„Muzica este totul”

Am avut ocazia să discut cu trei fete extraordinar de talentate – Andrada Precup, Ilinca Dinu și Maria Klein – eleve la Colegiul Național de Muzică „George Enescu”. Prilejul pe care l-am avut pentru acest interviu a fost cel mai recent concert pe care l-au susținut în Sala de concerte a Palatului Camerei de Comerț și Industrie București, intitulat „Jazz de la Enescu”. Au reușit să ridice audiențe întregi în picioare, cântând alături de figuri importante ale muzicii precum Puiu Pascu, Titi Herescu și Dan Creimerman. Puteți vedea spectacolul aici: https://fb.watch/dccXPrG3sh/.

1. Ce a însemnat pentru voi experiența de la concertul la care ați participat?

ANDRADA: „Pentru mine a fost cu adevărat o experiență unică, pentru că am cântat alături de muzicanți cu o vastă experiență. M-am bucurat foarte mult că am avut prilejul de a improviza și de a mă simți bine alături de niște oameni care știu ceea ce fac.”

ILINCA: „M-am simțit foarte bine, a fost o atmosferă plăcută. Am muncit foarte mult pentru acest eveniment, cu întreaga echipă. A fost o reușită și vrem să repetăm genul acesta de experiențe.”

MARIA: „A fost prima experiență în care am cântat cu acompaniament live. Am avut ocazia de a ne îmbunătăți în acest domeniu, iar evenimentul a contribuit fără doar și poate la dezvoltarea noastră.”

2. Având în vedere că studiați la un liceu de muzică și ținând cont că aveți astfel de performanțe, vă doriți să urmați o carieră în muzică? Ce visuri sau ținte vă doriți să atingeți?

ANDRADA: „Îmi doresc să urmez o carieră în domeniul muzicii și cred că asta e menirea mea, nu mă văd făcând altceva. Acest lucru se datorează și oamenilor care au crezut în mine și m-au susținut. Îmi doresc să-mi scriu propria muzică și să întâlnesc oameni cu care să fac echipă. Fără oameni nu am reuși să facem multe lucruri. Datorită lor, noi suntem aici. Fără ei nu ar fi pachetul complet.”

ILINCA: „Îmi doresc foarte tare să fac muzică pe viitor. Cânt de când eram mică și vreau foarte serios să urmez acest drum în viață. Vreau să urmez Conservatorul în străinătate și cred că voi reuși, pentru că fac totul cu dragoste și pasiune. Cred foarte mult în mine și cel mai important este că tot ce fac, fac pentru că-mi place. Îmi doresc foarte mult să ajung unde mi-am propus și sunt sigură că o să reușesc. Vreau să cunosc oameni cu care să colaborez, cu care să fiu pe aceeași lungime de undă.”

MARIA: „Îmi doresc să continui pe acest drum. Cânt de la 3-4 ani și muzica m-a ajutat foarte mult să mă dezvolt, mai ales pe plan emoțional. Toți avem un drum pe care trebuie să-l urmăm și ar trebui să-l urmăm cu inima. Pentru tot ce s-a întâmplat până acum în domeniul muzicii, trebuie să mulțumesc oamenilor din jurul meu – profesori, părinți, prieteni – care m-au îndrumat și m-au susținut. Sper că în viitor vor fi și mai multe deschideri, proiecte pentru muzicieni.”

3. Cum contribuie educația primită în liceu la performanțele voastre? Considerați că există un echilibru între muzică și celelalte materii studiate?

ANDRADA: „Avem norocul să avem profesori foarte dedicați și care știu să se adapteze la orice elev. Profesori care ne învață să căutăm mai mult să studiem. E important să avem pe cineva care să ne facă să ne dorim să ne dezvoltăm. E important ca într-o școală să existe oameni care să te stimuleze și să te educe în acest fel.”

