Blocat.

Ai fost vreodată blocat? Și nu, nu blocat pe Instagram sau blocat înăuntrul unei camere. Ci prins, sechestrat, într-o stare mentală nefavorabilă, lipsită de lumină și de claritate, din care simți că nu poți scăpa, oricât de mult te-ai strădui. Dacă răspunsul tău este nu, să știi că eu chiar te invidiez, căci mi s-a întâmplat de nenumărate ori să mă simt blocată, departe de a găsi ceea ce caut și de a înțelege ceea ce simt. Aș vrea și eu să am parte de privilegiul unei minți limpezi. Dacă răspunsul tău este da, probabil recunoști frustrarea unui om blocat și ai aflat modul în care ne afectează sentimentele de confuzie și de descurajare. Însă, cu ajutorul acestui articol, sper că vei afla și motivul pentru care te simți așa. Așa că hai să discutăm despre blocaje.

Ești un iubitor de artă, pictor amator, cu pânza care te așteaptă, acuarelele aranjate, pensulele pregătite pentru a le folosi. Te uiți la pânză și… nu vezi nimic. Ești un student eminent, așezat la birou, cu un pix în mână, o coală de hârtie în față și un eseu pe care trebuie să îl scrii. Foaia este goală. Ești pasionat al literaturii, bun scriitor, cu laptopul lângă tine, un document deschis pe ecran și mâna pe tastatură. Word count: 0. Acesta este blocajul creativ sau, cum îi mai spun unii, mai ales cu privire la autori și compozitori, „writer’s block”. Practic, acesta se manifestă prin lipsa de inspirație sau chiar de imaginație în cadrul realizării unui proiect ce necesită o viziune creativă. Mie îmi place să-l numesc „pană de idei”.

Acesta este intitulat „blocaj”, pentru că, în realitate, creativitatea nu lipsește, ci este izolată de restul conștiinței printr-o barieră internă, astfel încât persoana nu o poate accesa. Această separare este provocată de diverse situații, în funcție de persoană și de context. Una dintre cauze poate fi experiența unei întâmplări traumatice, neplăcute, care a avut un impact asupra psihicului tău, afectând astfel și procesul creativ. Altă variantă este frica de eșec combinată cu perfecționismul, ce te împing înspre a fi nemulțumit cu lucrările începute și nesigur în legătură cu modul în care dorești să le dezvolți. Apoi mai este și burnout-ul care te epuizează fizic și mental, însă și creativ, mai ales după o perioadă lungă în care ai avut inspirație pentru alte proiecte. Dar nu este un capăt de lume dacă nu îți vine ideea potrivită, căci nu poți alerga întotdeauna inspirația până o prinzi. Uneori, mai trebuie să iei câte o pauză și să ai încredere în puterea artei de a te găsi la momentul ideal. Însă, dacă dorești totuși să o ademenești pe dânsa spre tine, există mereu opțiuni: brainstorming de idei, metoda „încercare și eroare”, schimbarea mediului în care lucrezi, plimbări în natură etc.

Pentru următorul tip de blocaj nu prea există varianta de a ignora situația și de a lua o pauză până când soluția vine de bunăvoie, căci este vorba de un context mai delicat. Am menționat mai sus experiențele traumatice, neplăcute ca fiind un posibil motiv pentru blocajul creativ, însă acestea joacă un rol principal și în povestea celui emoțional. Atunci când o persoană se desparte de partenerul său romantic, suferă de pe urma unui deces, trece printr-o perioadă dificilă într-o relație sau face față oricărui alt eveniment dureros, trebuie să își gestioneze emoțiile. Însă, pentru foarte multe persoane, amărăciunea întâmplărilor se materializează sub forma unui bagaj care este prea greu de cărat, astfel încât emoțiile puternice, în loc să fie procesate, sunt blocate într-un colțișor al minții.

