De ce le pasă oamenilor mai mult de obiecte decât de valori?

De curând, în data de 14 octombrie, un incident neprevăzut a avut loc în Londra la Galeria Națională de Artă, când doi activiști ai organizației „Just Stop Oil” au aruncat cu supă de roșii în faimosul tablou „Floarea Soarelui” de Vincent Van Gogh, lipindu-și, pe urmă, mâinile pe peretele pe care se afla creația. Incidentul controversat a fost discutat în multe părți ale lumii, câțiva protestatari din țări precum Germania și Italia chiar urmând exemplul celor doi și folosind metode asemanătoare pentru a-și face vocea auzită. Însă, despre ce nu s-a discutat cu adevărat în profunzime în urma acestor manifestări sunt motivele din spatele lor și scopul pentru care operele de artă au fost atacate.

„Just Stop Oil” este un grup activist din Regatul Unit care folosește rezistența civilă pentru a se asigura că guvernul se oprește din emiterea de noi licențe și aprobări pentru explorarea, dezvoltarea și producția de combustibili fosili. Cea mai mare parte a finanțării organizației provine din Fondul de Urgență Climatică și din donații de la publicul ce susține campania și deși organizația s-a lansat abia la începutul acestui an, au reușit să atragă atenția prin diferite proteste. Din februarie 2022, au invadat terenul în timpul mai multor meciuri de fotbal, au protestat pe pista de Formula 1 în timpul cursei de la Silverstone, au perturbat covorul roșu la Baftas pentru a cere celebrităților să vorbească despre cauza lor, au vandalizat mai multe opere de artă, au blocat cisterne care transportau petrol și au oprit circulația pe autostradă timp de mai multe zile. În urma tuturor acestor manifestări, mai mulți activiști au avut de suferit, fiind arestați în jur de 2000 de oameni, câțiva executând și în prezent pedepse cu închisoarea pentru tulburarea liniștii publice.

În primul rând, trebuie înțeles faptul că principalul scop pentru care s-a aruncat cu mâncare în tablourile de Van Gogh și Claude Monet nu a fost pentru a le distruge. Nu doar că tablourile sunt nevătămate, fiind protejate de straturi de sticlă, iar unele dintre ele chiar fiind înlocuite de replici, însă activiștii au fost conștienți de la bun început că nu vor deteriora cu adevărat vreo creație. Motivul pentru care au recurs la asemenea manifestări este stict legat de cauza pe care aceștia o susțin, acela de a atrage atenția asupra problemelor legate de mediu, cum ar fi cea a exploatării combustibililor fosili.

Scopul lor principal a fost să îndemne lumea să vorbească despre toate aceste probleme, care deși la prima vedere par evidente, iată că se vorbește mai mult despre o tablourile realizate acum mai bine de un secol decât de problemele în sine. Acestea nu numai că sunt reale, dar ne afectează pe toți, așa că actviștii au recurs la o astfel de măsură despre care știau că lumea avea să vorbească. Știau că prin acțiunile lor vor atrage atenția, că lumea avea să fie mai bine informată de toate aceste evenimente și că ele aveau să devină virale, așa că au sperat ca prin acest intermediu tot mai mulți aveau să devină conștienți de cauzele pentru care ei luptă și de problemele care ne înconjoară pe toți.

Însă, rezultatul pentru care activiștii s-au pus în pericol și pe care sperau să-l obțină a fost unul total opus. Dacă dăm un mic search pe Google și citim câteva articole ce s-au scris în urma evenimentelor, putem observa că niciunul nu vorbește cu adevărat despre cauzele protestului. Oamenii se simt revoltați din cauză că cei doi au încercat „să distrugă” tabloul lui Van Gogh și au decis să ignore cauza care stă la baza tuturor manifestațiilor. Astfel, imaginea de ansamblu a fost ratată, oamenii fiind mult prea preocupați să critice acțiunile activiștilor ca să oberve că prin aceste reacții au confirmat mesajul organizației, și anume că se acordă mult mai multă importanță unei bucăți de pânză, un lucru material, decât faptului că nivelul de dioxid de carbon din atmosferă crește pe zi ce trece, că sute de păduri au luat foc în ultimii ani sau că nivelul mării crește din ce în ce mai mult.

Deși toate aceste probleme ne sunt expuse zilnic în mediul online și la televizor, cumva ele ajung să fie în continuare ignorate de mulți oameni. Motivul pentru care atât de puțini aleg să se implice cu adevărat este că nu realizează de fapt cât de tare s-au înrăutățit problemele climatice în ultimii ani. Aceștia nu pot concepe că este ceva în neregulă cu planeta și preferă să se agațe de lucruri sigure, de obiecte precum lucrări de artă, și refuză să vadă partea mai puțin veselă a lucrurilor. Oamenii refuză să facă ceva în legătură cu numeroasele probleme ce îi înconjoară și care afectează întreaga populație pentru că nu îi afectează pe ei individual.

Așadar, dacă nu era deja evident, acțiunile pe care activiștii le-au făcut în octombrie au fost, din păcate, degeaba, întorcând involuntar o parte din oameni împotriva cauzei pentru care mulți sunt prea egoiști să lupte. Problemele planetei sunt probleme care ne afectează indirect pe fiecare în parte chiar dacă vrem sau nu să acceptăm acest lucru, iar dacă măcar jumătate din populația Pământului nu ar mai gândi „Sunt doar unul singur, ce contează un om în plus sau în minus?”, poate că nu ar mai exista astfel de probleme.

Text: Bușcan Silvia
Foto: Maria Vladu
Grafică: Larisa Sîrbu
DTP: Sara Andreea Andrei

Contact Us