Text: Alexia Voinea
Foto: Bianca Tănase
PR: Ana-Maria Stan
DTP: Diana Dumitrescu
Facultatea de Litere din cadrul Universității din București își desfășoară activitatea în vechiul Palat al Universității, pe Strada Edgar Quinet nr. 5 și este destul de cunoscută, deși nu toată lumea știe cu ce se ocupă de fapt. Așa că am strâns cât mai multe informații care sper să te ajute. Scopul meu nu este să te conving să alegi această facultate, ci să ți-o prezint așa cum este, ca mai apoi să te gândești dacă este potrivită pentru tine. Fie că ești clasa a 11-a, a 12-a, de abia ai început liceul și ai în minte întrebarea „eu unde dau la facultate?” sau pur și simplu l-ai accesat din curiozitate, ești bine venit să citești articolul.
Ca să vii la această facultate trebuie să îți placă foarte mult să citești, la modul serios. E posibil să ai și patru cărți de citit pe săptămână și nu prea funcționează cu rezumate de pe net. Profesorii își dau seama că există această posibilitate și te pot întreba detalii (ce culoare avea perdeaua din camera personajului X?) pe care nu le-ai ști, cu siguranță, decât dacă ai fi citit respectiva carte. În plus, trebuie să le interpretezi și să le comentezi. De asemenea, trebuie să fii dedicat și să îți placă ceea ce faci, pentru că informația este multă și altfel nu te-ai putea ține de învățat. Și, până la urmă, de ce să mergi fără chef la facultate?
Trebuie să îți spun de la bun început că, în București, Facultatea de Litere este separat de Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Știu, este un pic ciudat, chiar au și intrările aproape una de alta în cadrul Universității.
Cele două au cursuri diferite, dar profesorii sunt comuni, în sensul că un student la Litere poate avea un curs cu un profesor de la Limbi Străine. Durata studiilor de licență este de 3 ani, iar facultatea are șapte specializări (ramuri):
● Limba și literatura română – o limbă și literatură străină (LLR), la această ramură vin cei mai mulți studenți. Materii orientative: Latină (anul I, semestrul 2) , Limba română: Lexicologie și semantică / Morfologie / Sintaxă / Pragmatică / Stilistică / Istoria limbii / Istoria limbii literare, Teoria literaturii (anul I), Etnologie și folclor (anul II) etc.
● Literatură universală și comparată – o limbă și literatură străină, materii: Literatura universală (împărțită pe perioade – Antichitate, Evul Mediu, Perioada clasicismului, a barocului etc.), Stilistică (anul I), Specii lirice/epice etc.
● Etnologie, materii: Mitologie generală (anul I), Etnologie europeană (anul II), Studii despre migrație (anul III), Etnologia familiei/urbană (anul III) etc.
● Studii europene, materii: Istoria Europei (anul I), Cultura europeană (anul II), Ideologii politice contemporane (anul II), Economia mondială (anul III), Cultura mass-media (anul III) etc.
● Comunicare și relații publice (CRP), materii: Istoria mentalităților (anul I), Comunicare interculturală (anul II), Relatii publice (anul III), Agentii de relații publice (anul III), Structuri de text publicitar (anul III) etc.
● Științe ale informării și comunicării, materii: Istoria scrisului, a cărții și a bibliotecilor (anul I), Practică de specialitate în Centre de Documentare (anul II), Marile teme ale literaturii române (anul III) etc.
● Asistență managerială și administrativă, materii: Noțiuni de drept public (anul I), Elemente de statistică (anul I), Tehnici și metode de arhivare a documentelor (anul II), Teoria și practica editării (anul II), Management și marketing (anul III) etc.(
(Materiile sunt luate de pe site-ul facultății, din planurile de învățământ pentru promoțiile 2020-2023 și 2021-2024. Nu este garantat că aceleași cursuri și seminarii vor exista și pentru promoția 2022-2025, dar pot fi orientative pentru voi.)
