După cum toți elevii știu, pauza reprezintă unul dintre cele mai frumoase intervale de timp dintr-o zi de școală. Pe parcursul acesteia, alături de colegii de clasă, au loc întâmplări memorabile despre care poți povesti în mod repetat fără să te plictisești. Pauza dintre orele de curs obositoare și copleșitoare este un prilej de a te recrea și pentru a-ți reîncărca mintea cu energie pozitivă. Ea este mult așteptată, astfel încât, pe parcursul orelor, adolescenții verifică în mod constant ceasul, calculând cât timp mai este până la pauză. Din păcate, lucrurile nu ar trebui să stea astfel, însă elevii au început să considere pauza ca fiind o mică recompensă pentru că au reușit să ,,supraviețuiască”orei de dinaintea ei. Activitățile pe care elevii le fac cel mai des în timpul pauzelor sunt mâncatul, socializarea cu cei din jur, mersul la baie, pregătirea materialelor pentru următoarea oră, dar și puțină mișcare și aer curat în curtea liceului. Rolul pauzei ar trebui să fie dedicat strict acestor acțiuni, însă pentru a le parcurge pe toate este nevoie de timp. Recreația în programul liceului nostru este de 5, iar ora de 45 de minute.
Principalul avantaj al unui astfel de program este timpul pe care îl petreci la liceu, ajungând cu mult mai devreme acasă: majoritatea elevilor locuiesc în zone mai îndepărtate ale Bucureștiului sau chiar în afara acestuia, și, prin urmare, drumul dus-întors le ia destul de mult timp. Totul se învârte în jurul noțiunii de timp: încercăm să ținem pasul cu el pe cât posibil, dar acesta ne-o ia înainte și nu îl putem opri. Un alt lucru important când vine vorba de pauză este dorința de a ne cunoaște mai bine colegii, întrucât la liceu nu avem parte de timpul necesar pentru a avea un dialog complet, fără întreruperi. În acest caz, bobocii ar fi cei mai revoltați, pentru că nu au apucat să realizeze legături cu toți colegii lor.
Dacă stăm să ne gândim, în teorie, pauza de 5 minute sună foarte bine, dar pusă în practică nu mai are același efect. Profesorii încă simt nevoia celor 5 minute lipsă din ora lor și câțiva dintre ei nu reușesc să se încadreze în timpul rămas, ținându-i pe elevi în clasă pentru a termina de predat. Alții, pentru a nu lua din pauza de după, vin mai devreme, înainte să se sune, iar pauza nu se mai simte deloc. E ca și cum se aude clopoțelul de ieșire, clipești o dată, și este urmat de cel de intrare. Această pauză de 5 minute, dacă vă vine să credeți, a dezvoltat pentru cei care învață în acest liceu o îndemânare și o rapiditate a mișcărilor uimitoare: aceștia reușesc să ajungă dintr-un loc în altul în doar câteva secunde, fapt care poate reprezenta și un beneficiu. Totodată, reflexele au fost îmbunătățite, adolescenții fiind pregățiți pentru orice eveniment.
Dezavantajele unei pauze de 5 minute sunt diverse, fiecare persoană având propriile motive pentru care consideră că ar trebui să revenim la un program normal. Deși unii elevi reușesc să își gestioneze timpul pentru a se duce la baie sau a-și mânca prânzul, ceilalți își irosesc recreația dedicată unor asemenea activități, cutreierând liceul fără vreun rost anume, iar apoi cerând voie la toaletă în timpul orelor de curs. Din cauza lor, profesorii nu îi mai lasă să iasă nici pe elevii care n-au putut ajunge la baie pentru că era coadă, creându-se o confuzie între cele două categorii de elevi. Dar nu ne putem plânge că ne-au luat jumătate din pauza cuvenită, pentru că și ei au renunțat la 5 minute din ora de curs. Același lucru, nu credeți? Dar dacă ar fi să calculăm, din ora de curs a fost îndepărtată doar o zecime din timpul inițial, în timp ce recreația a fost înjumătățită, iar acest lucru nu este tocmai echitabil. Cu siguranță că suntem destul de maturi încât să realizăm motivele alegerii făcute, însă nu putem să nu ne gândim cum ar fi fost dacă am fi avut un program normal.
Am realizat un sondaj în Google Forms în legătură cu opinia elevilor din liceul nostru pe acest subiect, iar răspunsurile au fost diverse, împărțindu-se, cu aproximare, în felul următor: 30% din elevi sunt mulțumiți pentru că ajung mai devreme acasă, 25% își doresc mai mult timp pentru activitățile recreative, 20% înțeleg de ce programul liceului nostru este astfel, chiar dacă nu sunt în totalitate de acord cu el, 15% cer înapoi pauza de 10 minute, iar doar 8% aprobă pauza de 5 minute. Putem, astfel, să observăm cu ușurință cât de variate sunt părerile.
În final, doresc să vă întreb și pe voi ce părere aveți în legătură cu pauza de 5 minute și dacă v-ați dori să faceți o schimbare. Presupun că nu citiți aceste rânduri în pauză, pentru că nu este timp, nu-i așa?
Text: Nițu Irina
Foto: Stăncescu Jay
Grafica: Baciu Maria
DTP: Ursu Mihaela