Text: Teodora Cîrjan
Grafică: Rebeca Doagaru
DTP: Daria Motoc
Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au încercat să găsească un sens vieții și ca niște ființe curioase și creative ce sunt, au început să caute tot felul de explicații și soluții pentru problemele cu care se confruntau: Tensiunile în familie? De la plantele cu frunze ascuțite din casă! S-a ajuns, astfel, la tot felul de obiceiuri, tradiții și superstiții, pe care oamenii le-au conceput special pentru a-și crește gradul de confort din viața de zi cu zi. Iar în goana continuă după bani, noroc și dragoste, s-au creat aceste reguli nescrise care, deși sună ca scoase dintr-un basm, sunt crezute de mulți și până în ziua de azi.
Ei bine, am strâns aici cele mai bizare obiceiuri – superstiții în care românii se încred, sperând că cei care vor da peste ele le vor prețui și păstra ca pe ochii din cap. Iar în caz ca te-ai îndoit vreodată de amploarea fenomenului, există chiar și o pagină de Wikipedia dedicată în totalitate ideilor trăznite românești care, transmise din generație în generație, din vecin în vecin, și-au găsit drum până în secolul 21.
Ritualuri de trecere
Cele mai cunoscute sunt, se pare, obiceiurile numite „ritualuri de trecere” pe care românii, în special cei de la țară, le practică atunci când este vorba de trecerea de la o stare biologică sau socială la alta. Pe scurt, lucruri pe care omul simplu le face în jurul nașterii, nunții sau morții cuiva, pentru a se asigura că respectivul are parte de o trecere lină în noua etapă.
Unul dintre obiceiurile din jurul nașterii este legat de prima baie a nou-născutului. În aceasta se pun diverse elemente pentru a-l ajuta cu tot felul de detalii pe care societatea (nu foarte) modernă le consideră importante. Spre exemplu, se pune lapte dulce în baia copilului pentru ca pielea acestuia să fie albă ca laptele, mărar ca să fie la fel de plăcut ca mărarul în bucătărie, semințe de cânepă ca să crească repede, sau bani pentru o viață în care să nu le ducă lipsa.
La nuntă se practică obiceiuri precum ruperea unei turte deasupra capului miresei de către nașă, urmând ca bucățile să fie mâncate de invitați pentru a le aduce noroc sau aruncatul cu orez spre miri la ieșirea din biserică pentru a le asigura acestora o viață îmbelșugată. Tot legat de nuntă, mireasa este încurajată să își calce viitorul soț pe picior la intrarea în biserică pentru a-l putea ține sub control în viitor sau să nu mănânce direct din oală pentru a se asigura că nu urmează să plouă în ziua cea mare.
Când moare cineva, se recomandă aruncarea unei găini peste groapă, având ca scop alungarea duhurilor rele. Se practică și pusul unei căni cu apă sub sicriu, cană care odată spartă scapă lumea de ghinion, sau chiar acoperirea oglinzii pentru ca sufletul celui decedat să nu rămână blocat în aceasta.
Tradiții și superstiții. Sfaturi băbești.
Conform mai multor surse, se pare că toate problemele din viața noastră sunt, în esență, legate de cele mai mici și neînsemnate detalii: pentru o viață liniștită în cuplu, se recomandă vopsitul pereților din dormitor în nuanțe de verde sau albastru deschis, iar pentru așternuturi se preferă sunt rozul sau verdele. Soluții așa simple pentru probleme așa de complexe! Cică nu ar fi bine să lăsăm lucruri pe holul locuinței pentru că pot duce la tensiuni în familie și nici să nu păstrăm colțurile încăperilor ocupate cu obiecte, căci acolo se strânge norocul. Un alt element care poate fi crucial în relațiile familiale este un acvariu cu pești sau „o fântână de cristale”, care țin departe forțele răului, iar pentru a nu accentua starea negativă, nu trebuie să ținem în casă plante artificiale sau flori uscate.
