În ce club mergem și noi în seara asta?

E vineri seară. Vrei să mergi în club. Dacă ai experiență știi probabil deja ce vrei și ce-ți place, dar pentru un „începător”, poate să fie foarte complicat. E incredibil de greu să alegi un club, mai ales că e ca și cum răsare unul nou de nicăieri aproape săptămânal. Chiar și după multe căutări și întrebat prin stânga și drepata prietenii, cineva poate să îți spună că X e cel mai bun club din București și altcineva să spună că e absolut groaznic. În mod evident, fiecare are o părere subiectivă și știu (din experiență) cum este să vrei să mergi în club la începutul exeprienței tale de petrecăreț urban dar să te bage în ceață toată cantitatea de informație. Pentru că știu (sper?) că nu sunt singura care a pățit asta, am decis să fac un foarte mic ghid cât de poate de obiectiv al cluburilor din București despre care se vorbește acum destul de mult în rândul populației „culte” în materie de așa ceva.

1. Control

E aproape imposibil să nu fi auzit până acum de Control Club. E la vreo 5 minute de stația de metrou Universitate, lângă Cercul Militar. Intrarea costă 30 de lei, dar depinde dacă sunt evenimente speciale (de obicei sunt anunțate pe pagina lor de Instagram) și înainte să intrați se verifică buletinele. Dacă mergeți într-o vineri seară de la ora 21, aveți șanse să prindeți loc la garderobă. Există două săli, ambele cu bar propriu, una mai mică, exact la intrarea prin grădină și încă una mai mare, în dreapta. Muzica este tehno, ceea ce mulți ar numi probabil „muzică de boabă”, deci aici depinde mult de ce căutați la un club. La capitolul băuturi, destul de previzibil: cocktailurile sunt în jur de 30 de lei, berea 15 lei, un shot e în medie 15 lei și o apă plată (dacă vă interesează) 10 lei. Colectivul este foarte divers, găsești persoane între 18 și 40 de ani, poate chiar mai mult, dar poți să îți găsești foarte repede oameni cu care să vorbești înainte să nu mai poată nimeni să lege două cuvinte.

2. Apollo

Dacă ești din Lazăr, sigur ai auzit de Apollo. Dacă faci parte din comunitatea LGBT, sigur ai auzit de Apollo. Dacă nu te încadrezi în niciuna din categoriile astea, sigur ai auzit de Apollo. Este fix lângă Parcul Cișmigiu, iar intrarea se face prin același spațiu cu Cafeneaua Beans & Dots. Intrarea costă în jur de 30 de lei (depinde de zi și eveniment), dar în ultimul timp se observă faptul că știu multe persoane de Apollo, pentru că, după 8 seara, poți să stai chiar și mai mult de o oră la coadă ca apoi să ți se spună că nu mai ai loc să intri. La garderobă nu e aproape niciodată liber, decât dacă ajungi în club foarte devreme, deci țineți cont de asta. Clubul propriu zis e sub Beans&Dots, la subsol, iar spațiul este mare, nu simți că te sufoci nici dacă e mai multă lume. De obicei se organizează evenimente tematice anunțate pe Facebook, dar în general muzica este foarte variată, „dansabilă”, de la Lady Gaga la muzică veche românească și până la melodii populare pe TikTok. Cocktailurile sunt tot în jur de 30 de lei și berea și shot-urile în jur de 15 lei. Oamenii mi-au fost descriși ca fiind „mega cool” (și nu doar pentru că vine în Apollo cel puțin jumătate de Lazăr), iar media de vârstă e de vreo 25 de ani.

3. Interbelic

Interbelic e lângă Linea/Closer to the moon, lângă intrarea în Centrul Vechi de pe Calea Victoriei. În alte zile trebuie să ai peste 21 de ani ca să poți să intri, dar vinerea e destul dacă ai 18 ani. Intrarea este 30 de lei, e loc la garderobă chiar dacă ajungi mai târziu și la coadă nu stai mai mult de 10 minute, decât excepțional. Ca să ajungi în clubul propriu zis, după ce ai platit intrarea trebuie să urci pe o scară, iar apoi o să vezi clasicul bar unde e semnul „interbelic” din lumini portocalii pe care l-ai văzut pe toate story-urile de pe Instagram. Muzica este și aici foarte variată, dar în principal sunt melodii mai vechi, lansate în jur de 2010. O apă e aproximativ 10 lei, un cocktail în jur de 20-30 de lei și un shot 15 lei (mereu lumea îmi spune prețul exact la shot-uri și mai puțin exact la cocktailuri deci…). Oamenii care vin în Interbelic sunt în general tineri de liceu și facultate, dar mai vin și persoane de 30-40 de ani.

4. El comandante

De El Comandante am auzit recent vorbindu-se foarte mult, așa că nu am putut să nu îl menționez. Intrarea este 25 de lei și primești un shot gratis. Și aici, dacă nu ai norocul să ajungi devreme poți să stai la coadă și o oră, dar cumva loc la garderobă mai e chiar și la ora 22. Spațiul este împărțit pe mai multe zone, o camera mai mare unde e dj-ul, o zonă mai mică cu barul și câteva zone cu mese. La capitolul muzică pot să vă spun doar ce mi s-a zis și mie: „n-aș putea să-ți descriu nici dacă aș vrea dar pot să-ți garantez că o să se pună <Moldovenii s-au născut>”. Eu n-am nicio idee ce înseamnă asta dar sper că pe voi vă ajută. Atât shot-urile cât și berea sunt 15 lei, iar oamenii sunt foarte diverși, deci să vă așteptați să vedeți și oameni de peste 40 de ani.

5. Funky

Funky face parte din categoria cluburilor la care nu trebuie să plătești intrarea, dar asta pentru că se intră doar dacă ai rezervat o masă înainte. Este lângă o margine a Parcului Herăstrău (știu că parcul se numește altfel acum dar va rămâne mereu așa în sufletul meu), iar la coadă nu se stă. Cum intrarea se face doar pe baza faptului că ai sau nu ai masă, nici garderobă nu există. Nu este nici mare nici mic, dar spațiul se aglomerează mai târziu, când încep mai mulți oameni să vină. Muzica este și aici foarte variată: nouă, veche, românească, străină, tot ce vreți. O apă costă între 10-15 lei, iar prețurile sunt în general mai mari decât în cluburile despre care v-am povestit anterior, dar na… asta primiți dacă vreți club în zona Herăstrău. Din punct de vedere al colectivului, vârstele se echilibrează, iar adolescenți sunt în aproape același număr ca persoanele de 20-30 de ani.

Alte mențiuni onorabile despre care nu știu să vă dau detalii dar din auzite oamenii le apreciază ar fi Loft și Nuba (dacă vă simțiți în bani), Beluga, Vintage, Wave (unde pentru o taxă de intrare de 50 de lei aveți șanse să îi vedeți pe Marko Glass, Petre Ștefan, Tussin și mulți alții despre care am auzit că ar frecventa clubul), Princess și probabil foarte multe altele pentru că e plin Bucureștiul, dar îmi pare sincer rău, va trebui să vă las să vă chinuiți singuri să hotărâți care club e perfect pentru ideea de o vineri seara ideală.

Text: Laura Ionașcu
Grafică: Ioana-Alexandra Onofreiciuc
Foto: Maya Petcu
DTP: Patricia Balaban

Contact Us