Mate-info sau nimic

Text: Alexia-Gabriela Voinea
Grafică: Mihaela Ungureanu
PR: Ana-Maria Stan
DTP: Diana Dumitrescu

Sunt sigură că și voi ați dat peste lucrul despre care voi scrie astăzi sau încă vă confruntați cu el. Majoritatea colegilor tăi vor pe real, nu-i așa? Ce reacție au avut profesorii tăi când au auzit că vrei să mergi pe uman? Eu gândesc așa: ca și importanță, mate-info=filologie=științe sociale=științe ale naturii. Ce ziceți, nu arată frumos?

Se spune că mate-info deschide multe uși și practic poți alege orice facultate sau profesie după ce ai terminat această specializare. Dacă este să dăm un exemplu, la ASE ai nevoie de matematică, dar dacă nu vii de pe real, asta nu înseamnă că nu te poți descurca. Fie că petreci mai mult timp ca să înveți, fie că apelezi la meditații, tot nu este un capăt de țară. Așa că dacă nu ai intrat la mate-info, nu dispera, se găsesc soluții. De asemenea, la Drept este mai avantajat un elev de la real, pentru că a dezvoltat o anumită logică a juristului, evident, necesară. Pe de altă parte, la Facultatea de Litere sau cea de Limbi și Literaturi Străine este posibil ca unui elev de la uman să îi fie un pic mai ușor. În toate cazurile, nu este imposibil nici pentru unii, nici pentru alții să se descurce. Dacă îți dorești cu adevărat și încerci să găsești soluții, vei reuși de oriunde. Într-un final, nimeni nu se uită de la ce profil ai venit, nici când intri la facultate, nici când te angajezi.

La uman, te obișnuiești să te exprimi liber, să faci conexiuni între istorie, geografie, română și multe alte materii. Practic să pui piesele cap la cap și să formezi un întreg, o poveste completă. Limbile străine sunt și ele folositoare în viață, nu? Păi, te axezi destul de mult pe ele la acest profil. Deci nu este tocmai o pierdere. Într-adevăr, matematica este una dintre cele mai folositoare materii și se consideră că ai nevoie de ea în orice profesie, dar nu faci puțină și la celelalte ramuri? Măcar cât să știi noțiunile de bază, adică adunări, scăderi, înmulțiri, împărțiri, dar credeți-mă că se face mai mult decât atât. Doar sunt mai puține ore de materii de real, iar la nivelul programei, se învață cam aceleași lucruri, doar că diferă foarte mult dificultatea exercițiilor (referitor la mate, fizică). Și dacă suntem serioși, până la urmă degeaba ești la uman, dacă ai un profesor de matematică, să zicem, care ține foarte mult la materia sa și vrea să fii la nivel de real. Deci, contează și tipul de profesor pe care îl ai.

La real, înveți să gândești logic, să fii rațional și cât mai organizat atât cu gândurile tale, cât și cu spațiul personal. Se bazează pe învățarea unor formule, teoreme, dar nu mecanic, ci încât să analizezi o anumită situație și să știi când să le folosești. De asemenea, nu se renunță la română, limbi străine și altele. Și aceștia învață serios româna, așa că nu sunt defavorizați nici ei în niciun fel. Nu scapă și sunt stresați și de materiile umaniste, precum logica. Deci nu fac doar matematică, informatică, fizică etc.

De la fiecare dintre aceste două deprinzi anumite calități și informații și amândouă au avantaje și dezavantaje. Așa că, vă rog, să nu mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu mate-info, nici atât cu elevii de la această specializare. Partea nasoală este că unii adulți au rămas cu o anumită gândire și nu-și lasă copiii să își exprime opinia. În momentul în care începi clasa a VIII-a, este clar, din punctul lor de vedere, că vei urma mate-info. Până la urmă de ce mai există toate aceste căi pe care le poți alege? Dacă tot ai mai multe variante, de ce să nu te gândești la fiecare în parte și să vezi care ți se potrivește cel mai bine? Fiecare profil se axează pe un domeniu, dar păstrează câte ceva și de la celălalt.

Nu vă lăsați descurajați de orice spun ceilalți, decât dacă vă dau sfaturi bune, bazate pe dovezi reale. Mă refer dacă vă spun să nu vă duceți la liceul X, specializarea Y pentru că nu este în regulă. Există examenele de diferențe (care este recomandat, de obicei, să fie date în clasa a 10-a, pentru că intră mai puțină materie și îți va fi un pic mai ușor să te obișnuiești cu noua programă), dacă nu sunteți mulțumiți de profil, fie că vreți să vă mutați de la uman la real sau invers. Dacă cineva vă face să vă simțiți inconfortabil legat de ce ați ales, nu îl băgați în seamă, nu el merge la liceu în locul vostru. Voi dați acele teste, voi sunteți ascultați, vouă vă sunt puse note și voi vă stresați legat de ce aveți de făcut pentru mâine pentru școală, nu ei.

Contact Us