Nu, nu voi spune că lectura este hobby-ul superior și că dacă nu citești îți pierzi timpul. Există sute de activități pe care poți să le practici pentru a te relaxa și pentru a te simți bine care par mai atractive decât holbatul la o bucată de lemn mânjită cu cerneală și halucinând. Da, e „plictisitor” câteodată, dar nu ar strica să-i dai măcar o șansă, nu? Sunt sigură că poți găsi puțin timp în programul tău încărcat pentru a încerca ceva nou.
Până la urmă, tuturor ne plac poveștile. Strămoșii noștri istoriseau în jurul focului de tabără, iar noi vizionăm seriale pe Netflix. Pare diferit, dar rezultatul e același. Ambele reprezintă un mod de a învăța mai multe despre lumea înconjurătoare și chiar și despre noi înșine. Dar articolul este despre lectură. Te-ai gândit vreodată de ce mai exact poveștile spuse de cărți nu sunt la fel de atractive ca cele spuse de filme? Până la urmă, multe filme îndrăgite sunt, de fapt, adaptate după un roman.
Popularitatea filmelor se poate datora naturii lor intrinsece. Este clar faptul că informația din mediul vizual este absorbită mai rapid. Prin urmare, filmele reprezintă un mod mai practic de a informa o audiență vastă. Pe lângă asta, imaginile concrete ale filmului sunt mult mai ușor de reținut decât cele imaginate necesare pentru lectură. O imagine valorează cât o mie de cuvinte.
Păi și atunci, mai e relevantă lectura?
Pe lângă această preferință pentru filme, însuși modul în care citim s-a schimbat. Cu cât petrecem mai mult timp pe rețele de socializare, citind paragrafe de cel mult 50 de cuvinte care nu au legătură unul cu altul, cu atât exersăm o aptitudine (folositoare în anumite situații), adică aceea de a ne putea transfera atenția de la un lucru la altul într-un timp foarte scurt. Însă, aceasta se întâmplă în detrimentul unei alte abilități cruciale: concentrarea pe perioade lungi de timp asupra unei activități, o abilitate care – nu vei ghici niciodată – este necesară lecturii productive (și învățatului). Deci, un motiv pentru care ar fi bine să apuci o carte în mână este că vei lua note mai mari. Îți îmbogățești vocabularul, îți antrenezi creierul, te concentrezi mai usor etc.
Dar știm cu toții că viața e mai mult decât școală. Adică, de ce ți-ai aloca prețiosul tău timp liber pentru a citi mai mult decât este absolut necesar ca să treci clasa?
Adevărul e că, dacă lectura ar fi mai populară, am trăi într-o lume puțin mai bună. Și nu, nu voi spune că dacă am citi cu toții 10 cărți pe zi, toate problemele lumii s-ar rezolva. Însă, este dovedit faptul că lectura dezvoltă o latură importantă a noastră: empatia. Diferența dintre majoritatea filmelor și majoritatea cărților este absența monologului interior al personajelor de pe ecran. Ficțiunea scrisă are capacitatea de a ne transporta în mintea altei persoane. Astfel, ne expune la circumstanțe de viață care sunt foarte diferite de ale noastre. Abilitatea de a ne conecta în mod empatic cu ceilalți – de a simți cu ei, de a avea grijă de bunăstarea lor și de a acționa compasional – este esențială pentru viața noastră, ajutându-ne să ne înțelegem, să lucrăm mai eficient și să prosperăm ca societate.
Poate nu ai avut experiențe plăcute cu lectura până acum. Ai fost obligat de școală să citești câteva dintre cele mai „fascinante” romane care, surprinzător, nu ți-au plăcut prea mult. Însă, există milioane de cărți în lumea asta. Dacă te pasionează ceva, îți garantez că undeva se află o carte scrisă de o persoană care și-a dedicat viața pasiunii tale. Pentru fiecare film cu o poveste complexă, există sute de romane la fel de bune. Doar imaginează-ți câtă libertate creativă are un scriitor față de un regizor constrâns de buget, de actori, de timp și de legile fizicii.
Și încă ceva, înainte să pleci: poți să citești orice carte vrei. Nu trebuie să suferi încercând să termini „Război și Pace”. Lectura poate fi și una dintre miile de opțiuni pe care le ai pentru a te relaxa la sfârșitul unei zile stresante. Așa că, ai o alegere de făcut. Tu citești?
Text: Grosaru Eva
Foto: Ilinca Gabura
Grafică: Emma Bălașa
DTP: Patricia Balaban