Mai e la modă să fii credincios?

Noi, adolescenții, trăim o perioadă furtunoasă, dar esențială în viața noastră, mulți încercând să ne regăsim pe noi înșine. Cu o generație atât de cufundată în rețelele de socializare, adolescenții caută adesea răspunsuri instantanee și validare constantă. Dacă avem nevoie de un răspuns, putem doar să-l căutăm pe Google. În religie, în general, nu primim răspunsuri imediat și Dumnezeu nu ne vorbește mereu imediat. Credința și implicit religia necesită răbdare și încredere, iar multor tineri le este greu să înțeleagă asta. Bineînțeles, există și excepții. Chiar dacă credința în rândul adolescenților în ansamblu a scăzut, cei care sunt religioși își păstrează de cele mai multe ori identitatea religioasă.

Când auzi cuvântul „credință”, la ce te gândești? Indiferent dacă îți dai seama sau nu, credința este o parte esențială a vieții, nu doar religia. De exemplu, de fiecare dată când te așezi pe un scaun, ai încredere că scaunul te va ține. Ai încredere că scaunul nu se va prăbuși sub tine. Aceasta este credința – să fii sigur de ceea ce speri – să fii sigur de ceea ce nu vezi sau nu experimentezi încă.

Biblia definește credința ca pe „o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite” (Evrei 11:1). Credința nu ar trebui să fie doar o noțiune pe care să o accesăm doar când ne e greu, ci ceva care să ne inunde întreaga ființă. Credința este cea care ne ajută să trăim, care ne luminează drumul în vremuri de întuneric, care ne dă putere în vremuri de slăbiciune. Fără credință, nu suntem nimic.

Pentru că trăim într-o lume păcătoasă, ne vom confrunta cu dificultăți. Trebuie să luptăm pentru a ne menține credința în timpul furtunilor vieții care vor încerca să ne deraieze. De fapt, pe măsură ce ne păstrăm sau întărim credința în Dumnezeu, ne va susține prin cele mai grele încercări, fiind asemenea unui scut.

Nu putem dovedi existența lui Dumnezeu, dar există multe motive pentru care credința în Dumnezeu este rezonabilă, nu doar minunată. Primul este că nimic din ce a descoperit știința nu explică concret existența universului. Cu toate acestea, universul are o frumusețe și o ordine care sugerează că în spatele tuturor se află o minte rațională. Așa cum existența unui computer demonstrează că există cineva care l-a inventat, tot așa lumea în toată frumoasa ei complexitate indică existența unui Creator, Dumnezeu. Un al doilea motiv este că în inima omului există capacitatea de a iubi și dorința de a fi iubit. Creștinii susțin acest lucru și spun că există o putere a iubirii în lume, pe care mulți oameni o numesc Dumnezeu. Un alt motiv este că în fiecare parte a lumii de astăzi și de-a lungul istoriei, bărbații și femeile au crezut și s-au închinat întotdeauna lui Dumnezeu.

Unii oameni au spus că în fiecare persoană există un spațiu în formă de Dumnezeu pe care numai Dumnezeu îl poate umple. Existența acelei dorințe de a te ruga, de a crede și de a vorbi cu Dumnezeu este un argument puternic pentru existența lui Dumnezeu. Există multe alte motive pe care merită să le descoperi. Te-ai întrebat vreodată dacă Dumnezeu este real pentru tine?

Text: Alexia Mănica
Foto: Noemi Hăisu
Grafică: Briana Bercu
PR: Carmen Tudoran
DTP: Andreea Găgeatu

Contact Us