Karma, un cuvânt simplu la prima vedere, care ne atrage atenția, misterios, căruia nu-i poți ghici sensul dacă nu-i știi cu adevărat semnificația. Karma, o minciună a oamenilor lași, un semn de bunăvoință din partea Universului sau o tragedie? Karma poate fi, de fapt, toate cele trei variante și absolut niciuna. Acest termen reprezintă „ciclul cauzei și efectului în viața umană”, deci toată lumea primește ceva în funcție de cum se comportă. Pentru a înțelege mai bine voi prezenta situația următoare: Alina este într-o prietenie strânsă cu Iulian, dar tovarășul său o bârfește în curtea școlii. Alina află povestea și înainte să acționeze, Iulian este lovit la ora de educație fizică. Din păcate, băiatul trebuie să meargă la cabinetul medical. Iulian a primit ce-a meritat, nu? Ei bine, unii ar spune că destinul a fost dur și nepoliticos și se întreabă de ce stimabilul a reacționat așa?
Răspunsul mult căutat se regăsește în originiile karmei, care provine din sanscrită și însemna, la începuturile sale, interpretare. Cuvântul se utiliza pentru a face referire la ritualuri și sacrificare. A apărut și în alte texte cu definiții diferite, dar cel care i-a dăruit puțin din sensul de azi a fost teologul Yajnavalkya, care a spus că omul devine într-un anumit fel în funcție de ce fapte realizează. Dacă un om răspândește bine în jurul său și el va deveni bun, același fenomen fiind valabil și pentru răutate. De aici, afirmația lui Yajnavalkya a pătruns în religii, mai ales în budism.
Această religie, împreună cu jainismul, consideră karma o lege a vieții, un fenomen inevitabil și incontrolabil. În budism, cu ajutorul karmei se schimbă stările unui individ, iar nașterile și tipul de personalitate al nou-născutului sunt, de asemenea, influențate. În jainism, karma este o substanță care intră într-un suflet plin de răutate și îi îngreunează viața celui care a fost ales să-l păstreze. Religia hindusă a decis să celebreze karma printr-o zeitate și anume Shani, unul dintre cei mai populari zei ai hinduismului. Shani aduce ghinion și revanșă celor care se roagă pentru a îndepărta răul din drumul lor. Zeul karmei este atât de cool, încât are și o zi dedicată în cinstea lui, sâmbăta, iar în astrologie, Shani este asociat planetei Saturn. Și alte religii, cum ar fi creștinismul și islamismul, consideră că fiecare persoană suferă consecințe în urma acțiunilor sale, în funcție de judecata unei divinități.
Trecând mai departe, karma are o conexiune strânsă cu reîncarnarea, un aspect care poate nu este vizibil la prima vedere. După cum spune legea karmei: în orice viață se oferă dreptate, indiferent de rolul pe care îl joci în situația respectivă. Prin urmare, dacă sufletul tău dintr-o viață anterioară a realizat o nedreptate, va fi pedepsit în viața sa curentă, iar dacă acțiunile tale au fost pline de bunătate, te vei bucura de un tratament fericit din partea destinului, deși acest lucru se întâmplă rar.
După atâta istorie și teorii bizare, ne întoarcem la binecunoscutul prezent și vom vedea o reîmprospătare a karmei, o stilizare marca generației „cu telefonul în mână”. Muzica, filmul și convorbirile uzuale sunt factori care răspândesc mai departe ideea în societate. Poate unii ați auzit de noua melodie „Karma”, o lucrare muzicală în cinstea dreptății, scrisă pe același principiu ca și introducerea cântecului „After the Storm”. Până și faimosul Joe, din serialul „You” a spus câteva cuvinte despre puterea karmei.
Prin urmare, dacă subiectul este adeseori punctat, asta înseamnă că oamenii au nevoie să creadă în karma și în pacea pe care o aduce în viețile noastre. Când cineva te-a doborât, ți-a deviat calea lină pe care mergeai înainte și a făcut-o cu bună știință, uneori ai nevoie să știi că dreptatea va triumfa într-o zi. Aici, în acest moment de siguranță pe care karma îl oferă, vei reuși să te întorci pe drumul tău și să-l construiești spre idealurile tale. Când reușești să-ți învingi competiția vicleană, realizarea ta este karma lor, iar acum poți să fii mai împăcat cu răul care te-a lovit pentru că știi că a fost răsplătit. Karma nu înseamnă răutate, ci dreptate, corectitudine, lucrurile pe care domnul Univers are tot dreptul să le ofere, iar eu sunt de acord cu el. Tu de ce parte ești?
Text: Larisa Pîrvu
Foto: Jay Stăncescu
Grafică: Ștefania Trandafir
DTP: Smaranda Ciobanu