Fiind elevii unuia dintre cele mai prestigioase licee din București, cu toții ne dăm interesul (mai mult sau mai puțin) pentru învățarea lecțiilor. Majoritatea dintre noi nu se bazează doar pe materialele predate la clasă, căutând și un alt mijloc de a-și procura sau verifica cunoștințele. Poate unii apelează la profesori personali, însă având în vedere era tehnologic avansată în care trăim, cei mai mulți apelează la internet. Și la urma urmei de ce să nu o facă? Deschizi browser-ul, scrii întrebarea și în câteva milisecunde primești răspunsurile necesare.
Este important, totuși, să realizăm că nu toate informațiile de pe internet sunt corecte, iar din moment ce toți suntem prea ocupați ca să mai alocăm timp verificării site-urilor sau videoclipurilor găsite, am decis să fac o mică listă de resurse pentru a vă ajuta să învățați mai ușor. Menționez de la bun început că majoritatea sunt în limba engleză.
Istoria este o materie care, deși poate fi interpretată ca fiind deductivă, poate reprezenta dificultăți de înțelegere pentru majoritatea dintre noi. Una dintre cele mai ușoare moduri de a învăța materia e efectiv să te uiți la documentare bazate pe obiectul tău de studiu. De exemplu, pe Netlix există un serial-documentar despre figuri importante din cadrul Imperiului Roman („Roman Empire” – materie de clasa a IX-a) și încă unul despre evenimentele din al Doilea Război Mondial („Greatest Events Of WWII” – materie de clasa a X-a).
O altă metodă de a învăța istorie vizual este Youtube. Am descoperit canalul „Oversimplified” atunci când revizuiam lecția despre Revoluția Franceză și mi s-a părut (și încă mi se pare) cea mai genială chestie. Acesta prezintă evenimente istorice importante cu mult umor și sarcasm (ceea ce cu siguranță ajută la simplificarea lecției), iar grafica clipurilor ajută la memorare. Pe scurt, în loc să înveți 5 pagini de caiet, te uiți la o comedie ironică de un sfert de oră și gata.
Rămânând în sfera YouTube, un canal bun pentru pasionații de latină (sau pur și simplu pentru cei care dau teza la materia aceasta) este „latintutorial”. Deși videoclipurile postate nu dețin umor, sunt ușor de urmărit și simplifică gramatica limbii.
Vorbind de limbi, în loc să stai tot timpul să cauți pe Google Translate ce înseamnă un cuvânt din franceză sau germană, mai ales că adesea traducerile procurate sunt greșite (și când vine vorba de substantive nici măcar nu-ți oferă articolul), vă recomand un dicționar virtual ce vine sub numele de Leo. Traducerile sunt mult mai concise și de calitate, având atât varianta Engleză – Franceză cât și Engleză – Germană.
Este oarecum dificil să dau resurse calitative de învățare pentru literatura română deoarece analiza literară pe care o găsim de obicei pe internet este una slabă care cu siguranță nu o să ne ajute în vreun fel. Totuși, un site ce poate fi folosit ca reper de referință este „autorii.com”.
Când vine vorba de chimie și biologie, trebuie să admit că nu sunt incredibil de informată, având în vedere că sunt pe uman, însă, pentru a revizui sau înțelege mai bine aceste două materii, apelez la canalul de YouTube „Khan Academy”. Videoclipurile rar depășesc durata de un sfert de oră, iar modul de explicare a noțiunilor este unul ușor de înțeles și bine informat.
În ultimul rând, atunci când ne referim la geografie, un mod bun de a repeta lecția și de a-ți testa cunoștințele sunt hărțile prezentate pe site-ul seterra.com, unde ai acces la pozițiile tuturor țărilor de pe glob, denumirea capitalelor acestora, clasificarea reliefului în funcție de zonă și multe alte astfel informații.
Text: Irina Echim
Grafică: Alexia Chiriță
DTP: Daria Motoc