Text: Eliza Niculescu
Grafician: Theodor Ștefan Dobrin
DTP: Diana Dumitrescu
„Influencerii sunt noile celebrități, dar oamenii nu sunt încă pregătiți să admită asta.” Încă de la începuturile faimei lor, influencerii (fie ei pe Instagram, Twitter sau TikTok) au avut parte de vieți controversate, o mare parte a publicului larg, în special adulții, fiind total împotriva existenței lor. Cu timpul, a ieșit la iveală și un adevăr inconfortabil despre aceste micro-celebrități: mare majoritate sunt pur și simplu netalentate.
Acum vreo 15-20 de ani în urmă, conceptul era unul de neauzit: cum este posibil să fii incredibil de faimos fără să ai niciun talent? Și totuși, se pare că există câteva lucruri care cântăresc mai mult în ochii publicului decât talentul și unicitatea. Nu contează că o persoană nu este prea muncitoare sau pricepută la ceva: dacă poți să-ți umpli o oră-două holbându-te la ea pe un ecran, este îndeajuns.
Ar fi ușor să spunem că totul se întâmplă din vina TikTok-ului. Aplicația, care funcționează exclusiv pe bază de videoclipuri, a schimbat peste noapte standardele unei întregi societăți când vine vorba de divertismentul online. Durata atenției noastre a scăzut, iar blogurile scrise au început să scadă și ele în popularitate. Totuși, ar fi incorect să aruncăm vina exclusiv pe această aplicație doar din cauză că a devenit un trend. La urma urmelor, „Keeping Up With the Kardashians” există încă din 2007, iar numeroasele emisiuni românești precum „Mireasă pentru fiul meu” nu se lasă nici ele mai prejos în categoria divertismentului de proastă calitate.
Știm cu toții că, datorită aplicațiilor de social media (în special Instagram și TikTok), a devenit mai ușor ca niciodată să îți câștigi faima pe nimic. Cu puțin noroc, ceva talent la editat un videoclip de 30 de secunde și o față cel puțin convențional atractivă, cam oricine poate ajunge „viral” și câștiga câteva mii de urmăritori peste noapte. Lipsa oricărui talent sau calitate deosebită este compensată prin frumusețe. Și da, până și știința afirmă asta.
Efectul de halo se manifestă atunci când, din cauza atractivității unei persoane, oamenii din jurul ei își creează încă de la început o opinie foarte bună despre ea, neluând în calcul decât aspectul fizic. Creierul nostru percepe frumusețea ca fiind un atribut al unei persoane cu intenții bune și pline de calități, creându-se astfel o oarecare preferință pentru acea persoană, chiar dacă, din punct de vedere rațional, nu suntem siguri de ce fel de om este. Frumusețea ne amăgește în permanență, fiind trăsătura care ne alterează mereu întreaga părere despre o persoană.
Bineînțeles, este foarte posibil ca, după ce realizăm că singura trăsătură interesantă a influencerilor noștri favoriți este frumusețea, să nu mai avem o părere așa de bună despre ei. Și totuși, în ciuda miilor de oameni care luptă împotriva prioritizării atractivității, se pare că influencerii tot nu au de suferit. Dacă o bună parte din lume îi consideră inutili, cum reușesc să fie în continuare faimoși? Există o listă întreagă de factori care contribuie la acest fapt, dar unul dintre cele mai prevalente în ziua de azi este fenomenul de „hate watching” sau, în varianta lui scrisă, „hate commenting”.
Definiția este una simplă: oameni care nu sunt fani ai unei personalități publice se uită la videoclipurile sau postările sale doar ca să își bată joc de ele sau să le critice. Deși la prima vedere nu pare ceva extraordinar de constructiv, aplicațiilor de social media nu le pasă: dacă tu te-ai uitat la un videoclip și nu ți-a plăcut deloc, tot ca vizualizare se pune. Dacă lași un comentariu negativ, tot ai interacționat cu postarea respectivă, fapt ce o va ajuta să apară mai des pe paginile altor utilizatori. Astfel, deși influencerii sunt batjocoriți în permanență, reușesc să supraviețuiască tocmai datorită oamenilor care îi critică. Un bun exemplu al acestui fenomen este primul film al lui Addison Rae pe Netflix, „He’s All That”. Deși Addison (influencer pe TikTok la origini) nu este considerată o actriță prea bună, filmul ei a ajuns cel mai vizualizat de pe Netflix în săptămâna lansării lui tocmai din cauza oamenilor care, dorind să râdă de lipsa ei de talent, s-au uitat la el. Acum, Rae a semnat un contract oficial cu Netflix, căci, deși nu este neapărat o persoană talentată, aduce companiei vizualizări și, bineînțeles, profit din plin.
În ciuda acestui fenomen, nu se poate spune că influencerii supraviețuiesc exclusiv pe publicitate negativă (există totuși câteva cazuri, cum ar fi cel al Tanei Mongeau sau al Trishei Paytas). Fanii există și vor exista întotdeauna. De obicei, aceștia sunt persoane tinere care pur și simplu vor să găsească celebrități care se aseamănă cu ele. Talentele extraordinare ale oamenilor faimoși, deși impresionante, ne dau uneori senzația că noi, publicul de rând, suntem inferiori, incapabili să ajungem la același nivel ca idolii noștri. Cu influencerii, însă, treaba stă cu totul altfel: mulți dintre ei sunt extrem de tineri, fapt ce ne face să ne regăsim în postările lor și să realizăm că, la urma urmelor, sunt și ei oameni aproape la fel ca noi. Diferența stă în doar câteva mii de dolari pe lună, dar asta nu se observă întotdeauna pe micul ecran.
Dorința publicului de a se simți aproape de celebritățile lor favorite a ajutat mult la răspândirea influencerilor al căror conținut se bazează pur și simplu pe viața lor de zi cu zi, care nu este neapărat una extraordinară. Pentru mulți, influencerii nu sunt niște genii mărețe și de temut, ci mai degrabă se aseamănă cu persoanele alea „cool” și populare din liceul tău pe care le admiri pentru că… ai vrea să fii și tu ca ei. Și-au căpătat faima tocmai datorită fanilor care, din dorința de a se regăsi în stilul de viață al celebrităților, au fost atrași de acești oameni nu neapărat speciali și i-au transformat în influenceri.
Un lucru rămâne cert: oricât am critica și comenta la adresa acestor proaspete celebrități, faima lor, deși apărută peste noapte, nu va dispărea așa ușor. Și poate că nici nu este neapărat nevoie. La urma urmelor, după ore în șir de teme, școală online și meditații, clar nu te mai ține creierul să te uiți la documentare și să citești articole științifice, ci mai degrabă să te uiți la oameni care dansează pe TikTok. Faptul că influencerii există nu este, de fapt, problema propriu-zisă. Important este să învățam să îi deosebim de oameni care, la finalul zilei, au adevărate talente și aduc, într-un fel sau altul, o schimbare în lume, oricât de mică.