Tu te vaccinezi?

Text: Andra Grecu
Grafică: Briana Bercu
Foto: Mara Nedelcu
DTP: Andreea Găgeatu

Nici nu mai e nevoie să vă pun la curent cu cea mai mare controversă a vremurilor noastre: pandemia și vaccinul. Este sau nu soluția să ne vaccinăm?

De la începutul pandemiei, au existat zvonuri sau, mai bine zis, încercări ale oamenilor de știință în privința găsirii unei soluții. Căci, când vine vorba de pandemie, cu toții vrem doar o rezolvare, ceva care să ne aducă la normal. Deși, nu cred că mai suntem mulți cei care credem că „normalul” acela mai este posibil.

Povestea cu ARN mesager cred că este deja cunoscută de toată lumea. Practic, vaccinul conține un tip de informație genetică, numită ARN mesager, cu instrucțiuni privind crearea unor copii ale proteinei virale de suprafață a virusului. Mai mult, vă puteți documenta de absolut oriunde, căci nu aș vrea să informez pe nimeni greșit. Nu vă recomand, totuși, să alegeți surse ce sunt pro sau contra, ci strict informative. Spun asta pentru că este cea mai mare problemă actuală a societății noastre: revolta celor contra-vaccin asupra celor pro, deci orice știre va avea asta ca temă principală, nefiind ceva obiectiv.

Înainte de apariția zecilor de restricții destinate nevaccinaților, nu era așa o mare scofală. Poate doar o ceartă la masă în familie, un prieten care nu ieșea cu tine pentru că nu erai vaccinat sau prietenii stricate din cauza unor conflicte puerile. Sunt restricțiile ceva benefic, care să aducă un echilibru sau ceva care încalcă drepturile unui om?

Însă cred că ne întrebăm cu toții de ce de la o simplă substanță bazată pe ARN s-a ajuns la „sterilitate pe 3 generatii” sau activarea celulelor canceroase. Să fie problema lipsa de cultură și educație în România? Poate chiar lipsa unei campanii potrivite care să informeze populația în așa fel încât să ia decizia corectă și rațională? Până la urmă, e alegerea fiecăruia dacă se vaccinează sau nu și nimeni nu e în măsură să judece. Problemele sunt, în schimb, motivele din spatele nevaccinării. Desigur, sunt persoane care oricât și-ar dori, nu le permite o anumită condiție medicală, dar ei nu intră în discuție.

Privind din celălalt punct de vedere, lucrurile s-au mișcat cam prea repede cu acest vaccin, motiv pentru care mulți nu își pun încrederea. Însă, virusurile din grupa SARS-COV sunt de interes și studiate de foarte mult timp, oamenii de știință având informații numeroase încă dinaintea începerii pandemiei propriu-zise.

Acum vine veșnica problemă: nu știi ce efecte are pe viitor. Ce-i drept, așa este. Dar dacă e să ne gândim la efectele produselor sau acțiunilor noastre, nici cele 10 țigări fumate pe zi nu o să aibă un efect miraculos în final. Fast food-ul care nu lipsește din programul tău nu știu dacă va fi un factor pozitiv. Așa orice facem e nociv, într-o anumită măsură. Poți aștepta sa mori de Covid, în orice caz.

Din punct de vedere psihologic este impresionant cum a putut un simplu vaccin să împartă lumea-n două. Așa cum sunt exagerați cei care se uita la tine de parcă mai ai puțin și-ți iei zborul după vaccin, la fel de exagerați sunt și cei care te exclud dacă nu ai aceeași opinie ca ei.

Tot contextul pandemic a devenit un experiment social. Deja nu mai este vorba de miile de morți, spitalizări, locuri lipsă la ATI. Nu mai contează cine are sau nu dreptate. Aici nu mai este vorba de un vaccin. Este vorba de cum se pot izola, distruge și îndepărta oamenii unii de alții din cauza a ceva controversat ce afectează întreaga planetă. Despre cum se remarcă „deștepți” să își dea cu părerea într-un domeniu în care nu au experiență. Despre cum toți devin medici peste noapte încercând să convingă lumea. Despre cum chiar unii medici nu susțin ceva studiat îndeaproape într-un laborator, de către persoane calificate. Maria folosește certificatul verde al Andreei, ar fi păcat să nu își ia prânzul la cel mai de fiță restaurant. Dar, mai ales, despre cum toți au păreri împărțite și nimeni nu are control asupra situației.

Regulile sunt făcute să fie încălcate și nimeni nu se gândește la consecințe. Ar trebui să ne îngrijoreze mai mult faptul că, deși suntem într-un punct în care avem resursele necesare să ne numim o „societate dezvoltată și inteligentă”, suntem în cea mai josnică ipostază în care am fost vreodată ca popor. Toți suntem culți și avem dreptate și nimeni nu se mândrește cu semenii săi.

Să fie oare vaccinul cea mai bună alegere care va duce la un scenariu apropiat de realitatea cu care am fost obișnuiți sau cea mai mare greșeală care va duce la reducerea populației? Statistic vorbind, până acum, vaccinații au fost cei mai feriți și au avut formele cele mai ușoare. Dar, românul e român, de ce să ne comparăm unii cu alții și de ce am avea grijă de cei din jur?

Deși toate celelalte țări europene au un procent cu mult mai crescut de vaccinare, România se află în topul țărilor care nu se încred in aceasta „substanță”. Mai mult, care contestă orice tip de restricție. E doar o răceală, până la urmă, nu? Și cine e Bill Gates să ne oblige să prindem 5G? Nu ți-am zis ce părere am, dar te las pe tine să tragi concluzia.

Contact Us