Dezordinea creativă

Nu mai suporți bâțâitul piciorului colegului de bancă în timpul orei? Poți lucra eficient doar cu muzica la maxim în căști sau doar după ce ai șters fiecare fir de praf de pe birou? Ei bine, este complet normal, iar studiile arată că anumite tipuri de atmosferă sunt mai dorite în diverse situații.

Dacă te plictisesc și te lasă reci toate videoclipurile despre cum să-ți organizezi creioanele și foile și nu acorzi importanță acestor detalii, nu este un lucru rău. Un mediu dezordonat te ajută să gândești neconform și să-ți folosești mintea pentru a veni cu idei noi, neconvenționale. Deși este îndoielnic că dacă faci mizeria intenționat, va produce un efect, altul decât frustrare, măcar acum ai o explicație pentru ravaseala din fața ta. Totuși, faptul că un mediu în neordine favorizează gândirea neconvențională, nu este o scuză pe care să le o spui părinților când îți aduc aminte să nu-ți speli cănile și să nu le mai lași pe birou.

Ce urmează să spun este ceva clar ce auzi mereu în jur: un mediu de lucru curat te ajută să fii mai productiv. Un birou organizat îți ușurează munca pe care o duci pentru a rămâne concentrat. Mai exact, obiectele mici și irelevante ne acaparează cu ușurință atenția. Un spațiu de lucru curat elimină distragerile și, prin urmare, te ajută să te concentrezi mai bine asupra sarcinilor. De altfel, dacă îți menții biroul ordonat economisești timp: decât să stai de fiecare dată să cauți unde ai lăsat cartea de biologie sau caietul de matematică, ar fi mai simplu să-ți creezi un sistem clar de aranjare a materialelor de studiu. În orice caz, încearcă să nu-ți petreci jumatate din timpul pentru învățat făcând curățenie.

Mulți dintre noi apelează la muzică pentru a-și duce la bun sfârșit (ba chiar acest articol a fost scris cu căștile în urechi) și, deși poate părea paradoxal pentru unii adulți: „Cum adică să asculți muzică în timp ce lucrezi? Nu te poți concentra!”, chiar ajută. Este deja bine cunoscut că muzica reduce stresul și anxietatea, iar, pe lângă acestea, o muzică de fundal poate îmbunătăți concentrarea asupra unei sarcini, sporind motivația și îmbunătățind starea de spirit. În anumite cazuri, muzica ajută la învățarea mai rapidă a informațiilor prin crearea unei dispoziții pozitive care stimulează indirect formarea memoriei. Din păcate există și anumite dezavantaje când vine vorba de muzică în timpul studiului: există posibilitatea ca versurile melodiilor să te distragă de la ceea ce ai de făcut, mai ales dacă este vorba de citit sau scris texte.

În cazul în care și tu asculți muzică în timp ce lucrezi și îți plac și ieșirile cu prietenii, dar din anumite motive este responsabil să stai acasă, am descoperit un site care te-ar putea ajuta: http://imissmybar.com/. Aici te așteaptă playlisturi specifice teraselor și îți poți seta diverse efecte sonore pe fundal: sunete de ploaie, discuții difuze, zgomotul făcut de un barman lucrând.

Text: Ștefan Marin
Grafică: Maria Dumitrescu
Foto:Natalia Caracaș
DTP: Daria Chiriac

Contact Us