Ele strigă, însă tot ele aud. Și măcar, dacă nu sunt auzite de nimeni, să le ascultăm noi. Să nu rămânem surzi în fața lor.
Cine era Mahsa Amini?
O fiică? O soră? Un suflet și o viață? Înainte de toate, era o femeie. O femeie ce a dat naștere unui foc, atunci când s-a stins din viață. Poate, pentru unii, 22 de ani sună ca o eternitate, însă, când se scurg, unde mai rămâne loc de visuri și speranțe? În loc să-și îndeplinească dorința de a termina facultatea și a se căsători, în loc să devină mamă, a devenit un simbol, o putere mută, reprezentativă tuturor femeilor reduse la tăcere.
Cum s-a ajuns aici?
Imaginați-vă că mergeți în vizită la unchiul vostru împreună cu familia, într-o altă localitate. Iar când ajungeți, sunteți asaltați de poliție, însă nu orice fel de poliție, ci poliția moralității. Vi se spune că sunteți îmbrăcați necorespunzător și trebuie să-i urmați la secție. Ce faceți? Aceasta este o situație, din păcate, normală pentru femeile din Iran.
(Poliția moralității este autoritatea care impune respectarea religiei și a moralității în public. Spre exemplu, prevenirea consumului de alcool, cântatul muzicii, manifestarea afecțiunii, interzicerea anumitor ,,practici occidentale”, cum ar fi Valentine’s Day sau dăruirea cadourilor de Crăciun, dar și respectarea codului vestimentar, în special de către femei.)
Mahsa Amini era o tânără de origine kurdă (prenumele ei fiind Jina), în vârstă de 22 de ani, careia i se promitea un viitor strălucit. Într-o zi (13 septembrie 2022) a mers cu trenul în Tehran, cu familia sa, în vizită la unchiul ei. În gară, polițiștii au vrut s-o conducă către secție. Fapta comisă? Se presupune că își purta hijab-ul ,,prea larg”. Jina a fost arestată, în ciuda rugăminților familiei care implorau să-i dea drumul. Fratele ei urmărește duba până la secția de poliție, iar în timp ce aștepta eliberarea surorii lui, în schimb vine o ambulanță, ambulanță ce urma să o ducă pe Jina la spital. Trei zile mai târziu, aceasta moare sub ,,circumstanțe suspicioase”. Familiei i-a fost interzis să vadă orice fel de investigații și analize.
Martorii, alte femei arestate de către poliția moralității și prezente în vehicul, în ziua respectivă, declară că Mahsa Amini ar fi fost bătută cu brutalitate în duba de poliție, în drum spre secție. Printr-o coincidență, camerele de luat vederi ce echipau autovehiculul poliției nu au funcționat în acea zi, așadar nu se poate afirma sau infirma nimic.
Însă, nedreptățile poliției moralității nu se încheie aici. Tot în semn de protest, Elnaz Rekabi a concurat la o competiție de escaladă fără hijab, în Coreea de Sud, duminică (30.10.2022) și a fost dată dispărută luni (31.10.2022). Se crede că ar fi fost în custodia poliției moralității, iar mai apoi a fost obligată să-și ceară iertare public pentru actul săvârșit. Momentan, este arestată la domiciliu.
Totodată, peste 15.000 de protestatari (acum arestați) vor fi condamnați la moarte, iar fetele tinere ar trebui abuzate sexual înainte de a fi supuse pedepsei cu moartea pentru ca acestea ,,să nu mai ajungă în rai”. De-a lungul istoriei, mai precis prin anii 1980, se pare că Iranul a mai folosit această formă de pedeapsă pentru fetele virgine aflate în închisoare, care își așteptau execuția, fapt dezvăluit ulterior de organizația Justice for Iran.
Ce a făcut, de fapt, Mahsa Amini?
În fața acestei nedreptăți, atât femeile, cât și bărbații au ales să nu mai rămână surzi, au ales să se revolte, să facă pentru alte victime ce n-au putut face pentru Jina, care a devenit ea însăși un strigăt. Protestele iau pe nepregătite și cu asalt lumea, la fel cum a fost și ea asaltată de poliție. S-ar zvoni că guvernul iranian nu s-a confruntat cu asemenea provocări încă de la revoluția din 1979. Povestea ei nu mai este mută, a ajuns la urechile italienilor, germanilor, francezilor, englezilor, americanilor care se alătură mișcării. În semn de solidaritate, femeile fac un gest răsunător și adânc semnificativ: își taie părul. Mahsa Amini nu mai este neauzită, a ajuns pe buzele doctorilor, profesorilor, elevilor, studenților din întreaga lume.
Moartea ei a zguduit o lume întreagă, a generat un cutremur ce a creat fisuri într-un sistem intangibil. A agitat ape ce păreau că nu mai pot fi mișcate. În tăcere, a dat naștere unui glas asurzitor, un glas ce nu mai poate fi acoperit. Însă Mahsa Amini, deși a fost omorâtă, nu a murit. Este și va rămâne vie în vocea femeilor asuprite ce caută schimbare, nemuritoare în rândurile pe care le scriu eu acum și cuvintele pe care le scriu alți jurnaliști în zeci de țări, în zeci de limbi diferite. Mahsa Amini, deși a fost omorâtă, va trăi o eternitate și chiar mai mult de atât.
Text: Daria-Cristiana Gheorghe
Foto: Maria Ioana Mihai
Grafică: Isabel Maria Popescu
DTP: Sara Andreea Andrei