Fii mai creativ!

Fie că ai ajuns la acest articol cu ajutorul Instagramului, fie că ai deschis site-ul cu speranța de a găsi un nou articol publicat, ceva te-a atras aici și probabil îți dorești să afli cum poți descoperi dacă ai o latură creativă. Ei bine, ai ajuns la locul potrivit, însă aici nu este vorba despre a afla dacă ai sau nu o latură creativă, pentru că toată lumea are în interiorul său un licăr ce stă să iasă la iveală, dar nu știe prin ce metodă se poate face observat.

Dorința omului de a-și exprima sentimentele și gândurile prin intermediul artei datează încă din timpul preistoriei, când picturile rupestre de pe pereții stâncoși ai peșterilor îți transmiteau un mesaj, o poveste. Întotdeauna, ca oameni, ne-am dorit să explorăm locuri noi, să confecționăm unelte și arme, să descoperim rolul materialelor obținute din natură. În zilele noastre, viața de zi cu zi a devenit atât de plină de evenimente încât uităm să ne oprim și să observăm împrejurimile drumului nostru către școală. Astfel, este necesar să găsim diferite activități ce ne pot scoate din bucla de timp a plictisitoarei rutine de elev în care suntem captivi.

Arta poate fi folosită ca un mecanism de a evada din lumea a căror griji și responsabilități ne cad pe umeri, ne eliberează sufletește și ne limpezește mintea, chiar și pentru câteva minute. Adevărata întrebare pe care trebuie să ți-o pui este următoarea: ,,Care sunt de fapt avantajele aduse de creativitate?” și am și răspunsul. Printre multele beneficii se enumeră exprimarea liberă în fața unui grup de persoane, exteriorizarea ta din punct de vedere al dezvoltării personale, crearea unei legături strânse cu natura și mediul în care trăim, dar și schimbarea viziunii asupra aspectelor din viața ta. Probabil că în acest moment, citind aceste rânduri, spui că nu te consideri o persoană creativă, dar nu este nicio problemă, căci a fi creativ nu înseamnă doar să creezi, ci și să observi și să interpretezi ceva ce a fost deja creat. Imaginația dă frâu liber creativității și poate fi declanșată atunci când ne inspirăm din viața reală. Atunci când observăm un tablou, când ne uităm pe fereastră sau când urmărim un serial, noi privim arta. Fie ea creată de om sau naturală, ea ne exprimă ceva și ne duce cu gândul în zări îndepărtate, în diferite colțuri ale lumii și ne deschide uși către noi posibilități pe care le-am omis din cauza combinației de stres și gânduri negative de care avem parte. Creativitatea se hrănește cu tot ce are la îndemână. Suntem născuți creativi și plini de curiozitate, două calități nemărginite, dar a căror intensitate a fost micșorată, privind viața printr-un spectru realist. Încearcă să îți recapeți această strălucire, acest refugiu în artă, să fii tu însuți/însăți!

Pentru început, te anunț că nicio idee nu este greșită. Nu există asemenea idei. Toate sunt unice în felul lor și chiar dacă nu le dezvolți mai departe și rămân în acest stadiu, este benefic să notezi tot ce îți vine prin minte într-un carnețel sau, dacă ești mai modern, în aplicația Notițe de pe telefon. Astfel, vei avea la îndemână atât ideile deja notate, cât și spațiul liber pentru următoarele. Poți scrie orice idee, de la a începe un jurnal la a învăța să croșetezi. Nu poți ști când te vei folosi de ele și ar fi minunat să începi acest obicei.

Arta e subiectivă, este privită din mai multe unghiuri, nu este doar albă sau doar neagră, ci există și nuanțe de gri. Un exemplu ar fi cartea. Aceasta, fiind o scriere literară și o formă de artă, poate fi percepută în mai multe feluri de către cititorii ei: un cititor se poate regăsi printre paginile ei, iar altul să nu relaționeze cu mesajul transmis.

Arta ne face mai empatici, ne putem pune mai ușor în locul altora. Deși vom avea în continuare propriile noastre păreri pe care le vom susține, vom aprecia și opiniile celorlalți și le vom respecta așa cum se cuvine. Arta ne dezvoltă și ne construiește cărămidă cu cărămidă personalitatea și cine suntem noi cu adevărat. Cu cât alegem mai des să ne exprimăm prin artă, ea va reprezenta o parte din noi, ne va influența alegerile și ne va modela comportamentul.

Pentru a-ți manifesta creativitatea, este necesară familiarizarea cu activitățile artistice pe care nici nu realizezi că le faci zilnic. Să luăm ca exemplu o zi de școală. Te trezești și începi rutina. Îți pregătești micul dejun – mâncarea ta simplă de dimineață reprezintă o artă culinară. Apoi, urmează să îți alegi o nouă ținută pentru ziua ce te așteaptă. Te-ai tot gândit cu ce să te îmbraci, te-ai uitat la vreme, ai întrebat prietenii, te-ai uitat ce ai în dulap și parcă nu îți dai seama ce este potrivit pentru acea zi banală de școală. Îți alegi într-un final un outfit, iar după multe schimbări și probe, ești mulțumit. Ajungi la școală și, înainte să intri în clădire, observi cerul. Te oprești, admiri și faci o poză. Acest gest, de a fotografia norii și soarele, este tot o formă de artă. Încep orele, iar la prima oră ai română. Îți scrii lecția cât mai ordonat, caligrafic și subliniezi. Mai trece o oră – istorie sau orice altă oră pe care o considerați plictisitoare. Rupi o foaie de hârtie și construiești un avion cu ajutorul tehnicii origami, iar dacă ai vaste cunoștințe despre acest subiect continui confecționarea altor obiecte precum o cutie, o fundiță, ba chiar și un fluture. Apoi le decorezi.

Prin urmare, la sfârșitul zilei încărcate, ne întoarcem acasă frânți de oboseală, însă ne amintim de aceste mici clipe. Fără să realizăm, emanăm creativitate și nici nu ne-am dat silința. Ne stă în fire. Imaginați-vă cum ar fi să facem aceste lucruri, și multe altele, în mod conștient. Ar fi frumos, nu-i așa? Atunci de ce să nu încercăm să fim mai creativi, dacă avem toate resursele posibile? Când vine vorba de timp, v-am oferit câteva exemple de activități pe care le puteți face cu ușurință oricând. Deci, ce mai aștepți? Îmbrățișează-ți latura creativă și exprimă-ți mai mult gândurile prin intermediul artei!

Text: Irina Nițu
Foto: Jay Stăncescu
Grafică: Maria Baciu
DTP: Mihaela Ursu

Contact Us