Se știe deja despre noi că suntem un popor cu greutate. O arată mai toate statisticile din ultimii ani. Poate că nu i-am depășit încă pe americani, dar rămânem printre țările care atârnă cel mai greu la cântar. La prima vedere, am crede că totul se datorează mâncărurilor tradiționale gustoase, de la care nici măcar localnicii nu se pot abține. În realitate, problema e mult mai bine înrădăcinată în sistem decât pare. Și de această dată, la fel cum se întâmplă cu majoritatea lucrurilor care nu funcționează în țară, totul începe cu lipsa de educație din școli. De câte ori ai încercat să slăbești urmând o dietă găsită pe net sau recomandată pe fugă de o colegă? De câte ori văzând că nu dă rezultate te-ai simțit vinovat și ai încercat să nu mănânci nimic pentru o zi ca să te pedepsești? Ei bine, în România absența lecțiilor despre nutriție i-a făcut pe mulți să creadă că dietele sunt soluția problemelor lor cu greutatea, dar adevărul e că ele sunt, de fapt, problema.
O dietă de slăbire trebuie să fie un stil de viață pe termen lung și nimeni, nici măcar tinerii sau oamenii sănătoși, nu pot iniția cure de slăbire de capul lor, ci numai după ce au consultat un medic specialist. Dacă dăm un search pe Google vom da peste sute de articole care prezintă diete, dintre care unele poate chiar sunt scrise de persoane competente, cu studii în acest domeniu. Dar pentru majoritatea, acesta nu este un criteriu. De cele mai multe ori alegem o dietă pentru că ne-a fost recomandată de cineva sau, și mai bine, am văzut ca o urmează și vreo persoană celebră, pe care o admirăm. Vedetele arată întotdeauna bine și au și mulți bani pe deasupra, e clar deci că produsele alea pe care le promovează fac minuni. Dar cine a verificat vreodată dacă toate aceste celebrități chiar le folosesc? Dietele bazate pe un singur produs minune sunt de fapt capcane pentru public, care pot avea efecte fatale.
Și după ce ne-am chinuit atâta să arătăm că nu știu care prezentatoare de la televizor, însă în oglindă tot nu vedem un corp de fotomodel, credem că la noi este problema. Ne simțim vinovați și alegem să ne pedepsim folosindu-ne de cea mai periculoasă metodă: înfometarea. Înfometarea nu poate fi aplicată oricui și oricând, în niciun caz pacienților cu boli cronice sau copiilor. Dacă organismul nu este obișnuit cu astfel de perioade de înfometare, atunci pot exista urmări negative. De regulă, nu rezistăm mai mult de una-două săptămâni, apoi apare o tulburare de comportament alimentar din cauza căreia vei putea ajunge, în timp, să mănânci mai mult decât înainte și să suferi de ceea ce se numește binge eating: consumarea unor cantități mari de mâncare într-o perioadă scurtă de timp. Și, în final, se manifestă autodisprețul: „De ce nu a funcționat ca acolo pe Internet? Uite, o săptămână dacă mai trăgeam de mine și aveam acum talie de viespe!”.
Dietele nocive sunt cele care promit magie imediată, rezultate sigure și rapide. Întotdeauna este un risc când abordezi diete drastice, care nu sunt personalizate. Uneori ești dispus să faci orice și nu-ți dai seama că poți să pierzi controlul. Ținând o dietă, te privezi atât de confort fizic, cât și psihic. Când nu mănânci cât îi trebuie corpului, acesta va pofti mereu, pentru că tu-l forțezi să intre în deficit, ceea ce lui nu-i place deloc. Avem nevoie de mâncare drept combustibil pentru a supraviețui. Dacă ținem diete restrictive, pierdem masiv masă musculară, pe care se știe că nu o recâștigăm așa ușor. Și nu vrem să pierdem masă musculară pentru că mușchii și metabolismul sunt în strânsă legătură: când pierdem masă musculară, metabolismul nostru încetinește. Un metabolism lent înseamnă, de cele mai multe ori, câștig ponderal și dificultatea de a menține o greutate sănătoasă pe termen lung. Metabolismul va scădea după fiecare nouă dietă încercată, ceea ce va însemna că va fi din ce în ce mai dificil de slăbit în viitor. Dietele care promit pierderea kilogramelor și atât, sunt cele care te vor ajuta ca, într-un an, maxim cinci, să pui la loc numărul de kilograme pierdute. Așa spun statisticile, din păcate.
În plus, dietele fură din frumusețea mâncatului. Noi, oamenii, mâncăm și de plăcere, nu doar pentru a ne menține funcțiile vitale. Masa este, de multe ori, un pretext social. Reunește familia, prietenii sau chiar colegii de muncă. De aceea, atunci când îți vine ideea de a ține o dietă, întreabă-te dacă ai putea menține pentru toată viața modul în care mănânci în acel moment.
Dragi căutători de diete, adevărul este unul singur: nu există niciun truc, nu există scurtături când vine vorba de slăbit și de menținerea unei greutăți optime pe termen lung. Există însă disciplină, planificare continuă și mâncat cu grijă și cu plăcere, ca să se bucure și corpul de ceea ce primește. Nu e niciun păcat să ne placă mâncarea și nu pentru că ne place ajungem să ne îngrășăm. Ci pentru că ne mâncăm emoțiile, pentru că nu ne vindecăm traumele, pentru că acceptăm să trăim cu probleme din care aparent nu avem scăpare, pentru că nu vrem să să simțim durere așa că ne anesteziem toate trăirile negative prin intermediul mâncării.
Săritul meselor ori înfometarea nu sunt calea. În locul acestora, caută să înțelegi de ce mănânci, ce spune corpul tău atunci când consumi un aliment sau altul, de ce cantități are nevoie, când se simte sătul și când se simte înfometat. După ce tânjește, de fapt, organismul tău? Discută toate aceste probleme cu medicul de familie, apoi cu un medic nutriționist care te va ghida pe drumul cel mai sănătos.
E important să-ți identifici scopul, să slăbești doar dacă este necesar. Întreabă-te ce speri sa rezolve dieta și pierderea în greutate în viața ta. Apoi întreabă-te dacă nu cumva există o altă cale prin care poți atinge acest obiectiv, una care să nu aibă toate efectele negative despre care vorbeam mai sus. Învață să-ți respecți corpul, iar el îți va oferi tot ceea ce ai nevoie!
Text:Teodora Țugui
Foto: Sommer Miruna
Grafică: Maria Dumitrescu
DTP: Alexia Mănica