O rochie între două secole

Sigur te-a întâmpinat, măcar în vreun colțișor al internetului, o știre despre cel mai recent și mai important eveniment din industria modei: Met Gala 2022 – o petrecere caritabilă cu scopul strângerea de fonduri pentru Costume Institute, singurul departament al Metropolitan Museum of Art care trebuie să se autofinanțeze.

Ei bine, cum s-a terminat, cum au început polemicile bazate pe extravaganța ținutelor vedetelor. Cu cât ținuta este mai excentrică, cu atât stârnește mai multe discuții și atenția este îndreptată spre persoana respectivă. Deși vorbim despre oameni influenți din lumea actoriei, muzicii, modeling-ului și sportului, întotdeauna o apariție „wow“ le va aduce o publicitate bonus

Această extravaganță e greu de definit, pentru că percepțiile asupra ei sunt, în mare parte, subiective. Spre exemplu, și anul acesta au existat mai multe întruchipări ale „neobișnuitului“: de la apariția la bustul gol pe covorul roșu a actriței Cara Delevingne, la cea a lui Kim Kardashian care a purtat rochia celebră în care a fost îmbrăcată Marilyn Monroe atunci când a cântat controversatul “Happy Birthday Mr. President”. Este de la sine înțeles faptul că toate piesele vestimentare ale participanților au avut ceva spectaculos (sau măcar ieșit din comun) în ele, însă au fost prezențe care le-au eclipsat pe celelalte.

Fiecare ținută a simbolizat ceva, a avut o poveste sau a adus un omagiu (cum este rochia „de mireasă“ purtată de Kylie Jenner în memoria fondatorului mărcii Off White). Totuși, rochia lui Kim Kardashian a avut, poate, cel mai covârșitor impact. Acest lucru nu este datorat doar faptului că a fost una dintre rochiile din garderoba lui Marilyn Monroe, ci și momentului pe care îl reprezintă în viața cunoscutei actrițe.

Se știe ce viață (și mai ales moarte) controversată a avut Marilyn. Parcursul ei a fost tumultuos, dar a ajuns să aibă o carieră spectaculoasă și să devină simbolul senzualității. A fost, în același timp, iubită și urâtă de cei din jurul ei. În ceea ce privește relațiile amoroase, acestea nu au făcut decât să o dezamăgească și să o consume. Unele speculații chiar vizează o legătură între moartea ei și aventura pe care a avut-o cu președintele american John F. Kennedy. Ei bine, aici intervine rochia purtată de emblematica actriță în 1962 la Madison Square Garden, la cea de-a patruzeci și cincea aniversarea a președintelui. Acest obiect de îmbrăcăminte marchează începutul evident al sfârșitului divei. Chiar dacă relația celor doi se înfiripase cu mult înainte, zvonurile unei aventuri între Monroe și JFK au început abia cu câteva luni înainte de eveniment. Atât modul în care cântecul a fost interpretat, cât și ținuta purtată de actriță (o rochie decoltată, cât se poate de mulată, fără să poarte pe dedesubt lenjerie intimă) au lăsat câteva îndoieli cu privire la natura relaţiilor dintre tânără și președinte. După ce JFK a părăsit-o pe Marilyn, acesta s-a temut că, pe pe un fond șubrezit de bârfele poporului, posibilele afirmații ale actriței privind viața lor intimă i-ar periclita potențialul succes în următoarea campanie prezidențială. Astfel, „a luat naștere“ una dintre teoriile privitoare la moartea ei, care vizează implicarea, mai mult sau mai puțin directă, a lui John Kennedy.

Momentul de la Madison Square Garden a reprezentat ultima sa apariție publică importantă. Inspirată de o schiță de a lui Bob Mackie pentru designerul de costume Jean-Louis, piesa vestimentară i-a uluit pe cei 15.000 mii de oameni prezenți la evenimentul lui JFK, întărind reputația de femeie surprinzătoare a lui Marilyn. Când Monroe a dezvăluit rochia, pentru o secundă, cei prezenți în sală au avut impresia că vedeta a apărut pe scenă fără haine pe ea.

Ținuta pe care a purtat-o în seara respectivă nu este numai un obiect de îmbrăcăminte, ci și o metaforă strâns legată de viața actriței. Țesută și încrustată cu strasuri în formă de perlă şi cu aplicaţii de paiete, aceasta a făcut-o pe divă să sclipească la propriu. După o viață atât de strălucitoare în ochii oamenilor, dar atât de încercată și de grea în ochii ei, pare că acest ultim moment a reprezentat un fel de omagiu pentru tot ceea ce fusese Marilyn Monroe. Transparența rochiei, element care a șocat publicul, poate face, într-o anume măsură, referire la lipsa de intimitate de care aceasta a suferit odată ce a devenit celebră. Ținuta era atât de mulată pe corpul său, încât acest fapt pare că, involuntar, transmite un mesaj vizând tot viața artistei. Pe de-o parte, ar putea duce cu gândul la imposibilitatea desprinderii din relațiile pe care la avea cu anturajul său nociv (mafia), iar pe de altă parte, la toate trăirile sale care îi îngrădeau accesul spre existența dorită.

Ei bine, toate acestea sunt interpretări ale posibilelor simboluri pe care rochia celebră le-a căpătat după trecerea în neființă a actriței. Totuși, un lucru este sigur: ținuta are o poveste, iar Kim a fost perfect conștientă de acest lucru când a ales să o poarte pentru a reprezenta tema „Gilded Glamour“. Totuși, pentru a nu deteriora această „frântură de istorie“, Kardashian a purtat rochia originală doar pe covorul roșu, înlocuind-o apoi cu o copie fidelă a ei.

Chiar dacă, din punct de vedere al istoriei, această piesă vestimentară este neprețuită, în 2016 a fost cumpărată la prețul de 4,8 milioane de dolari de muzeul Ripley’s Believe It or Not. În continuare, își menține statutul de a fi cea mai scumpă rochie vândută vreodată la o licitație.

Poate singurul punct comun dintre Marilyn Monroe și Kim Kardashian este reprezentat de faptul că, la un moment dat, ambele au fost sub atenția (mult prea minuțioasă) a publicului. În rest, nici măcar gândul că au îmbrăcat aceeași rochie nu poate să creeze vreo legătură între cele două. Până la urmă, nu numai magnitudinea evenimentelor la care rochia a fost purtată este importantă (și mai ales diferită), ci și individualitatea celor care au îmbrăcat-o. Și acum, sincer, chiar dacă hainelor li se dă, în societate, o valoare mult mai mare decât ne-am dori, nu putem să ne desprindem, întru totul, de proverbul: „nu haina face pe om“.

Text: Maria Sîrbu
Grafică: Emma Balasa
DTP: Ioana Vlaston

Contact Us