Iar stai pe telefon?

Text: Eva Grosaru
Grafică: Emma Bălașa
Foto: Ilinca Gaburau
DTP: Patricia Balaban

Attention span-ul: perioada de timp pe care o petrecem concentrându-ne înainte să devenim distrași. Pun pariu că al tău a scăzut mult de-a lungul anilor—și s-a înrăutățit de când a reînceput școala online. Spune-mi dacă următorul scenariu sună cunoscut:

Sună alarma. Adormit, o oprești și îți deschizi telefonul. Este ora 9, într-o zi de sâmbătă și ai decis să fii productiv! Ai de făcut teme, proiecte și vrei să și citești o carte mai pe seară. Mă rog, toate astea mai târziu. Acum, verifici Instagram, Whatsapp și intri pe Youtube și pe Tiktok. Și așa trec 10 minute, jumătate de oră, 2 ore… Te ridici din pat doar pentru micul dejun. Când termini, te așezi la birou, deschizi caietul și te apuci de treabă. Dar parcă problema asta e prea grea, sigur nu știi să o faci. Nici nu merită să încerci. Ești praf la matematică oricum… Dintr-odată, de nicăieri, o forță misterioasă îți mișcă mâna și te face să o întinzi către… telefon! Ah, minunatul telefon. Acum e mult mai bine, nu? Ia uite pisica asta adorabilă!

Dacă măcar un aspect de mai sus seamănă cu experiența ta, acest articol este pentru tine!

Te-ai întrebat vreodată de ce de fiecare dată când te plictisești puțin, sau când încerci să faci ceva mai greu care nu necesită tehnologia, primul instinct este să evadezi în liniștitorul spațiu digital?

Pe lângă faptul că poți să faci orice pe internet, modul în care informația este prezentată joacă un rol important în captarea atenției tale. Postările de pe social media devin din ce în ce mai concise, așa că te obișnuiești să consumi câte puțin din toate. Notificările (mesajele de la prieteni, like-urile, comentariile) sunt percepute de creier ca niște premii. Astfel, ori de câte ori te conectezi la aplicațiile preferate, creierul primește semnale pentru a produce dopamină (hormonul fericirii). Această satisfacție instantanee nu ți-o mai poate da nicio altă activitate. Cititul unei cărți, desenatul, cântatul la un instrument – toate acestea reprezintă un angajament. Ai nevoie de concentrare, pentru că este clar că, la un moment dat, romanul te va plictisi puțin, schița nu va arăta exact cum vrei la început, iar notele nu vor suna bine din prima. Totuși, odată ce treci peste obstacole și perseverezi, bucuria de la final va fi ceva diferit și, îndrăznesc să spun, mai bun decât rezultatul a două ore de scrolling.

Acum, te-aș ruga să faci un lucru pentru mine. Închide acest articol și accesează setările telefonului. Verifică exact cât timp petreci zilnic pe fiecare aplicație. Atenție! Urmează imagini cu un puternic impact emoțional!

Te-ai întors! Super. Fii sincer, crezi că toate orele alea sunt justificate? Câte alte activități nu ai apucat să faci doar pentru că flămândul internet ți-a mâncat tot timpul, secundă după secundă?

Dacă răspunsul nu te bucură, nu te speria! Soluția este destul de simplă. Scopul este ca acel număr de ore să scadă. Stai liniștit, nu sunt maică-ta. Nu îți voi spune să azvârli telefonul pe geam. Până la urmă, acesta reprezintă un instrument prin care comunicăm, ne educăm, consumăm conținut de divertisment și multe altele. Pe scurt, folosește-l doar atunci când ai nevoie de ceva. De exemplu, ai de făcut un proiect. Vei accesa doar pagini informative, care au legătură cu tema abordată. Instalează-ți un site blocker! Astfel, creierul tău va învăța că este zadarnic să încerci să deschizi Youtube. Un alt lucru pe care îl poți încerca este să stabilești o limită de timp zilnică pentru fiecare aplicație. Și, să zicem, vei avea voie să te uiți la seriale doar seara, în weekend.

Bineînțeles, va fi greu la început. Dar, în timp, vei internaliza faptul că telefonul nu te controlează și îl poți folosi în favoarea ta. Trebuie să înțelegi că, în adâncul tău, deții deja toată puterea necesară pentru a înfrânge această bestie. Până la urmă, e doar o bucată de metal, nu-i așa?

Contact Us