Oricât de greu ne-ar fi să ne obișnuim cu anumite schimbări majore care urmează să ne afecteze viața într-un fel sau altul, e bine să ne gândim la cum am putea să minimalizăm greutățile care vin odată cu terminarea liceului. Și, printre primele modificări cărora trebuie să le facem față, se numără schimbul locuinței sau mutatul singuri. Probabil că deja sună înfricoșător – să trebuiască să găsești un loc bun, la un preț convenabil, într-o zonă sigură și cât de cât centrală, să știi că nu o să te copleșească singurătatea și, pe lângă toate astea, să mai ai alte milioane de lucruri de făcut. Tocmai de aceea o să încerc să ne fac treaba puțin mai ușoară și să scot în evidență câteva sfaturi pentru momentul mult (sau poate nu chiar atât de mult) așteptat.
Presupunând că deja am găsit o locuință, undeva în lume (proces pe care, din păcate, nu sunt suficient de experimentată ca să îl abordez) urmează să luăm în considerare, rând pe rând, pașii pe care îi urmăm în pregătirea unui loc care să devină „acasă”. Pentru a organiza și ușura mutatul în sine, cel mai eficient ar fi să începem cu a face câteva liste care să cuprindă: tot ce avem de luat cu noi; ce mai trebuie cumpărat pentru noua locuință, iar, în funcție de asta, să stabilim o dată realistă, în jurul căreia să realizăm mutarea. E printre cele mai bune tactici pentru a evita procrastinatul, și ce ar face-o și mai fezabilă ar fi să o împărtășim cu cei din jurul nostru. Desigur, pentru toate astea e nevoie de un buget semnificativ, care trebuie stabilit inițial și care e potrivit pentru fiecare dintre noi.
Mutatul e o schimbare importantă și chiar măreață; e bine să luăm în considerare multe aspecte banale ale vieții noastre actuale pentru a ne da seama cum o să funcționăm mai târziu. Asigură-te că știi să faci treburi casnice ordinare, precum călcatul sau spălatul hainelor, și ia în considerare că vei petrece câteva ore pe săptămână ocupându-te în totalitate de casă, curățenie și cumpărături, obiceiuri pe care poate înainte nu le aveai.
Un alt aspect absolut vital este mâncarea. Inițial nu pare complicat, având în vedere că avem la-ndemână atâtea rețete online sau aplicațiile de comandat. Dar o să vedem că timpul și banii sunt resurse limitate și, tocmai de aceea, cea mai bună soluție e să înveți de dinainte să prepari rețete ușoare, dar care se numără printre preferatele tale și care o să îți fie de folos oricând ai nevoie. E bine să explorezi cartierul și să găsești restaurante locale și ieftine care te vor salva în situații critice în care mori de foame, dar trebuie să îți predai tema pe jumătate făcută în câteva ore. Cel mai important e să nu faci cumpărături când ți-e foame!
Pentru a economisi bani, gândiți-vă la ce obiecte și electrocasnice puteți recicla din vechea casă, evident luând în considerare locul și adecvarea la noul spațiu. Gândiți-vă la cum vă puteți căra și muta atât hainele, cât și celelalte bunuri și cereți ajutor în caz că nu găsiți soluții.
Și degeaba avem toate astea, dacă nu ne simțim noi bine în locul pe care l-am ales. Iar pentru a fi mai aproape de asta, putem începe prin a personaliza spațiul cât să ne fie potrivit fiecăruia dintre noi. Probabil o să descoperim lucruri pe care nici nu le știam – că ne trebuie draperii pentru întuneric și lumânări pentru lumină sau că nu putem trăi fără plușul din copilărie. E fundamental să nu trăim în fiecare zi cu impresia că o să ne trăim viața doar singuri, dacă nu ne-o dorim astfel. Gândul de a ne muta ne poate face anxioși sau chiar triști. Asigurați-vă că planificați când vă veți vedea următoarea dată cu cineva drag vouă sau că vă puteți suna în orice seară. Dacă nu te simți în siguranță, încearcă să schimbi încuietorile, să te prezinți vecinilor sau, dacă nu ai făcut-o deja, lasă-ți timp în ziua mutării pentru a te plimba prin cartier și pentru a-l cunoaște. Dacă ai impresia că auzi sunete ciudate, pune-ți playlistul favorit și ocupă-ți mintea cu orice altceva: filme, teme, lucru, prieteni și, mai ales, casă.
Așa că, ia un răzător de brânză, nu-l uita pe Guțu (scuze dacă i-am greșit numele) și fii pregătit pentru una dintre primele aventuri de afară!
Text: Mara Călugăreanu
Grafică: Sara Iliescu
Foto: Ștefan Popescu
DTP: Teodora Neagoe