Se poate supraviețui într-o relație la distanță?

Text: Laura Ionașcu
Grafică: Ioana-Alexandra Onofreiciuc
Foto: Maya Petcu
DTP: Irina Dumitrescu

Când ești fericit într-o relație, gândul că timpul petrecut aproape unul de celălalt are „o dată de expirare” poate să te afecteze destul de mult. Totuși, distanța nu înseamnă neapărat sfârșitul unei relații, poate chiar să o întărească, oricât de mult ar spune lumea că nu va funcționa. Realist vorbind însă, necesită mult efort și nu o să vă spun că e ușor, dar dacă puteți să vă vedeți împreună pe termen lung și considerați că relația merită acel efort, articolul acesta poate să vă ajute; măcar să știți la ce să vă așteptați!

Dacă tu și partenerul tău, în prima parte a relației voastre, puteați să vă vedeți chiar și zilnic și să ieșiți în oraș oricând voiați, momentul când unul din voi (sau chiar amândoi) decide că va face facultatea în altă țară este destul de înfricoșător, mai ales că modul în care vedeați viitorul relației voastre s-a schimbat radical. Distanța poate să creeze insecurități pe care nu credeai că o să le ai vreodată, legate de tine, de partenerul tău și chiar de relație în sine. Se complică modul în care puteți să vă vedeți fizic și să nu mai vorbesc despre găsirea unui echilibru între învățatul la o facultate dintr-un oraș străin unde nu cunoști pe nimeni și menținerea unei relații la distanță. Dacă aceste „încurajări” v-au speriat și mai mult, nu renunțați încă la idee! Există o soluție pentru fiecare dintre aceste probleme și, dacă până acum relația la distanță părea un chin, până la finalul acestui articol sper că veți privi situația cu măcar puțin mai multă speranță.

Să o luăm deci cu începutul. Facultatea este o experiență nouă pentru toată lumea, iar dacă pleci pentru studii în altă țară, apar și mai multe provocări. La început, când există o distanță fizică, poate apărea tendința să vreți să vorbiți constant, de frică să nu uitați unul de altul. În acest caz, există riscul să neglijați celelalte aspecte care fac viața la facultate interesantă. Oferiți-vă reciproc puțin timp. Astfel, amândoi aveți ocazia să vă consolidați noul capitol din viața voastră, să vă obișnuiți cu noul mediu și să socializați. Așa, evitați și situația inconfortabilă în care nu aveți despre ce să vorbiți. Câteva mesaje scurte în timpul zilei până când aveți ocazia să discutați mai mult despre cum a fost ziua voastră pot face diferența.

Un lucru care nu poate fi ignorat este modul în care comunicați. În condițiile în care nu puteți să vă vedeți fizic așa cum o făceați la un moment dat, e important să găsiți o metodă care să vă distragă măcar puțin de la cât de dor vă este unul de celălalt. Am aflat de la persoane care au trăit experiența unei relații la distanță că, atunci când vorbești foarte mult prin mesaje fără să vă și vedeți, uneori nu ai cum să-ți dai seama la ce se referă partenerul tău. Nu îți dai seama ce vrea să spună de fapt, fără să îi vezi expresiile faciale, astfel că pot deriva multe certuri din situația asta. O alternativă foarte bună sunt apelurile video. Puteți chiar să vorbiți pe FaceTime în timp ce fiecare vă vedeți de treburile voastre! Chiar dacă tu gătești și partenerul tău își face temele, asta poate să vă ajute să vă simțiți mai aproape unul de celălalt.

Oricât de mult ar putea să facă diferența apelurile video, nimic nu se compară cu momentul în care vă vedeți față în față, fără un ecran între voi. Având în vedere că sunteți studenți și cel mai probabil revederea voastră va implica și costurile unei călătorii cu avionul, asta poate să vă descurajeze. Totuși, pentru ca relația să funcționeze, este important să stabiliți de la început când puteți să vă vedeți, ca să știți, în toate momentele când vă este greu, că pentru asta depuneți efort. Faceți cu rândul: o dată zbori tu în altă țară, următoarea dată zboară partenerul tău la tine, sau chiar vă vedeți la jumătatea distanței! Este important totuși să stabiliți toate aceste detalii de la început, ca să treceți mai ușor peste perioada de așteptare, în loc să trăiți în incertitudine și asta să vă descurajeze.

Ca în cazul relațiilor care nu implică o distanță de sute de kilometri între parteneri, comunicarea este foarte importantă. Sună clișeic și poate aveți tendința că știți teoria, dar, în practică, nu este așa ușor cum pare. Amândoi trăiți o experiență nouă, nu știți de la început „cu ce se mănâncă” relațiile la distanță, așa că nu aveți de unde să știți cum ați vrea ca tu sau partenerul să gestionați distanța dintre voi. Poate ai realizat că pentru tine nu e suficient dacă vorbiți pe FaceTime de două ori pe săptămână, sau, din contră, nu știi cum să îi spui partenerului că te simți sufocat dacă aveți zilnic un apel video. Dar la fel cum nu puteți să vă citiți gândurile dacă stați la un metru unul de celălalt, vă garantez că nu puteți să vă citiți gândurile nici la o distanță de un continent. Fără reproșuri sau comentarii pasiv agresive (care probabil nu v-ar ajuta pe niciunul din voi), vorbiți despre ce vă deranjează sau ce ați vrea să faceți diferit. Relațiile la distanță implică multe elemente pe care nu aveți cum să le schimbați, dar dacă nu modificați nici lucrurile care pot fi modificate și care vă fac să vă simțiți inconfortabil, relația nu are cum să funcționeze.

Chiar dacă l-am lăsat ultimul, mai există un aspect extrem de important care apare probabil de fiecare dată în relațiile la distanță. Încrederea în partener. Dacă îți spune că iese cu cineva, sau că face ceva, nu ai altă variantă decât să îl crezi pe cuvânt (și nu, nu poți să îl urmărești prin satelit). Poate înainte nu te considerai o persoană geloasă, dar distanța face uneori ca până și lucrurile minore să ducă la formarea dubiilor legate de relație. Secretul este să fiți sinceri unul cu altul. Dacă mergi la o petrecere si postezi peste tot poze cu tine beat lângă noii tăi prieteni, o situație „inocentă” poate face ca partenerul tău să își creeze scenarii foarte diferite de adevăr, mai ales dacă nu știa ce planuri aveai pentru seara respectivă. Este normal ca unele lucruri să le ții pentru tine, dar asta se referă la lucruri de genul „de câte ori pe zi ai fost la toaletă”, nu lucruri care ar putea să îți afecteze relația și fericirea partenerului.

Este normal să te simți uneori copleșit, nu a spus nimeni că o să fie ușor. Nu ezita să îi spui partenerului că îl iubești sau că ți-e dor de el, dar și dacă treci printr-o perioadă grea și ai nevoie de susținere. Puteți să fiți alături unul pentru celălalt chiar și la distanță, chiar dacă acest gen de relație este un exercițiu de încredere, loialitate și rezistență. Relațiile la distanță pot funcționa; poate reușiți să treceți prin facultate și apoi să vă mutați împreună și să trăiți fericiți până la adânci bătrâneți. Sau poate realizați după câteva luni că nu este ceea ce vă doriți și, oricât de mult efort ați depune, nu este ceva ce vă face fericiți. Indiferent dacă va funcționa sau nu, nu aveți de unde să știți decât dacă încercați, dar, oricare ar fi situația, nu este imposibil să supraviețuiești unei relații la distanță. Dacă simțiți că merită, încercați, depuneți efort și vedeți ce iese!

Contact Us