La primele două ramuri, există două secțiuni – A și B. Secțiunea A este româna, iar B este limba străină pe care vrei să o studiezi (engleză, franceză, rusă, germană, spaniolă, portugheză, italiană, latină). Însă, trebuie să știi dinainte limba pe care ai ales-o și nimeni nu te ia de la zero, ba chiar ți se cere să fii la un nivel avansat.
Deși se crede că după această facultate poți deveni doar profesor, ea te pregătește și pentru alte profesii. În plus, fără să urmezi modulul psiho-pedagogic din cadrul Universității, nu poți profesa. Modulul are 2 niveluri, Inițial și Aprofundare:
● Primul este dedicat studenților din cadrul studiilor de licență. Taxa este de 500 lei pentru primii doi ani, și 600 lei pentru ultimul (monospecializare) sau de 600 lei pentru fiecare an (pentru dublă specializare, adică pentru elevii de la Limbi Străine și Litere, care au două specializări – A și B). Procesul de admitere constă într-o scrisoare de intenție, de minimum o pagină, în care trebuie să îți justifici dorința de a deveni un cadru didactic și să spui ce calități ai. În urma acestui modul, poți profesa în instituțiile de învățământ preuniversitar obligatoriu.
● Nivelul de aprofundare este pentru studenții de la master (care durează doi ani). Taxa este de 800 lei/an și îți permite să ocupi un post didactic și în învățământul universitar. Cerințele sunt să fi terminat primul nivel și ai nevoie, din nou, de o scrisoare de intenție cu același subiect.
Nicio facultate nu îți garantează un loc de muncă, ci te pregătește într-un anumit domeniu. Pentru a te angaja, trebuie să te bazezi pe calitățile pe care le-ai deprins și de toate informațiile pe care le-ai absorbit în timpul studiilor, bineînțeles că ai nevoie și de diplomă. Poți alege job-uri, precum:
● În domeniul educației
● Editor, redactor în cadrul unor edituri
● Jurnalist (specializarea Studii europene te poate ajuta)
● Consilier de imagine
● Specialist în PR, Advertising
● Consultant și specialist în marketing
● Organizator de evenimente
● Trainer
● Traducător
● Critic de artă, film, teatru
● Istoric
● Bibliotecar
● Documentarist, muzeograf
Înainte de pandemie, se intra pe baza unui examen scris la română, pe care îl susțineau doar cei care optau pentru Comunicare și relații publice, iar la restul era pe bază de dosar. De când a început pandemia, inclusiv anul acesta, se intră pe bază de dosar la oricare dintre cele șapte specializări.
> Legat de profil, majoritatea studenților vin de la uman. Acest lucru nu împiedică niciun elev de la real să intre aici. La Limba și literatura română – o limbă și literatură străină și Literatură universală și comparată – o limbă și literatură străină, unde profesorii au pretenții puțin mai mari și se axează mai mult pe română și limba străină, este posibil să fie mai greu.
Poți ajunge la facultate sau în zonă cu:
● autobuz: 122, 137, 178, 226, 336, 381, 385, 783
● tren: R 10716
● metrou: M2
● troleibuz: 61
Unul dintre cele mai cunoscute evenimente din cadrul facultății este Zilele Porților Deschise de la Litere, când, în trecut, erau invitați scriitori și aveau loc interviuri cu profesori.
Am aflat că cel mai frecventat loc din pauzele dintre cursuri este curtea din spatele facultății, care este amenajată cu bănci. De asemenea, nu știu cât noroc ai avea să prinzi loc liber la LUCA, care este în apropiere, pentru că acolo vin studenți de la toate facultățile din cadrul Universității. Așa că acum știi de ce locuri să te ferești sau, din contră, unde să mergi, în funcție de ce tip de elev ești.
Sper că te-am ajutat măcar un pic și că am adus în această pagină ceva folositor. Dacă te-am făcut să tai o facultate de pe listă sau să o adaugi, mă declar fericită. Mult succes și îți doresc să ai cât mai multe nopți dormite!
Acest articol aparține miniseriei „Eu unde dau la facultate? #2”.