Motivul pentru care acest proces are loc este speranța că, odată ce sentimentele sunt pitite într-un locșor întunecat al psihicului, cu ocazia unor condiții favorabile, acestea pot ieși la suprafață și pot fi procesate. Însă, de cele mai multe ori, situația ideală nu intervine pentru foarte mult timp, iar emoțiile rămân blocate, negestionate. Când te afli în această poziție, devii sensibil față de contextele similare cu cel care a provocat blocajul, încercând să te protejezi de oameni și de expunere, evitând, de asemenea, emoțiile triste. Te închizi în tine. Din cauza blocajului emoțional pot apărea anxietatea și depresia, considerând faptul că suprimarea emoțiilor negative rezultă în ascunderea, respectiv reducerea stărilor pozitive. Cum poți scăpa totuși de acest blocaj? Primul pas ar fi să-l conștientizezi, iar mai apoi să îți dai seama ce întâmplări au dus la crearea acestuia. Identifică lucrurile care te sperie și situațiile de care fugi. Următorul pas este să îți schimbi, încetul cu încetul, starea de spirit. Dacă îți insufli o stare pozitivă, creierul va accepta propunerea și va lucra pentru a transforma în emoții sănătoase sentimentele negative, blocate. Un lucru care ar putea să te ajute în procesul de depășire al blocajului emoțional este psihoterapia. Cu toate acestea, nu grăbi perioada de vindecare, căci necesită răbdare. Fii bun cu tine însuți! Gestionează lucrurile în propriul ritm, însă nu amâna din cauza fricii.

Pentru a încheia seria de blocaje, voiam să te întreb dacă ți s-a întâmplat vreodată să îți vină în minte întâmplări din trecut și să nu te poți opri din a analiza modul în care mergea odinioară viața. Dacă ai stat să te gândești cât de bine îți era acum doi ani, când erai mai productiv, cât de fericit te simțeai atunci când încă erai prieten cu x și y, cât de dor îți este de copilărie și de zilele tinereții sau poate cum te-a afectat o despărțire, cum te-a tratat cineva cu ignoranță și răutate, cum a existat o perioadă în viața ta când simțeai că iei numai decizii greșite. Stai și îți aduci aminte și parcă începi să retrăiești întâmplările de odată. Ești blocat în trecut. Încuiat în memoria zilelor frumoase sau în durerea celor negre. Problema este că, fiind blocat în trecut, nu poți să te dezvolți în prezent, dar nici pe plan de viitor. Trecutul îți devine prezent și viitor, fără să-l poți schimba, dacă este vorba de amintiri neplăcute, și nefiind capabil să-l copiezi, în cazul momentelor luminoase. Așadar, îți petreci timpul înotând în nostalgia altor vremuri, ignorând cursul actual al vieții.

Însă, oricât de mult încerci, viața trebuie să continue, iar tu să mergi mai departe. Poți să îți păstrezi amintirile, căci fac parte din tine și din parcursul tău, însă este nevoie să te concentrezi asupra persoanei care dorești să devii, nu pe cea care trăiește doar în amintiri. Privește trecutul ca pe un capitol terminat din viața ta și dă pagina către unul nou. Ține-te ocupat cu activități care te fac fericit. Încearcă experiențe noi, inedite pentru care să fii entuziasmat. Creează-ți planuri pentru viitor, astfel încât să te gândești la ce va urma, nu la ceea ce a fost. Fii sigur că tu poți să îți construiești viața ideală în cursul prezentului, în loc să trăiești în propria conștiință, de dragul trecutului.

Așadar, te-am nimerit? Dacă te regăsești în oricare dintre aceste situații, vreau doar să îți spun că nu ai motiv de panică și stres. Mulți ne aflăm acolo, nu ești singurul. Contează doar să realizezi că, în ciuda faptului că acum te simți blocat și pare că lucrurile nu pot lua o turnură bună, totul pornește de la tine. Cu puțină motivație și multă răbdare, poți trece peste orice obstacol. Până la urmă, este adevărat că timpul le rezolvă pe toate. Privește blocajul ca pe o experiență care te poate învăța ceva. Blocajul emoțional te ajută să te conectezi cu emoțiile negestionate și te învață cum să faci asta și pe viitor, iar blocajul în timp te ajută să îți schimbi viziunea asupra vieții și să începi un nou capitol. Pe mine, blocajul creativ m-a ajutat să vin cu ideea pentru acest articol, dovadă că lucruri bune răsar chiar și când se întâmplă să fii blocat.

Text: Roxana Gherase
Foto: Miruna Sommer
Grafică: Andreea Negulescu
DTP: Teodora Neagoe

Contact Us