
Care este culoarea ta preferată? Dacă răspunsul tău la această întrebare a fost cumva culoarea verde, atunci sigur îți va plăcea acest articol, deoarece voi vorbi despre tot ceea ce înseamnă verdele: de la legătura sa cu sănătatea noastră, la influența sa în esteticul perioadei 2004-2013, dar și semnificația sa în diferite culturi.
Pentru început, ce este culoarea verde? Cu toții știm că aceasta este amestecul dintre culorile primare albastru și galben, adică este o culoare secundară. Conceptul de culori primare și secundare este unul folosit în mod special în artă, însă, dacă judecăm lucrurile în funcție de frecvența cu care acestea apar în natură, atunci verdele nu este în niciun caz secundar. Acesta apare peste tot: organisme vii (marea majoritate a plantelor, reptile, păsări, broaște, etc.), roci (jad, aventurin, smarald, malachit, etc.) și așa mai departe. Astfel, fiind asociat cu natura, ochiul uman îl percepe, la nivel psihic, ca un sentiment de liniște și pace, făcându-l să fie una dintre cele mai odihnitoare culori pentru ochi. De aceea, aproape toate spațiile interioare sunt decorate cu plante. Să luăm, spre exemplu, o locuință. Un element important în mobilarea unei case sau a unui apartament este decorul: după ce mobila este pusă la locul ei, încăperea trebuie înfrumusețată cu decorațiuni precum covoare, tablouri, rafturi cu cărți sau altele, dar, în mod special, cu plante de casă. Gândește-te la o cameră din casa ta care are cel puțin o plantă decorativă. Acum imaginează-ți că nu ar mai exista nicio plantă în acea cameră. Schimbarea este minoră, însă lipsa verdelui, a naturii din acel spațiu se observă. Acest lucru se datorează proprietății verdelui menționată mai sus, explicația fiind că atunci când ochiul percepe un spațiu, îi este mai ușor să preia imaginea când verdele își face apariția.
Mai departe, culoarea verde nu este recunoscută ca fiind doar cea mai relaxantă culoare pentru ochi; aceasta, sau, mai degrabă, nuanțe ale sale, a fost și culoarea anului de două ori: în 2017, când Pantone a ales o nuanță denumită „Greenery” și în 2013, „Emerald”, culoarea smaraldului. Culoarea anului este declarată anual de Pantone Color Institute (sursa principală de informații despre culoare) și influențează designerii vestimentari, designerii de interior și mulți alții din alte domenii să o folosească pe acesta în ceea ce creează.
2013 și 2017 nu au fost, însă, singurele momente în care verdele a fost în vogă. Cu toții știm de Y2K, acel estetic care a fost prevalent între 1997 și 2004 și care a avut o bruscă reapariție recent, în 2021, fiind foarte popular acum; dar te-ai întrebat vreodată ce a fost după Y2K? Între 2004 și 2013 a fost prevalent un estetic ce poartă denumirea de Frutiger Aero (ciudată denumire, știu), iar acesta, pe lângă elementele sale futuristice, avea printre culorile sale principale verdele și albastrul. De asemenea, erau prezente și elemente din natură, precum frunze, apă sau flori.

Îmi amintesc foarte clar această perioadă și felul în care arăta totul, de la ambalaje la interfața unui website sau a unui joc video. Totul arăta ca o suprafață reflectivă și luminoasă cu culori aprinse. În același fel, până și design-ul interior devenise parte din acest estetic, interiorul clădirilor de birouri sau al locuințelor personajelor de pe Disney Channel. Și, până și acolo, verdele era o culoare din ce în ce mai proeminentă și mai greu de ratat.
Acestea fiind spuse, pare că mă raportez doar la era contemporană și că această culoare a început să aibă atâta importanță recent, însă nu este așa, ba chiar contrariul: în China, spre exemplu, se credea că apariția unei nuanțe de verde într-un vis era interpretată pozitiv, semnificând speranța; în creștinism este spus că verdele reprezintă o culoare intermediară, de mijloc, fiind „la distanță egală de albastrul cerului și de roșul iadului”; iar, în Islam, verdele este culoarea profeților. Psihologic vorbind, verdele poate simboliza mai multe lucruri. Câteodată acesta poate semnifica fericirea și buna stare, alteori, aceasta este asociată cu otrava și veninul.
Așa, deci, am stabilit multe despre culoarea verde, ce proprietăți are, ce semnifică, așa că nu ar exista vreun alt răspuns la întrebarea de la început, este clar că verdele este obiectiv cea mai bună culoare!
Ce? Ai zis cumva nu? Păi, sincer, și mie îmi place un pic mai mult galbenul…
Text: Victor Iliescu
Foto: David Popescu
DTP: Ciobanu Smaranda