Text: Alexia-Gabriela Voinea
Foto: Alexia Chiriță
Grafică: Mihaela Ungureanu
DTP: Diana Dumitrescu
Farmecul anilor de liceu depinde foarte mult de personalitatea fiecărui licean și trebuie să fim sinceri că ai nevoie și de puțin noroc. Frumusețea acestei perioade are o legătură cu felul tău de a fi (dacă înveți mult, nu iei școala în serios sau vrei să te schimbi) și dacă nimerești într-un colectiv pe placul tău sau nu. Când termini clasa a 8-a auzi destule opinii despre următorii ani de școală și începi să îți pui întrebări (și sunt destule). Oare este ca în filme? Este mai rău decât în generală? Profesorii sunt mai exigenți? Oare pot să chiulesc? Oare am cu cine să chiulesc? Sunt destule întrebări ale căror răspunsuri le găsești de abia în septembrie, dar parcă nu vrei să înceapă școala așa de repede, nu?
Cine nu își dorește să aibă mulți prieteni? Majoritatea bobocilor se așteaptă ca din primele zile să facă parte dintr-un grup care să reziste până în ultimul an de liceu. Nu este imposibil să se întâmple și este firesc să îți dorești acest lucru. Partea mai nesuferită se leagă de dificultatea situației, nu este totul chiar așa de ușor. Durează puțin până faci cunoștință cu toți colegii și să legi prietenii.
Nu este un capăt de țară dacă deocamdată nu ai un cerc de amici, știu că te uiți la alții și te descurajează puțin (sau mai mult) faptul că îi vezi pe ceilalți formându-și grupuri. Fiecare are ritmul lui de a se integra într-un colectiv și nu este nimic în neregulă dacă ești mai introvertit sau pur și simplu nu găsești oameni cu care să te înțelegi.
Un alt lucru pe care îl auzi este : „Să vezi ce greu va fi la liceu, toți profesorii vor fi foarte duri, nu va mai fi la fel de lejer ca în generală.”. Nu tocmai, depinde. De exemplu, contează la ce specializare ești, pentru că în funcție de materiile specifice lor sunt și ei. Sau poți avea numai profesori înțelegători, dacă ai noroc. Sau se poate să se schimbe, unul mai indulgent să devină dur peste doi ani. Niciodată nu știi ce se poate întâmpla. În cele din urmă, este ca în generală.
În această etapă a educației tale este greu, dar nu imposibil, să ai 10 pe linie. Nu este greșit să începi anul cu dorința de a avea cele mai mari note, dar trebuie să îți spun că îți va consuma o mare parte din energie. Mă refer la faptul că nu trebuie să te afecteze foarte mult dacă iei o notă mai mică. Dacă vrei să îți mărești media, învață mai mult pentru următoarea dată, dar nu dispera. În momentul în care înțelegi (cu adevărat) că nu trebuie să excelezi în toate domeniile, îți vei elibera sufletul de o povară și îți va aduce mai multă bucurie timpul petrecut la școală.
Pe de altă parte, sunt destui cei care pornesc cu gândirea că vor avea o situație școlară extraordinar de bună, dar când văd că se strâng temele, proiectele, ascultările, testele, renunță la minunatele intenții de la începutul anului. Uneori este greu să ții pasul cu fiecare activitate, iar tentația de a lăsa totul baltă se află mereu într-un colțișor al minții.
Este benefic să experimentezi și să vezi la ce ești bun, care sunt hobby-urile tale, care sunt materiile care îți plac, la care te pricepi și care te vor ajuta mai târziu, ce activități te înveselesc sau te fac să uiți de griji. Cred că o să auzi de la mulți oameni faptul că în acest timp te descoperi pe tine însuți.
Liceul reprezintă una dintre cele mai importante perioade din viața fiecăruia, în care descoperi cât de rea poate fi lumea, dar și cât de blândă poate fi o persoană pe care de abia ai cunoscut-o, în care ești lovit de nenumărate probleme, prietenii eșuate, surprize neplăcute, dar în care afli și cum te descurci sub presiune sau când ești stresat. Acesta este farmecul lui, iar când îl lași în urmă pe axa timpului îți poți aminti de toate cu dor și tristețe sau cu fericire că ai scăpat de un timp atât de dureros, dar tot a pus câteva cărămizi la clădirea unui viitor adult. Din păcate, timpul zboară destul de repede, iar, dacă ne gândim un pic mai bine, durata acestuia este de doar câțiva ani, un interval atât de scurt pentru o etapă atât de semnificativă.