Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale”

Una dintre cele mai complicate decizii ale vieții este alegerea facultății pe care vrei să o urmezi, respectiv a profesiei pe care o vei practica. Ne gândim și apoi ne răzgândim de multe ori în anii de liceu și foarte des ajungem să nu lucrăm în domeniul pe care l-am studiat. Totuși înainte de a ne decide e foarte important să ne documentăm cât de mult putem. Sper ca acest articol să îți răspundă la întrebări dacă te-ai gândit măcar o dată să dai la UNATC.

Se spune că facultatea de actorie este una dintre cele mai complexe facultăți din România, deoarece pentru a fi actor trebuie să știi câte ceva din toate. Aici, pe lângă teatru, ai de a face cu psihologia, literatura, sportul, muzica și multe altele. Și dacă totul merge bine, în final, toate aceste cunoștințe te vor transforma într-un om capabil să își controleze emoțiile și mai important de atât, un actor care știe cum să le transmită și celorlalți.

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (UNATC), aflată pe strada Matei Voievod , la numărul 75-77 este singura școală de stat din capitală specializată pe disciplinele specifice teatrului și filmului . „I.L.Caragiale” este singura instituție acreditată să confere titlul de Doctor în domeniul Teatrului și Filmului.

Care e structura actuală?

UNATC are  în componență, corespunzător domeniilor universitare specifice, două facultăţi: de Teatru şi de Film. De asemenea, mai are în compunere „Departamentul de studii doctorale” şi „Centrul pentru Pregătire Pedagogică şi Didactică”, ambele subordonate Rectorului,  precum și „Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative”.

În cadrul Facultății de Teatru funcționează departamentele: 

-arta actorului

-păpuși-marionete

-regie teatru

-coregrafie

-scenografie

-studii teatrale

Facultatea de Film are în componență departamentele: 

-regie, producție

-imagine de film și tv

-multimedia: sunet, montaj

-animație și interactivitate

-scenaristică, filmologie

Școala doctorală a UNATC esteorganizată pe două domenii de studiu:

-teatru și artele spectacolului

-cinematografie și media

Ce calități trebuie să aibă un potențial student la UNATC?

Aici contează foarte mult departamentul pe care vrei să-l urmezi. Deși în facultate îți vei folosi mai mult aptitudinile, e clar că în viața de zi cu zi un actor și un scenarist pun în evidență trăsături diferite ale personalității lor. Desigur, e de preferat (mai ales dacă vrei să urmezi meseria de actor) să ai o pronunție bună, să poți să memorezi repede un text sau să ai anumite caracteristici fizice. Totuși, dacă ne uităm în industrie, nu doar blonzi cu ochi albaștri și o dicție impecabilă au reușit. E adevărat că în meseria asta ai și nevoie de mult noroc, dar uneori  e suficient să muncești mult, să fii creativ și să ai un bun simț al umorului și deja debutul tău e promițător.

Cum intru la UNATC?

În primul rând, trebuie să plătești o taxă de înscriere, în jur de 300 de lei. Apoi începe „examenul”.

Fiecare departament are specificul său în ceea ce privește etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a fi student la UNATC. De exemplu, pentru departamentul actorie (primul care îți vine în minte când zici UNATC) ai de trecut prin 2 probe:

1) eseul de 3-4 pagini, pentru care îți va fi oferită întâi o bibliografie/ filmografie cu filme și piese de teatru pe care trebuie să le cunoști

2) etapa I:

 -recitarea unei poezii din repertoriul obligatoriu

  -recitarea unor poezii din repertoriul candidatului

 – prezentarea a două poezii din repertoriul candidatului

  -testarea calităților ritmice și vocale

  -lectură la prima vedere

  -probă de improvizație

etapa II:

-susținerea unui monolog (dintr-o piesă de teatru la alegerea candidatului)

-susținerea unui monolog ales din repertoriul obligatoriu

În funcție de probă, candidatului i se vor oferi repertoriile obligatorii.