ILINCA: „Profesoara noastră, care ne-a fost alături mereu, doamna Dana Bartzer, este un mentor desăvârșit. Toți profesorii și toate materiile, dar mai ales cele de muzică, ne ajută în formarea noastră ca artiști. Degeaba știi să cânți, dacă nu știi teorie. Un artist adevărat trebuie să știe tot ce înseamnă muzică, dar și din celelalte materii pentru cultura generală.”

MARIA: „Consider că toate materiile sunt importante, încă suntem la vârsta la care trebuie sa învățăm mult și să ne dezvoltăm pe mai multe planuri, chiar dacă unele materii nu ne plac.”

4. De unde provin rezultatele uimitoare și perseverența voastră?

ANDRADA: „Suntem foarte determinate, în general, să ne implicăm în cadrul unor evenimente. Muncim foarte mult și ne place ceea ce facem. Revin la profesorii noștri datorită cărora suntem aici – totul vine din pasiune și datorită oamenilor dedicați.”

ILINCA: „Fără dorință, perseverență și plăcerea față de muzică nu am fi putut ajunge aici. Cum a spus și Andrada, muncim foarte mult nu pentru că trebuie, ci pentru că suntem pasionate. Muzica este, de fapt, toată viața noastră. Transmitem prin muzică sentimente puternice oamenilor și vrem să participăm la cât mai multe evenimente de anvergură.”

MARIA: „Cred că pasiunea vine din plăcerea de a crea muzică, de a cânta. Îți poți exprima emoțiile mult mai profund. Dacă îți place cu adevărat ceea ce faci, cred că poți să te autodepășești, cu muncă și perseverență.”

5. Cât de mult timp liber petreceți pentru a studia? Vă simțiți copleșite de prea mult efort depus pentru muzică?

ANDRADA: „Am auzit întrebarea asta de foarte multe ori. Niciodată nu mă gândesc la cât timp îmi iau ca să studiez. Uneori studiez 2-3 ore, alteori mai puțin. Acord studiului atât cât e necesar. Niciodată nu m-am plâns.”

ILINCA: „Combin utilul cu plăcutul, iar muzica le întrunește undeva la mijloc. Dacă am studiat, am făcut o piesă, nu e ca și cum aș face un exercițiu de matematică. Muzica este activitatea pe care o fac zi de zi și e o formă de relaxare, dar bineînțeles că am timp și pe lângă pentru anumite distracții, ca oricine.”

MARIA: „Consider că muzica este un timp liber, pentru că fac asta din plăcere și este pasiunea mea. Nu mai ajung să mă gândesc că studiez, că învăț, nici nu simt cum trece timpul.”

6. Ați participat la concursuri sau emisiuni de talente? Ce povești aveți să ne relatați?

ANDRADA: „Am fost înscrisă la X Factor, în 2020, pe ascuns, de către sora mea. După ce producătorii mi-au spus că pot veni la audiții, eram sceptică, fiindcă nu credeam că sunt suficient de pregătită să intru într-un concurs în care concurentului i se cere să arate mai multe laturi, să dea tot ce poate sub o presiune destul de mare, dar iată că a ajuns să fie cea mai frumoasă experiență pe care am avut-o. Am avut prilejul să-mi arăt toate atuurile, am trăit fiecare moment la maximă intensitate, l-am avut ca mentor pe Ștefan Bănică, de la care am învățat că într-un duet nu este vorba numai despre două voci care trebuie să se potrivească contextual și armonic, ci și despre plăcerea de a cânta împreună, de a fi unii cu scena, de conexiunea dintre artiști. La X Factor am învățat că noi – toți – suntem artiști. Nu are importanță cât de cunoscuți suntem, câtă experiență avem, noi oferim emoție, facem publicul să vibreze, și, cel mai important, facem ceea ce ne place. De la Bootcamp până în finală, toate etapele au fost foarte intense. Pe parcursul fiecărei etape realizam că scepticismul meu dispăruse, acum mă bucuram din plin de fiecare moment, mă pregăteam intens pentru fiecare etapă și îmi doream să îi fac mândrii de mine pe cei fără de care nu aș fi reușit să devin ceea ce sunt astăzi- profesoara mea, Dana Bartzer, Ștefan Bănică Jr., familia mea, inclusiv pe sora mea, căreia îi datoram tot ceea ce trăiam atunci. Câștigul finalei a venit ca o surpriză neașteptată pentru mine. Când am ajuns în finală, ni s-a spus tuturor că acum misiunea juraților s-a terminat. Nu mai sunt echipe de format, dueluri și semifinale de câștigat, ci acum doar ne bucurăm. Așa a și fost. Eram fericită că ajunsesem în finală și nu conta dacă am să câștig sau nu. Mă bucuram că pot oferi un concert de trei piese alături de artiști deosebiți, de o sensibilitate rară. După această experiență, mi-am dat seama că nimic nu este întâmplător și că un simplu gând al surorii mele a făcut ca viitorul meu să evolueze într-un mod în care nici nu aș fi sperat. După acest premiu, a urmat și un contract cu casa de discuri Cat Music, cu care am lansat primul meu single, „Bumerang”, o piesă la care țin foarte mult și în a cărei poveste cred cu tărie. Sunt convinsă că indiferent de cât de departe ne-am afla de persoana iubită, iubirea revine ca un bumerang.”

