Text: Alexia Mănica
Grafică: Briana Bercu
Foto: Noemi Hăisu
DTP: Andreea Găgeatu
Când auziți cuvântul viciu, instant vă duceți cu gândul la un obicei rău, dăunător – fumat, băut, consum de droguri sau altele. De fapt, orice viciu e un obicei, care poate fi pozitiv sau negativ. Viciile sunt personalizate, indiferent de natura lor, având în comun doar starea de nemulțumire de sine sau neputință, în cele mai multe cazuri.
„Suma viciilor e mereu constantă”. Considerând că afirmația aceasta este adevărată, fie că vrem sau nu, cu toții suntem vicioși, fără nicio excepție. Adică, ori să bei sau să fumezi, ori să nu te poți abține să nu bei cafea, ori să ai o altfel de patimă. Nu există persoană pe lumea asta care să nu aibă măcar un viciu. Practic, viciul este orice devine o obsesie ce nu mai poate fi ţinută sub control.
Sigur ați văzut vreo știre cu titlul „românii campioni la fumat și băut”. V-ați înfiorat? Nu cred. V-a pus puțin pe gânduri? Probabil. Dar degeaba, acestea sunt alegeri pe care fiecare persoană le face pentru sine. Când auzim de adolescenți, parcă totul devine inadmisibil și terifiant. Nu zic că nu e și nici nu sunt pro alcoolului, fumatului, drogurilor sau altor obiceiuri nesănătoase, însă sunt convinsă că totul pleacă de la relația adolescentului cu familia și societatea.
Totuși, ce e atât de atractiv la fumat sau la consumul de alcool și droguri pentru adolescenți? În majoritatea cazurilor, există trei variante: au văzut la părinți sau la alți adulți din jurul lor, au fost curioși să încerce și s-a transformat în dependență; au intrat într-un grup de prieteni care deja fumau, de exemplu, și au fost convinși să o facă (aici avem celebra frază: „Ce-ai, bă? Ți-e frică? Hai, încearcă!”) sau, pur și simplu, au crezut că dacă au o perioadă grea sau confuză în viața lor, un obicei de acest gen le-ar aduce fericire sau stabilitate.
De-a lungul timpului, s-au înființat campanii sau produse care să ajute oamenii să renunțe la tutun, alcool sau droguri. Cu toate aceste metode de combatere, alegerea stă, în final, mâinile fiecăruial. Începând cu 2014, Comisia Europeană crede că imaginile de pe pachet însoțite de explicații și de textul „Fumatul ucide” or să facă pe cineva să se lase… Să fim serioși, dacă nu-i plac pozele, își cumpără o tabacheră sau pune o etichetă pe pachet. În schimb, privind către spectrul dependențelor de alcool și droguri, există metode de combatere mai eficiente, regăsite în cadrul comunităților de recuperare (ca de exemplu „Alcoolicii Anonimi” sau „Narcoticii Anonimi”). Ce facem cu cele mai puţin întâlnite vicii? Le lăsăm în seama celor care au picat în ele, să se descurce fiecare cum poate?
Fumatul e un obicei foarte costisitor, poate neplăcut, care îți poate afecta sănătatea pe termen lung, creând vulnerabilități. Dacă bei constant, sunt șanse să devii alcoolic și să nu te mai poți recupera vreodată. Consumând droguri, poți face o supradoză și știm cu toții ce înseamnă asta. Consumul compulsiv de dulciuri sau alimente e şi el dăunător, pentru că la un moment dat tot îţi afectează sănătatea. Alte vicii, de care nici nu dăm seama, pot fi tot felul de diete, somnul insuficient sau luatul medicamentelor pentru orice problemă nesemnificativă. Şi tot aşa, putem înşira toate viciile cunoscute.
Așadar, viciul înseamnă de fapt un rău pe care ni-l facem conștient şi care se răsfrânge în primul rând asupra organismului nostru. E ca şi cum ne-am pedepsi pentru ceva, fără să realizăm însă că asta facem și fără să ne putem opri. Ne simţim vinovaţi cu ceva, pentru ceva, vrem să ne simțim mai bine, să ne oferim fericire temporară. Şi atunci ne apucăm de fumat, de băut sau altele şi o facem compulsiv. La un moment dat, pe parcursul vieții, cu siguranţă va veni momentul să ne întoarcem puţin privirea înăuntrul nostru, să vedem ce facem greșit pentru noi, pentru cei din jur şi să facem o schimbare.