Pe lângă asta, ca la mai toate facultățile, vei avea nevoie și de un dosar de admitere care să conțină: cererea de tip înscriere, diploma de bacalaureat, certificatul de naștere, adeverința medicală, adeverință din care să rezulte calitatea de student, 5 fotografii tip B.I, C.I și copie, chitanța de achitare a taxei de înscriere la concurs, atestat de recunoaștere a diplomei de bacalaureat emis de MEN, certificatul de competență lingvistică pentru limba română. Din nou, în funcție de departamentul pentru care aplici în dosar vor mai fi necesare și alte documente.

Și înainte de a trece mai departe vreau să mă asigur că nu mai există mitul „Doar cei de la uman pot da la teatru”. Desigur, e mult mai ușor să nu amesteci materiile pentru bac cu cele pentru admitere, dar asta nu înseamnă că dacă ai terminat liceul pe un profil real ai mai puține șanse de a intra la teatru, din contră! Sunt mulți actori pasionați de științe exacte. Când vei profesa nu îi va păsa nimănui dacă ai dat sau nu bacul la mate, contează doar să-ți faci treaba bine, cu responsabilitate.

Locuri la taxă și buget

Conform informațiilor publicate pe site-ul universității, taxa de studiu pentru oricare dintre specialități este de 6000 de lei pe an. În total sunt 93 de locuri la buget și 14 la taxă, excluzând locurile alocate rromilor sau a absolvenților de licee cu nevoi speciale.

Viața după UNATC

Datorită complexității sale, UNATC este una dintre facultățile care îți permite să profesezi pe mai multe planuri, după ce ți-ai terminat studiile. Desigur, cele mai cunoscute meserii sunt cele de actor de teatru sau film. Dar, după ce ai fost student la UNATC poți deveni chiar și critic de teatru, regizor, scenograf sau le poți îmbina, așa cum o fac mulți actori din România, care se reprofilează pe partea pedagogică a meseriei și devin profesori de teatru.

A fi actor este o combinație de talent, muncă non-stop, dăruire, dar și foarte multe obstacole de înfruntat. Deschiderea pare pe hârtie foarte mare, dar din păcate nu la fel de mare e și numărul de oportunități. Actoria e o meserie grea și nu mă refer la solicitarea fizică, ci mai mult la cea psihică, energetică. Ca actor mai ales, nu ai o siguranță prea mare, nu ești chiar de capul tău și tocmai din cauza acestei instabilități, mulți părinți se sperie când aud că copilul lor se gândește la teatru. Nu joci doar ceea ce îți place, iar salariile nu sunt excepționale.

Salariul unui actor care lucrează la un teatru de stat pornește de la 1.500 de lei net și poate să ajungă și la 3.000 de lei net. Mulți sunt nevoiți, pe lângă job-ul de la teatru, să mai facă și altceva, să caute filme în care să obțină un rol, să facă reclame sau să participe la diferite evenimente din care să facă rost de venituri suplimentare.

Banii n-ar trebui să fie un obstacol în calea fericirii cuiva, mai ales când vorbim de meseria pe care urmează să o practice tot restul vieții, dar e bine totuși să luăm în calcul și partea materială. De multe ori, văzând cifrele doar o pasiune nebună te poate face să duci teatrul mai departe de stadiul de hobby, cel puțin în țară.

Merită să dai o șansă UNATC?

Nu toți suntem făcuți pentru teatru și teatrul nu e făcut pentru toți. Chiar dacă ne place să credem că avem suflet de artist, stilul acesta de viață nu e chiar pentru oricine. Dacă chiar îți dorești să intri în industrie, asigură-te că ești dispus să muncești mult, mai mult împins de pasiune, decât de rezultatele materiale. Ai nevoie și de un gram de talent, noroc și dăruire și, în timp, cu multă răbdare va apărea și succesul, mult visata faimă.

Chiar dacă te-am convins să-i dai o șansă UNATC ului sau nu, te sfătuiesc ca orice ai face să faci cu pasiune și multă responsabilitate. România are nevoie de tineri mai buni care sunt gata să îmbunătățească viitorul și dacă cine știe, printre ei e și vreun actor, UNATC e prima alegere!

Acest articol aparține miniseriei „Eu unde dau la facultate? #2”.

Text: Teodora Țugui
Foto: Teodora Cîrjan
PR: Ioana Onoiu
DTP: Alexia Mănica

Contact Us