Câteva din momentele de la X Factor, sezonul 9:

ILINCA: „Fac muzică de 5 ani și am participat la foarte multe concursuri naționale și internaționale și am multe amintiri și peripeții. Cea mai frumoasă experiență și cea mai impresionantă a fost când am participat în Rusia, în Crimeea, la un concursul New Wave Junior, în 2016. Am cântat în fața a zece mii de oameni. Am concurat și în Belarus, Spania, Lituania Germania și, bineînțeles, în România.”

MARIA: „Am fost la foarte multe concursuri, spectacole, festivaluri care m-au dezvoltat Acumulând aceste experiențe, știi cum decurg lucrurile și, după un timp, nu mai ai dificultăți cu emoțiile pe scenă. ”

7. Ce sfaturi aveți pentru liceeni (prieteni, colegi) sau elevi de gimnaziu în raport cu pasiunile lor?

ANDRADA: „Dacă vor să se ducă la un liceu de muzică, să o facă doar dacă simt că asta e menirea lor. Trebuie să își asume că au nevoie de timp pentru a studia. Vrem nu vrem, oricât de mare ar fi talentul, fără studiu nu se poate. Știți vorba aceea – ai 1% talent, dar îți trebuie 99% muncă.”

ILINCA: „Sfatul pe care l-aș da eu este că trebuie să facă totul din inimă. Nu contează ce zic ceilalți despre visurile lor. Nu contează domeniul, doar să meargă cu inima și cu fruntea sus. Dacă nu se susțin ei pe ei, nu o să-i susțină nimeni.”

MARIA: „Indiferent de vârstă, îți descoperi pasiuni. Trebuie să-ți urmezi visul, să ajungi să îți depășești limitele, să devii cea mai bună variantă a ta. Cu încredere, să-ți urmezi visurile, să știi că-ți place ceea ce faci și să o faci cu inima.”

„Vrem să îi mulțumim doamnei profesor Dana Bartzer pentru toată implicarea, profesionalismul și dragostea pe care ne-a arătat-o. Ne-a învățat cum să fim adevărați artiști, nu ne-a predat doar muzică. Fără un om ca dumneaei, nu am fi putut ajunge aici.”

Pe 14 iunie va avea loc un alt concert dedicat jazz-ului, la CCIB, unde alte trei eleve de la Colegiul Național de Muzică „George Enescu” – Ioana Neagu, Delia Constantin și Simona Mareș – vor umple scena acompaniate de profesioniști.

Un gând cu care am putea rămâne, pe care fetele mi l-au lăsat ca amprentă în suflet după acest interviu – „Muzica este totul, muzica este viață”.

Reporter: Alexia Mănica
Invitați: Andrada Precup, Ilinca Dinu și Maria Klein
DTP: Andreea Găgeatu

Contact Us