societatea ne crește, ne învață să credem că doar unele lucruri sunt acceptabile. O fată în maieu este ireverențioasă, dar un băiat este decent. O fată ce se machiază este frumoasă, un băiat este ieșit din tipare. Ni se arată poze ireale, dar nu vedem asta, suntem convinși de ele. De ce doar o formă a corpului este considerată atrăgătoare, de ce suntem dezgustați de ce privim în oglindă? De ce merg pe stradă și trebuie să le văd ochii iscoditori cum mă urmăresc? Dar devine și mai rău, ei aleg și să vorbească. Oricui îi povestesc mă întreabă: ,,Cu ce erai îmbrăcată?” De ce contează? Cu blugi largi și o geacă, cu asta eram îmbrăcată. A ajutat…?

Dar nu pielea este problema, ci oamenii dinăuntrul ei. De ce la 15 ani ajungem să nu ne mai suportăm propria piele?

Societatea pune întrebări: ,,Dacă știai că o să te hărțuiască, de ce te-ai mai machiat?” , ,,Dacă nu-ți place ce vezi, de ce mănânci atât de mult?” , ,,Cu ce erai îmbrăcată?” De ce le căutăm circumstanțe atenuante hărțuitorilor și nu victimelor?

De ce pielea n-a rămas doar un organ, sau un înveliș? De ce suntem atenți dacă pielea este fină sau aspră, dacă pielea este în exces sau prea puțină, dacă pielea atrage sau lasă de dorit? Am fost învățați să judecăm persoanele după piele. Încă de la începutul timpurilor, când tenul deschis a decis că cel închis este mai prejos. Din nou, piele și doar piele.

Nu mai vreau să mă uit în jur și să văd ,,piele” îndurerată, sângerândă, să o aud cum strigă după ajutor. Și mi-aș dori să fim mai mulți cei care aud, să nu rămânem pasivi, să nu ridicăm din umeri, să ne pese.

Ne-am săturat să ni se zică cum ar trebui să ne purtăm propria piele.

Iar acum te întreb eu, care îți scriu, pe tine, care citești: Dar tu te simți bine în pielea ta?

Text: Daria-Cristiana Gheorghe
Foto: Maria Ioana Mihai
Grafică: Isabel Maria Popescu
DTP: Sara Andreea Andrei

Contact Us