Invenții care s-au născut din dezastre

V-ați gândit vreodată care sunt lucrurile care nu vor mai fi niciodată la fel după terminarea pandemiei? Dacă se va mai simți vreodată normal să pleci de acasă fără mască sau să mergi pe coridoarele liceului fără să te împiedici de benzile care le secționează? Este încă devreme să ne dăm seama care sunt lucrurile care nu vor mai reveni niciodată „la normal”, dar cert este că orice moment negru (războaie, dezastre naturale sau orice eveniment care a avut puternice efecte negative) a lăsat în urmă și lucruri pozitive, fie că vorbim despre lecțiile pe care le-am învățat la nivel de societate sau de obiectele care au fost inventate pentru a ajuta omenirea să treacă mai ușor prin acele momente grele.

În situații de criză este aproape imposibil să distingi soluțiile temporare de cele care are chiar vor aduce o schimbare pe termen lung, dar putem privi înapoi la câteva momente istorice în care aceste invenții au revoluționat și s-au transformat în obiecte pe care le folosim până în ziua de azi.

Bicicleta

Tradus mot à mot din germană, Laufmaschine înseamnă „mașină de mers” și constă într-un obiect de lemn cu roți de metal, foarte similar unei biciclete, dar fără pedale. Pentru a o folosi, trebuie practic să alergi în timp ce stai pe șa, concept similar bicicletelor fără pedale pentru copii. Ce a dus la inventarea acesteia? În urma erupției violente și neașteptate a vulcanului Tambora din Indonezia, un nor de cenușă a blocat razele soarelui, cauzând scăderi drastice de temperatură pe întreg globul și lăsând anul 1816 în istorie sub numele de „Anul fără vară”. Erupția a fost auzită până la 2000 km depărtare, iar pe lângă fenomenele naturale neobișnuite produse, a dus împreună cu Războaiele Napoleoniene la productivitate redusă în agricultură și la reducerea hranei, urmări care au cauzat moartea a zeci de mii de cai. Astfel, a fost necesară inventarea unui obiect care să ajute la transport în vremurile în care caii nu mai erau accesibili, iar inventatorul german Karl von Drais a venit cu această soluție care s-a transformat în bicicleta pe care o folosim azi după ce i s-au adăugat pedale în 1860.

Minigolful

Altă invenție apărută în urma unor evenimente tragice este minigolful, care a devenit incredibil de popular în timpul Marii Crize Economice din anii 1930, când golful clasic a devenit prea scump, multe business-uri au falimentat și multe spații s-au eliberat. Iar această lume proaspăt doborâtă economic a reprezentat momentul perfect pentru antreprenori, care și-au făcut de cap odată cu scăderea valorii imobiliare și au început să facă oriunde și din orice, terenuri de minigolf. Erau folosite orice resurse pentru a face totul cât mai puțin costisitor pentru cei care organizau: terenurile și obstacolele se construiau din orice și erau, în general, poziționate în zone bine iluminate, precum și în apropierea panourilor publicitare, pentru a le permite să funcționeze fără costuri suplimentare, iar atunci când nu se găseau spații, se desfășurau pe acoperișurile clădirilor, în curțile interioare ale blocurilor sau în spațiile publice din aer liber. Minigolful a ajuns, astfel, să fie numit „The Madness of the 1930s”.

Conservele

Pe lângă evoluția considerabilă de care medicina a beneficiat în vreme de război, o invenție importantă de care toți ne bucurăm până azi este reprezentată de conservă și, bineînțeles, de desfăcătorul de conserve care a apărut ceva mai târziu. Totul a început în 1795, când Napoleon a decis să ofere o recompensă persoanei care avea să găsească o metodă eficientă pentru a opri mâncarea soldaților de pe front din a se strica așa de repede. Soluția câștigătorului consta în sigilarea unor borcane, iar acesta a continuat experimentele timp de zeci de ani pentru a-și perfecționa invenția. Conservele au reprezentat pasul următor: obiectul a rămas aproape neschimbat timp de două secole, dar tehnologiile de deschidere ale conservelor au evoluat considerabil: până prin anul 1850, când deschizătorul de conserve a fost inventat, acestea se desfăceau doar cu ajutorul unui ciocan.

Multe dintre obiectele pe care acum le folosim aproape zilnic au fost, de fapt, inventate în momente negre, când era nevoie de idei inovatoare și soluții rapide mai mult ca oricând și când nimeni nu și-ar fi imaginat că micile lor invenții se vor transforma în câteva dintre cele mai utilizate obiecte de om în secolul 21.

Text: Teodora Cîrjan

Grafică: Rebeca Doagaru

DTP: Daria Motoc

PR: Tea Vlad

Contact Us