Pariuri și păcănele – o rutină printre tineri

Text: Andra Grecu
Foto: Mara Nedelcu
Grafică: Alexandra Onofreiciuc
DTP: nume

Sunt sigură că tuturor ne-a fost captată atenția măcar o data de jocurile de noroc. Fie că ni s-a părut o reclamă interesantă sau am fost uimiți de cât de prost decorate sunt sălile de joc de pe strada de vizavi de casa noastră, le-am observat. Citește în continuare, dacă și pentru tine e o dilemă cum de atâția tineri sunt atrași de domeniul acesta.

Pariurile, păcănelele, jocurile de noroc, în general constau într-o miză care presupune ca persoana care câștigă să primească o cotă din totalul unei sume stabilite de jucători. Au apărut inițial în cursele cu cai, dar acum le găsești la orice colț de stradă, iar obiectivele variază destul de mult.

Noi, tineri fiind, aflăm despre activitatea aceasta prin intermediul platformelor de social media și ceea ce vedem fizic, pe stradă. Poate că ți-ai auzit colegul de clasă vorbind despre cum tatăl lui are obiceiul ăsta și cum e „amuzant” sau „mișto” atunci când câștiga ceva. Poate că un așa-zis exemplu în familie nu e cazul tău, însa în drumul spre casă, după o lungă zi de scoală, sigur te-ai întrebat împreună cu alți 2 colegi care e faza cu sala respectivă. A început ca ceva la „caterincă”.

Îti place să te uiți la fotbal și evident, ca toți ceilalți, îți dorești ca echipa ta preferată să câștige. Dar dacă ai avea și tu ceva de castigat cu un simplu pariu, ai privi altfel meciul cu siguranță. Până la urmă, cui nu-i place să câștige?

Am fost de mici obișnuiți că banii pot fi considerați o problemă. În plus, e mai „distractiv” atunci când o faci cu prietenii. Geamurile sălilor sunt mereu fumurii, lucru care dă de înțeles că tot ce se întâmplă în spatele lor e ceva secret, nu toți având ocazia să afle ce e acolo. Poate că multora le trezește astfel interesul în a face ceva la care nu toți au acces. De fapt, cu toții primim un mic impuls de adrenalină atunci când facem ceea ce nu ar trebui sau ceva obscur, oricât de nesemnificativ ar părea acel lucru. Mai mult se amplifică atunci când ai de câștigat ceva din asta. Evident, situația nu este deloc așa. Deși ar trebui să fie ilegale pentru minori, lucrul acesta nu-i oprește. Și totuși rămâne întrebarea: „De ce bagă tinerii la păcănele și pariuri?”.

Cauzele pot fi numeroase, dacă stăm să analizăm orice detaliu, însă adevărul e unul destul de simplu. Începe ca o distracție de după școală cu prietenii, ca niște pariuri simpliste și inofensive legate de echipa de fotbal preferată, dar ajung sa creeze o dependență ce nu poate fi eliminată prea ușor. Se adaugă și mândria și bucuria de atunci când îți vezi prietenul care a pariat pe același meci, dar a pierdut, în comparație cu tine.

Fiind vorba de o dependență psihologică, ai tendința să ții ascuns asta, așa că devii agresiv când cineva îți descoperă ,,viciul”. La fel de agresiv vei deveni și atunci când, adult fiind, vei fi obișnuit să ai reușite bazate pe noroc, nu pe muncă.

Cu toate că mai nou nu ai voie să joci cărți la o terasă (sunt considerate jocuri de noroc), tot nu sunt luate suficiente măsuri în această privință. Nu te întreabă nicăieri dacă ai sau nu vârsta legală. În orice caz, nu trebuie să mergi undeva special amenajat pentru a face asta, o bancă în parc cu prietenii e numai bună.

Ne-am fi gandit că păcănelele și pariurile se opresc și ele odată cu pandemia, ca de altfel toate lucrurile bune sau rele din viața noastră. Păcat că, fix de ce ar fi avut generația noastră nevoie să dispară puțin din peisaj, s-a mutat exclusiv online, fiind chiar mai ușor de accesat. Dacă înainte, școala și unele activități personale ne mai ocupau din timp, acum chiar nu ne oprește nimic. În plus, la ce e rău puțin noroc în perioada asta?

Contact Us