Iar dacă starea de bine și relațiile sănătoase nu sunt suficiente, există multe modalități prin care să rezolvi sau să previi și alte probleme la care omul din societatea modernă nu găsește soluții. Se spune că dacă mănânci pâinea uitată în cuptor, uită oamenii de tine sau că trebuie să bei vin după ce mănânci supă ca să nu fii împuns de bou. În unele locuri se consideră că dacă mănânci pâine din locul de unde au ros șoarecii, nu vei avea niciodată probleme cu dinții, că dacă mănânci în timp ce înveți, îți mănânci și cunoștințele sau că dacă te uiți în oglindă în timp ce mănânci, îți mănânci și norocul. La fel e și când vine vorba de cusut: dacă alegi să coși ceva când ești încă îmbrăcat cu obiectul respectiv, trebuie să ai în vedere că îți poți coase și mințile și dacă alegi, totuși, să o faci, trebuie să ții o ață în gură.
Că veni vorba de oglindă, este recomandat să nu te uiți seara în oglindă, ca să nu vezi stafii și nici să nu îți lași copilul să se uite în oglindă înainte de a împlini un an, căci există posibilitatea să se deoache singur sau să rămână mut. Când este un copil în casă, trebuie să pui pâine cu sare la fereastră ca să apună soarele pe ea și copilul să doarmă, astfel, bine, iar în cazul în care acesta stă picior peste picior, mama urmează să rămână iar însărcinată! Tot copiilor nu trebuie nici să le tai unghiile înainte de a împlini un an, ca să nu ajungă hoți și se recomandă ca mama să le rupă cu dinții. Dar doar până împlinește un an! Și că tot am ajuns la unghii, nu e bine să ți le tai lunea, marțea sau miercurea ca să nu te vorbească lumea de rău sau să ajungi uituc și se pare că și vinerea sau duminica trebuie evitate, ca să nu te pricopsești cu dureri de cap. Deci, prin eliminare, doar joi și sâmbătă sunt zile de tăiat unghiile.
Dacă și tu ești printre cei care se tem de strigoi, iată cum să identifici unul: cine doarme strâns ghem și cu mâinile între picioare este strigoi, iar dacă se nasc șapte copii de același sex la rând într-o familie, al șaptelea va fi strigoi. Și dacă ești de părere că informațiile nu sunt suficiente, te poți consulta cu un om născut sâmbăta, căci ei au capacitatea de a recunoaște strigoii. Ca să te ferești de ei, trebuie să îi faci cruce la gură celor care cască, căci, pe acolo încearcă duhurile rele să se strecoare în corpul omului. Ar fi bine și să verși puțin din apa sau vinul din care bei, din același motiv: strigoii. Semn rău e și când cască cineva mult: atunci înseamnă că a fost deochiat și pentru a te feri de astfel de incidente poți să porți un săculeț cu cărbune la gât.
Se pare că românii se specializează și în „ale părului”: fetelor care vor păr lung li se recomandă să se spele pe cap cu apă infuzată cu cânepă din ogor și să nu își pună vreodată pe cap pălărie de bărbat. Despre oamenii cu părul creț se crede că sunt mincinoși, iar despre cei cu părul drept că sunt rai. Nu știu ce tip de păr au oamenii buni și corecți, dar știu că dacă o femeie însărcinată mănâncă direct din oală, va da naștere unui copil fără păr.
Niște credințe foarte răspândite la noi sunt legate de piciorul cu care calci primul în diferite situații: fie că pleci de acasă, te dai jos din pat sau te încalți, nu e bine să o faci, cum zice și vorba, cu piciorul stâng. Iar altele nu la fel de cunoscute spun că dacă îți vine să strănuți și nu poți, e semn că vei fi purtat de nas și că dacă te uiți pe gaura cheii în casa altcuiva, vei face ulcior la ochi. Încă un lucru de ținut minte: dacă alegi să calci un obiect de îmbrăcăminte când încă se află pe tine, trebuie să ții un deget în gură.
Acestea fiind spuse, recomand cu încredere să încercați aceste soluții tradiționale pentru problemele pe care lumea modernă nu reușește să le rezolve și vă promit că veți ajunge la rezultate impresionante. Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa.