Povești din taxi

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti. A fost odată, într-un regat îndepărtat, un vizitiu. Acest vizitiu avea o deosebită caleașcă aurie, trasă de cei mai puternici 9 armăsari din regat, în care obișnuia să plimbe de dimineața până seara cele mai frumoase prințese și cei mai fermecători prinți. Fiind umblat pe colo și pe dincolo, prin cele mai îndepărtate colțuri ale regatului, vizitiul a ajuns să deprindă taina povestirilor, astfel că oricine avea norocul de a călători cu dânsul avea parte de fel și fel de istorisiri din partea acestuia.

Ca să fiu sinceră cu voi, aceasta nu este o poveste despre prinți, gheonoaie sau alte personaje fantastice. Dacă nu era deja evident, deosebita caleașcă aurie este doar un Logan galben, vizitiul voinic doar un simplu taximetrist, iar prinții și prințesele suntem noi, cei care am mers măcar o dată în viață cu un taxi. Fie din plictiseală, fie pentru bacșișul la care se așteaptă la finalul cursei, șoferii nu ezită din a se băga în cele mai dubioase conversații. Dar hei, nu mă plâng. Unele dintre cele mai amuzante întâmplări și povești au luat naștere chiar pe bancheta din spate a unui taxi. În continuare, vă voi lăsa cu câteva întâmplări de care am reușit să fac rost de la prieteni și chiar și de la voi, așa că faceți-vă confortabili și bucurați-vă de nefericirile altora. Menționez că fiecare poveste este 100% autentică, așa că mari mulțumiri celor care au contribuit. Pentru o experiență completă, vă recomand să vă imaginați acea mireasmă specifică unui taxi, de țigări combinate cu odorizant de mașină expirat; confortabila banchetă din spate, plină de tot felul de lichide dubioase și imaginea cheliei dragului vostru șofer ce conduce cu cel mai mare chef de viață.

“Credeam că ne fură ăsta”

Pentru prima poveste, o să am nevoie să vă puneți în pielea a două fete de 15 ani, care se află chiar acum în taxi. Nu aveți nicio grijă, că doar nu e prima dată când folosiți acest mijloc de transport. Dar să ne imaginăm acum că vă cunoașteți drumul spre casă și direcția în care ar trebui să mergeți, însă ceva ciudat se întâmplă, fiindcă șoferul întoarce și se îndreaptă în direcția opusă. Vă uitați una la alta și faceți un scurt shimb de priviri panicate. Normal că acum îl întrebați pe domn’ șofer de ce merge în direcția greșită, la care dragul de el vă răspunde”Facem o scurtă oprire mai întâi”. Următoarea întrebare este, evident, la ce se referă domn’ șofer prin “scurtă oprire”. Acum sunteți panicate de-a binelea, iar singurul lucru la care vă puteți gândi este cum să scăpați din acest atentat de răpire. Doar că, în timp ce stați ca două curci speriate pe bancheta din spate, barbatul deja oprește mașina în fața unei curți. Acum ori niciodată este șansa voastră să scăpați de acest om care vă vrea răul, doar că până să puneți mâna pe ușă, taximetristul se întoarce către voi și spune “Nu am să vă dau rest când vă las. Mă duc până în casă să iau niște mărunt”. Rămâneți amândouă cu gura deschisă și vă uitați pe geam la domn’ șofer de care nu știați cum să scăpați mai repede acum câteva clipe. Dintr-o dată vă pufnește râsul și exclamați amândouă ușurate “Credeam că ne fură ăsta!”.

“Tată la tată trage”

Să ne imaginăm acum că ieși de la liceu, după o zi plină de stres și oboseală, și îți găsești tatăl care te așteaptă într-un taxi. Urci în mașină, îl saluți pe el și pe nenea taximetrist și îți vezi de treaba ta. Și cum îți ascultai tu liniștit/ă muzica la căști, îți atrage atenția momentul când taximetristul se întoarce către tatăl tău și scoate din portofel o poză. Încerci să te prinzi pe parcurs de conversația celor doi și afli, după un timp, că persoana din poză este chiar fiica domnului. Dar partea interesantă a poveștii abia acum începe, când afli la următorul semafor că domnul taximetrist este, de asemenea, și preot. Iar ca să fie sigur că îl credeți, scoate repede din torpedou un teanc gros de acatiste pe care vi le lasă să le studiați. E mult prea multă informație de procesat, așa că te retragi stânjenit/ă pe bancheta din spate. Încerci să-ți ignori tatăl și pe noul său prieten când fac schimb de numere de telefon și îi lași în pace să-și planifice următoarea vacanță la ski împreună.

“Ăsta nu e înșelat”

Pentru această ultimă poveste, o să-ți relatez spusele unui înțelept taximetrist. Imaginează-ți că ești cu alte 2 prietene pe bancheta din spate a taxiului și că vă îndreptați, dragile de voi, spre mall. Sună destul de plăcut, nu? O zi perfectă pentru o sesiune de shopping ca fetele, însă, ghinionul face ca una dintre prietenele tale să fi aflat că iubitul ei s-a sărutat cu altă fată. Oricât încercați să o liniștiți pe săraca fată, ea parcă și mai tare se plânge de iubitul ei. Atunci intervine domnu’ șofer, maestru în dragoste, care probabil că se săturase să tot audă aceeași poveste: “Da’ nu înțeleg care e problema că s-a pupat băiatu’ cu alta”. Surprinsă de reacția lui, prietena voastră îl întreabă pe stimabilul domn dacă i se pare normal ca iubitul ei să o înșele. Voi deja urmăriți cu interes scena din fața voastră și așteptați ca într-o telenovelă răspunsul bărbatului, la care primiți un: “Da’ ce? Dacă eu am nevastă acasă pe care o iubesc și mă duc la femeia asta (și arată cu degetul o femeie random care merge pe stradă) și o iau să mă sărut cu ea, asta înseamnă că am înșelat-o pe nevastă-mea sau cum? Ăsta nu e înșelat”. Prea surprinse de spusele lu’ domn’ șofer, se lasă liniștea în mașină. Acum, ca să privim partea plină a paharului, măcar prietena voastră a tăcut și nu mai sunteți nevoite să o ascultați cum se plânge.

Au mai rămas povești pe care nu am putut să le integrez în acest articol, însă un lucru e sigur, și anume că mersul cu taxiul este o întreagă experiență ce trebuie trăită măcar o dată. Așa că data viitoare când este urât afară, mai bine cheamă un taxi să te ia de la liceu, că cine știe cum mai prinzi câte un sfat sau câte o lecție de la domnu’ șofer. Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa; și-am încălecat pe-o căpșună și (nu) v-am spus o mare minciună.

Text: Bușcan Silvia
Foto: Vladu Maria
Grafică: Larisa Sîrbu
DTP: Sara Andreea Andrei

Contact Us